Reklama

Reklama

Rozparovač

(seriál)
  • Velká Británie The Ripper
Velká Británie, 2020, 3 h 15 min (Minutáž: 47–51 min)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Vyšetřovatelé a svědci vzpomínají na ohavné vraždy, které na sklonku 70. let páchal na severu Anglie vrah známý jako Yorkshirský rozparovač. (Netflix)

Recenze (49)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Skvěle zpracovaná minisérie o jednom z nejznámějších sériových vrahů na severu Anglie sedmdesátých let. The Ripper zaujme zejména autentickými záběry, novinovými zprávami, výpověďmi přeživších obětí či například zvláštními, chce se říci, že až vágními praktikami policie a některých vyšetřovatelů. (Netflix) ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Dokument natočený v Anglicku nám ukazuje celkový obraz o takmer šesťročnom vyšetrovaní prípadu Yorkshirského rozparovača prostredníctvom výpovedí všetkých zainteresovaných – vyšetrovateľov, pozostalých, obetí, ktoré prežili. Boli vhodne zakomponované reálne dobové ukážky postupu policajtov, mravenčia práca, ktorú odviedli stovky členov vyšetrovacích tímov a ukážky z tlače. Čo je v minisérii problém? Nepotrebovala štyri časti, celkom by stačili dve, tretí diel o feministickom hnutí, ktoré na uliciach vykrikuje o obmedzení práva žien na nočné vychádzanie, mohol byť síce pravdivou časťou príbehu, ale bol iritujúci. Prečo sa vraha nedarilo odhaliť tak dlho, je šokujúce – mylne vystavaný profil páchateľa je ukážkou neschopnosti polície posunúť sa v prípade. Vrah, ktorý túžil dostať sa do Knihy rekordov, sa našťastie uvedenia filmu nedožil a tak za múrmi väznice nemôže oslavovať svoju zvrátenú slávu. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

klasický netflixovský true crime se všemi klady i zápory.Těch záporů navíc tentokrát není moc,jelikož díky pouhým čtyřem epizodám tu není prostor pro zbytečnou vatu a motání se v kruhu.Často kritizovaný feministický nádech je hodně znát ve druhé polovině,nicméně vzhledem k tomu jakou dobu tahle série mapuje mi to nepřišlo nijak extra na sílu.Jediný za mě přestřelený moment byla chvíle,kdy je jedna z účinkujících žen pobouřena při čtení policejní zprávy,ve které je první obět popisováná jako někdo kdo zanedbával děti protože chlastá po nocích v barech a je prostitutka.Pro to,že opravdu byla prostituka nejsou důkazy a tam bych pobouření chápal.To,že ale v ženě která nechává doma čtyři malé děti přes noc aby si mohla vylejt lebku vidí zranitelnou samoživitelku mi přišlo trochu moc a v ten moment to na mě zapůsobilo tak,že musím všechno co ti zlí a hloupí policajti-muži udělali označit jako zaujaté/špatné/whatever.Nicméně jelikož policie v rámci tohoto vyšetřování podělala dost věcí a dokument je na ně vlastně až moc hodný to není nic co by kazilo veskrze pozitivní dojem z dobrého dokumentu...70% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dokument natočený len z dvoch dôvodov. Po prvé, vrah len nedávno umrel, takže si spomenuli na to, že by bolo dobré oživiť spomienku na hrôzy, ktoré napáchal. Druhý dôvod: feminizmus. Feminizmus v prirodzenej forme nikomu nemôže vadiť, ale prečo tu dávajú toľko priestoru tvrdeniu, že za všetko môžu muži, údajný patriarchát, to je čistá manipulácia zo strany Netflixu. No to sa deje u nich pravidelne. Inak kriminálny prípad sám o sebe je zaujímavý. Ale zaujímavejšie je to, že sériového vraha zo sedemdesiatych rokov dostane v base nakoniec Covid-19. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Fakt mi vadilo, že jsme téměř neměli vidět Sutcliffův identikit vytvořený na základě svědectví jedné z jeho obětí. Naopak se mi ale moc líbilo, že se tvůrci přidrželi tehdejšího způsobu vyšetřování a diváci díky tomu měli mít pocit, že to pro policisty bylo skutečně velmi těžké a že z té nepřehledné hromady nevyčnívala nitka, za kterou by šlo zatáhnout, aby se to klubko začalo konečně rozplétat. Podstata přitom tkvěla v tom, začít znovu a jinak. Tento seriál poukázal na jedno časté životní úskalí - jak moc se můžeme mýlit, jak moc můžeme nevědomě ubližovat jiným i sobě, když se necháváme vést našimi předsudky a odmítáme se otevřít názorům druhých lidí, ideálně úplně jiných, než jsme my sami. Párkrát už jsem sám sebe z něčeho podobného usvědčil a je to vždy nepříjemné zjištění. Když ale nosí hlavu v prdeli člověk, kvůli jehož omezenosti mají umírat další a další nevinní lidé, tak je to fakt velkej průser. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Sutcliffe ostal slepý na jedno oko po útoku iného chovanca. Neskôr prišiel aj o druhé, dôvodom bola injekcia, ktorá mu mala pomôcť pri problémoch s rozmazaným videním spôsobeným cukrovkou. (chesterko)
  • Peter Sutcliffe zomrel v piatok 13. novembra 2020 na COVID-19, čo bolo zhruba mesiac pred premiérou minisérie na Netflixe. (chesterko)

Reklama

Reklama