Reklama

Reklama

Rozparovač

(seriál)
  • Velká Británie The Ripper
Velká Británie, 2020, 3 h 15 min (Minutáž: 47–51 min)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Vyšetřovatelé a svědci vzpomínají na ohavné vraždy, které na sklonku 70. let páchal na severu Anglie vrah známý jako Yorkshirský rozparovač. (Netflix)

Recenze (49)

kiddo 

všechny recenze uživatele

Hele jako dobrý no, ale víte, co mě na dokumentu o sériovém vrahovi žen dokáže fakt vytočit, obzvlášť když je onen sériový vrah žen schopen fungovat primárně z nezájmu a neschopnosti policie a rozšířeného společenského přesvědčení, že ženská nemá mimo barák co dělat a v opačném případě si násilí zaslouží, obzvlášť pokud je chudá a měla někdy sex? Že mi tvůrci prezentujou nějaký nepochopitelně nasraný a NEZDVOŘILÝ krávy, kterým to z nějakýho důvodu vadilo a bůhvíproč se identifikují jako feministky. Se snad ve střižně posrali nebo co, když si mysleli, že tahle perspektiva tam nedílně patří. Jako úspěšný absolvent Vysoké školy ČSFD v empatii a gender studies to fakt nepobírám a prosím radši víc fotek mrtvol, to mi přijde společensky relevantnější. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nie len o snahe dolapiť sériového vraha Petra Sutcliffa, ktorý akoby “symbolicky” napodobňoval vraždy “Jacka Rozparovača”, ale aj o zlyhaní polície z pohľadu postupov počas vyšetrovania, či dopadu na spoločnosť. Tento krát v porovnani s inými krimi sériami od Netflixu, kratšia varianta, ktorá tak či onak, opätovne mohla byť kratšia. Chýba mi viac autenticity v podobe vyjadrení samotného vraha, no stále sa jedná o slušnú, investigatívnu prácu. P.S.: Netflix si to buď výborne načasoval, alebo ide o náhodu, no Peter Sutcliffa skapal 13.11.2020. Nech mu je zem “ťažká”. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Když tenhle dokument srovnám s podobným Night Stalkerem, který jsem viděl nedávno vychází mi o maličký kousek líp. Hlavně za autentické záběry a rozhovory a pak také nezaměnitelnou atmosféru tehdejší Anglie, která je mi asi bližší, než USA v jakékoliv době. Ale tím největším plusem byla pro mě naprosto "skvělá a brilantní" práce tehdejší policie, která si s tím opravdu nedělala těžkou hlavu a řídila vyšetřování asi jak předsedající poslední jednání naší poslanecké sněmovny. Úplně na hovno. To se pak člověk nemůže divit tomu, jak to nakonec dopadlo a hlavně po jakou dobu. Výborný dokument s lehce feministickým podtextem, který mi vůbec nevadil a po přečtení Wikipedie jsem nucen konstatovat, že ten Covid 19 nebyl tak úplně na škodu. Aspoň v tomto případě. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dokument natočený len z dvoch dôvodov. Po prvé, vrah len nedávno umrel, takže si spomenuli na to, že by bolo dobré oživiť spomienku na hrôzy, ktoré napáchal. Druhý dôvod: feminizmus. Feminizmus v prirodzenej forme nikomu nemôže vadiť, ale prečo tu dávajú toľko priestoru tvrdeniu, že za všetko môžu muži, údajný patriarchát, to je čistá manipulácia zo strany Netflixu. No to sa deje u nich pravidelne. Inak kriminálny prípad sám o sebe je zaujímavý. Ale zaujímavejšie je to, že sériového vraha zo sedemdesiatych rokov dostane v base nakoniec Covid-19. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Kvalitně odvedená dokumenatirstická práce, která ničím extrémně nevybočuje, jen možná zbytečně moc míchá linku feminismu s true crime. 70 % ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Skvěle zpracovaná minisérie o jednom z nejznámějších sériových vrahů na severu Anglie sedmdesátých let. The Ripper zaujme zejména autentickými záběry, novinovými zprávami, výpověďmi přeživších obětí či například zvláštními, chce se říci, že až vágními praktikami policie a některých vyšetřovatelů. (Netflix) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud se jedná o samotné vraždy, svědecké výpovědi či technickou stránku, tak není co vytknou a série v tomto ohledu hraje první dokumentaristickou ligu. Nicméně když v posledním díle dojde na účtování s policí, přišlo mi, že jsou tvůrci vůči mužům zákona poněkud mírní, ačkoliv dotyční toho zvorali fakt hodně. A příliš mi neseděl ani ten feministický duch, který se sem v druhé polovině plížil. Ale celkový dojem je i tak velmi dobrý. 75% ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ťažko v tom nájsť posolstvo alebo zmysel. The Ripper je smutný a v mnohých ohľadoch nepríjemný. Dôraz je tu kladený na absolútnu neschopnosť policajtov vyšetrovať ako treba. Známky ich márnej snahy, nápadov a stôp, ktoré prezentujú ma po celý čas nútila rozmýšľať, ako to tam naozaj fungovalo? Ďalšia vec je akási absencia skutočných hrôz, kvôli ktorým by som cítil znechutenie, odbor a zúfalstvo. Vile a Wood k látke pristupujú investigatívne. Neprekvapujú, nevedú divákov motúzikom predpokladov, aby sa pridal k ich pátraniu. Poukazujú na holé fakty, doplnené o súčasné hovoriace hlavy a dobové zábery. The Ripper nie je rozhodne taký pohľad do duše masového vraha , ako to robí napríklad Mindhuner, ale rozhodne stojí za pozretie. Už len pre ten strach z doby v ktorej sa vraždy odohrávali a ktorý tvorcovia vedeli skvelo implementovať do štvorice častí. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Ty feministické motivy mi tam přišly naroubované dost na sílu, ale jako podrobná studie nekompetence policejních složek Británie, je to výživné.. ()

