Reklama

Reklama

Rozparovač

(seriál)
  • Velká Británie The Ripper
Velká Británie, 2020, 3 h 15 min (Minutáž: 47–51 min)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Vyšetřovatelé a svědci vzpomínají na ohavné vraždy, které na sklonku 70. let páchal na severu Anglie vrah známý jako Yorkshirský rozparovač. (Netflix)

Recenze (49)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ťažko v tom nájsť posolstvo alebo zmysel. The Ripper je smutný a v mnohých ohľadoch nepríjemný. Dôraz je tu kladený na absolútnu neschopnosť policajtov vyšetrovať ako treba. Známky ich márnej snahy, nápadov a stôp, ktoré prezentujú ma po celý čas nútila rozmýšľať, ako to tam naozaj fungovalo? Ďalšia vec je akási absencia skutočných hrôz, kvôli ktorým by som cítil znechutenie, odbor a zúfalstvo. Vile a Wood k látke pristupujú investigatívne. Neprekvapujú, nevedú divákov motúzikom predpokladov, aby sa pridal k ich pátraniu. Poukazujú na holé fakty, doplnené o súčasné hovoriace hlavy a dobové zábery. The Ripper nie je rozhodne taký pohľad do duše masového vraha , ako to robí napríklad Mindhuner, ale rozhodne stojí za pozretie. Už len pre ten strach z doby v ktorej sa vraždy odohrávali a ktorý tvorcovia vedeli skvelo implementovať do štvorice častí. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nie len o snahe dolapiť sériového vraha Petra Sutcliffa, ktorý akoby “symbolicky” napodobňoval vraždy “Jacka Rozparovača”, ale aj o zlyhaní polície z pohľadu postupov počas vyšetrovania, či dopadu na spoločnosť. Tento krát v porovnani s inými krimi sériami od Netflixu, kratšia varianta, ktorá tak či onak, opätovne mohla byť kratšia. Chýba mi viac autenticity v podobe vyjadrení samotného vraha, no stále sa jedná o slušnú, investigatívnu prácu. P.S.: Netflix si to buď výborne načasoval, alebo ide o náhodu, no Peter Sutcliffa skapal 13.11.2020. Nech mu je zem “ťažká”. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

klasický netflixovský true crime se všemi klady i zápory.Těch záporů navíc tentokrát není moc,jelikož díky pouhým čtyřem epizodám tu není prostor pro zbytečnou vatu a motání se v kruhu.Často kritizovaný feministický nádech je hodně znát ve druhé polovině,nicméně vzhledem k tomu jakou dobu tahle série mapuje mi to nepřišlo nijak extra na sílu.Jediný za mě přestřelený moment byla chvíle,kdy je jedna z účinkujících žen pobouřena při čtení policejní zprávy,ve které je první obět popisováná jako někdo kdo zanedbával děti protože chlastá po nocích v barech a je prostitutka.Pro to,že opravdu byla prostituka nejsou důkazy a tam bych pobouření chápal.To,že ale v ženě která nechává doma čtyři malé děti přes noc aby si mohla vylejt lebku vidí zranitelnou samoživitelku mi přišlo trochu moc a v ten moment to na mě zapůsobilo tak,že musím všechno co ti zlí a hloupí policajti-muži udělali označit jako zaujaté/špatné/whatever.Nicméně jelikož policie v rámci tohoto vyšetřování podělala dost věcí a dokument je na ně vlastně až moc hodný to není nic co by kazilo veskrze pozitivní dojem z dobrého dokumentu...70% ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Když tenhle dokument srovnám s podobným Night Stalkerem, který jsem viděl nedávno vychází mi o maličký kousek líp. Hlavně za autentické záběry a rozhovory a pak také nezaměnitelnou atmosféru tehdejší Anglie, která je mi asi bližší, než USA v jakékoliv době. Ale tím největším plusem byla pro mě naprosto "skvělá a brilantní" práce tehdejší policie, která si s tím opravdu nedělala těžkou hlavu a řídila vyšetřování asi jak předsedající poslední jednání naší poslanecké sněmovny. Úplně na hovno. To se pak člověk nemůže divit tomu, jak to nakonec dopadlo a hlavně po jakou dobu. Výborný dokument s lehce feministickým podtextem, který mi vůbec nevadil a po přečtení Wikipedie jsem nucen konstatovat, že ten Covid 19 nebyl tak úplně na škodu. Aspoň v tomto případě. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud se jedná o samotné vraždy, svědecké výpovědi či technickou stránku, tak není co vytknou a série v tomto ohledu hraje první dokumentaristickou ligu. Nicméně když v posledním díle dojde na účtování s policí, přišlo mi, že jsou tvůrci vůči mužům zákona poněkud mírní, ačkoliv dotyční toho zvorali fakt hodně. A příliš mi neseděl ani ten feministický duch, který se sem v druhé polovině plížil. Ale celkový dojem je i tak velmi dobrý. 75% ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Peter Sutcliffe zomrel v piatok 13. novembra 2020 na COVID-19, čo bolo zhruba mesiac pred premiérou minisérie na Netflixe. (chesterko)
  • Sutcliffe ostal slepý na jedno oko po útoku iného chovanca. Neskôr prišiel aj o druhé, dôvodom bola injekcia, ktorá mu mala pomôcť pri problémoch s rozmazaným videním spôsobeným cukrovkou. (chesterko)

Reklama

Reklama