Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čaroději druhé kategorie Rumburakovi se ve světě lidí nevede nejlépe. Přes den poletuje po světě jako havran a lidské podoby si může užívat jen v noci. Největším a vlastně jediným jeho potěšením je půvabná krasobruslařka Helenka Trojanová, která každé ráno trénuje na zimním stadiónu. Naopak největší nepříjemností je inženýr Zachariáš, zavilý nepřítel zvířat, který po něm každý den střílí, a navíc se vytrvale dvoří Helence. Rumburak by se chtěl vrátit do říše zvířat, to by si však musel vzpomenout na odpovídající zaklínadlo. Zdá se, že největší šancí je spolupráce s počítačem, přezdívaným Kecálek. Znovunalezené zaklínadlo se však dostane do rukou Zachariáše, který se s jeho pomocí rozhodne nechat zmizet všechna zvířata. (TV Nova)

(více)

Recenze (167)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Rumburak (film nikoliv čaroděj) nedosahuje nápaditosti a neotřelosti Arabely. Pár vtipů se povedlo, Kaiser ceĺkem dobře zahrál inženýra nenávidějícího zvířata a Rumburak byl přesvědčivý jako vždy. Přesto tomu něco chybělo. Rumburak mi zcela nesedl už v době kdy jsem jej viděl poprvé a asi se to už dalšími reprízami nevylepší. * * ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Říká se, že hudba umocňuje zážitek filmu. Angelo Michaljov je hudební kouzelník. Všichni znají černobílou Popelku, barevnou Zlatovlásku či Chobotničky. A v tom je zakopaný pes. Jedná se volné pokračování Arabely a já chci slyšet Luboše Fišera. Jenže já slyším Chobotničky. Dále Rumburak je více komický. Komiku dodává i parťák Kaiser. Poetika Arabely e tatam. Hvězdičku navíc pro Sněženku z Machrů či Vendulku utěšovatelku. ()

Reklama

ekomo 

všechny recenze uživatele

Typická klasická česká pohádka, která právem může být považována za klasiku českých filmů osmdesátých let. Jiří Lábus ve své první hlavní roli v pohádkovém filmu, ukázal jak se dá zahrát několik postav jedním člověkem v jednom filmu tak, aby divák nelitoval času stráveném u filmu a naopak byl spokojen naprosto se vším. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Jde o dozvuk Arabely v pravém slova smyslu. Dozvuk dějový i kvalitativní. Kvalit seriálu to nedosahuje, ale jako pohodové navázání to bez problémů funguje, ani o vtipné situace není nouze, byť smích diváka je přecejenom o něco tlumenější než u geniálního opusu magnum. Přesto jde asi o lepší pokračování než Arabela se vrací. Tam sice o nápady nebyla nouze, ale ještě víc tam chyběla ochota horší nápady a rozplizlosti seškrtávat. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Jakési pokračování Arabely, je o trampotách čaroděje II. kategorie Rumburaka (Jiří Lábus), který musel zůstat ve světě lidí, ale lidskou podobu má jen v noci, tu havraní zase přes den. Rozjíždí se trochu pomalu, ale pak se to dostane na celkem solidně zábavnou úroveň. Rumburak nejdříve prahne po cestě zpět do pohádkové říše, ale když už se tam dostane, zjistí, že ho už ten stereptyp nebaví a je rád, když je mu umožněno vrátit se do světa lidí. Dokonce u něj dochází k obratu a stává se dobrým člověkem, s prací a s opětovanou láskou od Helenky Trojanové (živě půvabná Eva Jeníčková). Jeho sokem je milovník techniky a pokroku a nepřítel všech zvířat, inženýr Zachariáš (Oldřich Kaiser), kterého i přes pokání postihne tvrdý trest. Z dalších rolí stojí za zmínku Helenčiní sourozenci Vilík (dětská hvězda Lukáš Bach) a Jakub (Michal Rynes), ředitel Trojan (Vlastimil Hašek) je moc veký suchar, jeho sestra Evženie (Jiřina Bohdalová) zase příliš naivní. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (11)

  • Dvoudílný film Rumburak byl většinou sestříhán z jiných klapek než jednodílná verze. (JariR)
  • Titulní hrdina Rumburak (Jiří Lábus) je jedinou postavou, která se objevila také v původním seriálu Arabela (od r.1979). (Olík)
  • Ve filmu je Rumburakova druhá podoba nazývána jako havran. Pravda ale je, že ve filmu se pracovalo pouze s krkavcem velkým, latinsky Corvus corax, který je oproti havranům a vránám podstatně větší a lze jej lépe vycvičit. (Prochy38)

Reklama

Reklama