Stanislav_H 

všechny recenze uživatele

Stran nezpůsobilosti a bezradnosti policie, Suttclifova motivu, rozsáhlosti vyšetřování a souvisejících bizarností (viz třeba humory Johna S. Humbleho) to byl poměrně unikátní případ, který je v této dokumentární sérii prezentován docela poutavou formou. Nebýt ve druhé polovině obsaženy ony prostoduché feministické kecy, jež snad měly dodat celé věci další rozměr, bylo by to i za 5/5. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

klasický netflixovský true crime se všemi klady i zápory.Těch záporů navíc tentokrát není moc,jelikož díky pouhým čtyřem epizodám tu není prostor pro zbytečnou vatu a motání se v kruhu.Často kritizovaný feministický nádech je hodně znát ve druhé polovině,nicméně vzhledem k tomu jakou dobu tahle série mapuje mi to nepřišlo nijak extra na sílu.Jediný za mě přestřelený moment byla chvíle,kdy je jedna z účinkujících žen pobouřena při čtení policejní zprávy,ve které je první obět popisováná jako někdo kdo zanedbával děti protože chlastá po nocích v barech a je prostitutka.Pro to,že opravdu byla prostituka nejsou důkazy a tam bych pobouření chápal.To,že ale v ženě která nechává doma čtyři malé děti přes noc aby si mohla vylejt lebku vidí zranitelnou samoživitelku mi přišlo trochu moc a v ten moment to na mě zapůsobilo tak,že musím všechno co ti zlí a hloupí policajti-muži udělali označit jako zaujaté/špatné/whatever.Nicméně jelikož policie v rámci tohoto vyšetřování podělala dost věcí a dokument je na ně vlastně až moc hodný to není nic co by kazilo veskrze pozitivní dojem z dobrého dokumentu...70% ()

