Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nesmělý úředník spořitelny odchází na vojnu. Tam, coby maminčin mazánek, získá nelichotivou přezdívku švadlenka a zpočátku se přes veškerou snahu svých kolegů i nadřízeného kapitána Sychry chová opravdu spíš jako moula a ne chlap. Přesto se seznámí s atraktivní dívkou Julkou, která ho dotáhne nakonec i ke svým rodičům. Tam se ukáže, že Julka je svobodnou matkou a má malého chlapečka. Celá snaha její rodiny spočívá v tom, sehnat jí ženicha, aby vesnické drbny konečně daly pokoj. To je pro čestného Jiřího velké dilema... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

roswelll 

všechny recenze uživatele

Zajímavý rodinný film, kde většina herců hrála v úloze, ve kterých je moc neznáme. Téma výchovy malého kluka, které se nakonec zhostí úplně cizí "táta", je na tu dobu, kdy film vznikl, taky dost netradiční. Velmi dobrou úroveň filmu podporuje i nádherná hudba Karla Svobody. Musím upřímně říct, že po každém zkouknutí se mi tento film líbí víc a víc. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Vypadalo to, že existovaly dvě verze scénáře. Místo věty od soudruha kapitána v podání Josefa Somra "Vojna z Vás udělá chlapa", tam původně bylo "Já z Vás udělám chlapa". Na ubikacích nám nebylo ukázáno nic nemravného, ale cítil jsem opět sílu původního scénáře, ve kterém zřejmě byly dost hardcore scény. V přepsané verzi zůstalo, jak jsou nováčci "pérováni" přísným a nesmlouvavým desátníkem, vojín Valenta si vysloužil legrační přezdívku Švadlenka kvůli své zálibě ve vyšívání, pochopení od vlídného kapitána, že každý mladý muž má své potřeby a čas od času potřebuje vyčistit trubky, a do toho pohledná holka s vizáží štětky, o kterou jiný vojín ztratil zájem. Kotrbová potřebovala samečka a dostala jelimana, ale co, to se přece stává. A všechno je tak dokonale idealistické a optimistické už jen s rozezněním tónů hudby Karla Svobody. Vorlíček přistupoval filmovým způsobem, a to se vyplatilo, protože jeho film o "vojančení" za socialismu je natočený s řemeslnou zručností a perfektním hereckým obsazením, které má komediální načasování v malíčku. A jak to bylo doopravdy, už si musíte zodpovědět sami, ale nejdříve se zkuste pobavit s touhle stařičkou komedií z vojenského prostředí, která má vlídnou tvář a rodinné hodnoty. 60% ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Film o muži, který sice není příliš chlap, alespoň podle tehdejších měřítek, za to má víc morálky v sobě než všichni okolo něj. Svědčí o tom i závěr, kdy se postará o v podstatě cizí dítě, jehož výchovu rodiče Julce vyčítali. A i ti to všechno dělají jen kvůli své pověsti. Stejně jako rodiče švadlenky. Gustav Oplustil údajně napsal dílo dle svých vzpomínek, ale já jsem si jistý, že si ty vzpomínky malinko přikrášlil. Nejvěrnější zpodobnění vojny je dle mého v seriálu Chlapci a chlapi. Nelze od začátku říct, kam vše směřuje, původně se totiž zdá, že švadlenka má být prostě jen náhradník. Ovšem matka, která uteče od vlastního dítěte, to muselo být i na socialistické obyvatelstvo asi silné kafe. Zvláště, když se film zařadil do kategorie komedií. O komediální prvky ve snímku sice není nouze, ale přeci jen film směřuje k dramatu. Neřekl bych, že je dílo Václava Vorlíčka tak nízké v kvalitách, jak mluví hodnocení, ale je znatelně cítit, že to není Vorlíčkova parketa. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

"Schopen, odveden!"... Jiřík Valentů ač nesmělý je hrd a šťasten, že může na vojnu a vůbec... Leč vojna není kojná, že - Jirka, neznalý světa a žen nakonec vzmužen jest a vůbec... Jó, byla to šťastná doba normalizační, "moderní družstvo a žádný Kocourkov" a taky "soudruh kapitán tady hlavu nikomu neutrhne" a vůbec... Nu a Jirka dělá dobré skutky a domů se nám vrátí jako chlap a vůbec... Vojenské prostředí a dobu vůbec značně idealizující komedie, z dnešního pohledu místy až odpudivě naivní film, nikterak nevybočující z tehdejší bezkrevně >angažované< tvorby. Až bych řekl, že tenhle film snad musel V.V. natočit >na společenskou objednávku< , jak bývávalo zvykem, že... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Je moc povznášející a zároveň smutné sledovat staré/starší kousky, které byly ubité temnou dobou. Smutné proto, že se jedná o naprostou agitku a nohy ji navíc podkopává mizerný propagandistický scénář, povznášející proto, že se i v takovém kousku objevují neuvěřitelně civilní a přirozené herecké výkony. Jorga Kotrbová krásná!! ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Na príkaz socialistických cenzorov muselo byt predabovaná veta "bručet s medvědy“ na "bručet s veverkami“, pretože medveď bol symbolom ruskej ríše a sovietski súdruhovia by sa mohli pohoršiť. (Raccoon.city)
  • Před odjezdem na vojnu balí „Švadlenka“ kufr, plný oblečení. Kufr je tak plný, že jej nejde zavřít. V následujícím záběru nese kufr její otec a je vidět víko kufru vpadlé dovnitř. Kufr je prázdný. Další chyba je v tom, že balit kufr plný civilního oblečení, je nesmysl, protože první, co se na vojně provádělo, bylo převlečení se do modrých tepláků, zabalení veškerého civilu do papírového pytle a odeslání domů. Na toto byli odvedenci upozornění předem, takže balení kufru na vojnu je nesmysl. Po odeslání civilu domů následovalo ostříhání a nafasování kompletní výstroje – ešusy, pracovní uniforma s obuví, maskáče s kanadami, vycházková uniforma s obuví a další a další propriety včetně spodního prádla. (pjotri)
  • Vítězslav Jandák má na začátku filmu paruku, než se dá „ostříhat“ na rozkaz velitele. (M.B)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno