Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čaroději druhé kategorie Rumburakovi se ve světě lidí nevede nejlépe. Přes den poletuje po světě jako havran a lidské podoby si může užívat jen v noci. Největším a vlastně jediným jeho potěšením je půvabná krasobruslařka Helenka Trojanová, která každé ráno trénuje na zimním stadiónu. Naopak největší nepříjemností je inženýr Zachariáš, zavilý nepřítel zvířat, který po něm každý den střílí, a navíc se vytrvale dvoří Helence. Rumburak by se chtěl vrátit do říše zvířat, to by si však musel vzpomenout na odpovídající zaklínadlo. Zdá se, že největší šancí je spolupráce s počítačem, přezdívaným Kecálek. Znovunalezené zaklínadlo se však dostane do rukou Zachariáše, který se s jeho pomocí rozhodne nechat zmizet všechna zvířata. (TV Nova)

(více)

Recenze (167)

kubilov 

všechny recenze uživatele

Milá pohádka s fantasy a sci-fi modely, která docela dobře funguje jako sequel původní řady Arabely. Jiří Lábus zde jako Rumburak dokazuje, že to, že funguje v seriálu jako antagonista, neznamená, že je zlým černokněžníkem - jde jen o postavu, která byla ke svým činům donucena ostatními. Milé, bláznivé... nechápu nízké hodnocení. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Rumburak (film nikoliv čaroděj) nedosahuje nápaditosti a neotřelosti Arabely. Pár vtipů se povedlo, Kaiser ceĺkem dobře zahrál inženýra nenávidějícího zvířata a Rumburak byl přesvědčivý jako vždy. Přesto tomu něco chybělo. Rumburak mi zcela nesedl už v době kdy jsem jej viděl poprvé a asi se to už dalšími reprízami nevylepší. * * ()

Reklama

Cibulka_C 

všechny recenze uživatele

Pro mě je tohle fakt komedie... nebo je se mnou něco špatně, protože já se u druhého dílu smála (můj humor kompletně umřel už dávno) - je to dvojdílný film (ale jeden celovečerák, když je spojíme dohromady, prostě aby u toho děcka vydržely). 👀 Já reálně nenávidím seriál Arabela, ale Rumburak byl můj childhood king. 🥲 👉🏻 Takže tohle je přesně ten důvod, proč tento film miluju. - Plus ještě pokračování Arabely, ta už mi tolik nevadí. (Arabela se vrací aneb Rumburak králem říše pohádek) - chtělo by to delší název 👍🏻 Vzhledem k tomu, že byl (možná pořád je) Rumburak hrozně virální a oblíbená postava a všichni prostě věděli, kdo je Rumburak, tenhle samostatný film si určitě zasloužil. Hlavní hrdinové - Kaiser a Lábus - TO PROSTĚ NEMŮŽE BÝT ŠPATNÝ. Takže za mě osobně film/filmy doporučuju! ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Deprimující outsiderovský epilog k Arabele mě již v dětství oslovil (spíše než svou /zevšednělou/ fantaskností či /neúčinným/ humorem) osamoceností, jurodivostí a mimoběžností většiny postav, díky níž celek připomíná spíše zlý sen než pohádkové podobenství o vítězném boji dobra nad zlem. Neútěšnou atmosféru zesiluje nesmělý ekologický akcent: samo téma ochrany přírody je však v souladu s opatrnickým tlením osmdesátých let (jejichž hnusnou šeď film věrně tlumočí) spíše zlehčováno, když se vykládá jako staropanenské tmářství, pionýrské chovatelské hobby či jako fanatismus pošetilých kantorů. Namísto vysněného probuzení však přichází happyend v podobě socialistického coniunctio oppositorum: pohádka a skutečnost se slučují v cudném erótu před obrovským mluvícím počítačem. A někde tady započal Vorlíčkův Untergang... ()

johael 

všechny recenze uživatele

Po zábavné Arabele si u vyšťavených autorů kdosi objednal pokračování. Nic nepomohlo jejich zkušené ujišťování, že když mlčí můzy, mají raději řinčet zbraně či aspoň hospodské půllitry a do budoucna že se uvidí. Umíněný ješita s vidinou mrzkého zisku trval na svém a unavené autory uargumentoval, aby něco sesmolili, že to lidi spolknou i s navijákem, že hezké róby, pohádková říše a oblíbené postavy se o úspěch postarají samy. Šeredně se spletl. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (13)

  • Škola, kam chodili Vilík (Lukáš Bech) a Jakub (Michal Ryneš), je Gymnázium Jana Keplera v Praze. (SONY_)
  • Scény z tréninku krasobruslení se natáčely na zimním stadionu ve Slaném. (henrycruel)
  • Václav Vorlíček a Miloš Macourek o mnoho let později pro časopis Premiere vzpomínali (těžko říct, komu z nich slova patří - a do jaké míry jsou mystifikační): "Scénáře našich koprodukčních projektů nám překládal jistý pan Feigl, který si někdy vyložil text velmi osobitým způsobem. Například Rumburak - podle vzoru Ostravák nebo Jihlavák - byl pro něj prostě obyvatel Rumburka. Upozorněn na omyl, urazil se a trucoval. Abychom si ho udobřili, natáčeli jsme celý film v Rumburku, takže v komparsu to byl samý Rumburák." (NIRO)

Reklama

Reklama