campix 

všechny recenze uživatele

Netflix tyhle krimi dokumentární mini série prostě umí. Rozparovač je dalším z řady těchto sérií, které popisuje řádění sériového vraha v Anglii v 70.tých letech. Oproti například Nightstalkerovi je zde méně hraných scén a všechno je čistě dokumentaristická práce a popisování, jak se případ vyvíjel. Je až s podivem jak byla policie zahleděna sama do sebe a nedokázala vyřešit tento případ i když měla vraha přímo před nosem. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Dokument natočený v Anglicku nám ukazuje celkový obraz o takmer šesťročnom vyšetrovaní prípadu Yorkshirského rozparovača prostredníctvom výpovedí všetkých zainteresovaných – vyšetrovateľov, pozostalých, obetí, ktoré prežili. Boli vhodne zakomponované reálne dobové ukážky postupu policajtov, mravenčia práca, ktorú odviedli stovky členov vyšetrovacích tímov a ukážky z tlače. Čo je v minisérii problém? Nepotrebovala štyri časti, celkom by stačili dve, tretí diel o feministickom hnutí, ktoré na uliciach vykrikuje o obmedzení práva žien na nočné vychádzanie, mohol byť síce pravdivou časťou príbehu, ale bol iritujúci. Prečo sa vraha nedarilo odhaliť tak dlho, je šokujúce – mylne vystavaný profil páchateľa je ukážkou neschopnosti polície posunúť sa v prípade. Vrah, ktorý túžil dostať sa do Knihy rekordov, sa našťastie uvedenia filmu nedožil a tak za múrmi väznice nemôže oslavovať svoju zvrátenú slávu. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Takhle ano. Rozparovač je ze všech podobných dokumentů o sériových vrazích rozhodně na špici (tedy hned po Night Stalkerovi). Je napínavý, nenudí snad ani vteřinu, informačně bohatý a tím pádem také vysoce zajímavý, prostě perfektní, minimálně pro šílence, jako jsem já, který se o sériové vrahy zajímá. Tentokrát jde o produkci Velké Británie, což se i trochu projevuje - je to takové... angličtější. A to je taky fajn. 90%. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Jsem extrémně ráda, že vznikají takovéto minisérie, kterých se Netflix zatím za mě ujal bravurně, protože získáme aspoň více podvědomí, ať už co se dělo za hranicemi, kam se teď nějakou dobu nemůžeme podívat, ale také se dá vlivem i technologií dnešní doby, plno věcí objasnit a přenést na obrazovku. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Duch doby Velké Británie, kde se to začalo v osmdesátých let lámat politicky, hodnotově, sociologicky atd. a do toho pošahaný vrah, který hodně vynikl i díky práci policie...84%. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Zase celkom dobrá miniseria o sériovom vrahovi ktorého by málokto nepoznal. No nie, nejednalo sa o samotného Jacka. Parádne britské prostredie, ale, už to nebolo tak dobré ako americký night stalker. A pritom stačilo ubrať trochu toho feminizmu čo tam netflix zbytočne napchal. Ale to predsa nikomu nevadí. 3* ()

zsn 

všechny recenze uživatele

Ty dokumenty dnes jsou tak dokonalé! A tento je jeden z nejlepších, a to už jen tím, jak je zde vykreslena lidská povaha. Policie. Veřejnosti. Muzů. Žen. Generace. Neřekla bych, že vůbec nasbírají tolik původního materiálu pro video. A ta redaktorka nemá chybu! Společnost je pořád navždy výhradně mužská a za každým proviněním se hledej vždy ženu, která za to mohla. A tak to i v tisku prodej. Dnes to není vůbec jiné, ani to, že lepší práci mají vždy muži, o penězích ani nemluvím. Jako redaktor mužu říct, že i dnes mají k zajímavým kauzám přístup výhradně muži, ženám se přiřazuje laciný obsah typický pro ženské pohlaví. Žena se přece nemůže zabývat krimi ani vědou, co by o tom asi tak napsala, je to blbá kráva, div ne děvka, kterou by nějaký Peter nejradši rozpáral. Legrací je, že toho zabila jiná děvka - covid. ()

psychoJoa 

všechny recenze uživatele

Super dokument, hezké záběry a především si cením výpovědí svědků a pozůstalých i tehdejších vyšetřovatelů. Na můj vkus bylo vyprávění ale zbytečně kouskované a za mne by snímek lépe fungoval jako film než jako miniseriál. ()

Reklama

Reklama