Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Holanďani mě v tomto případě oklamali, protože název filmu byl poněkud zavádějící. Bitvu totiž pojali téměř komorním způsobem a snímek pojednával spíše o holandském odboji, který dodal spojencům v průběhu války množství cenných informací. No, a protože mě filmy o odbojové činnosti baví, nemůžu si stěžovat. Vlastně můžu. Vadí mi, že se začaly válečné filmy točit pouze v angličtině. Začínám mít pocit, že je anglicky mluvící publikum alergické na titulky, ale mně fakt vadí, když mluví Holanďan s Britem, oba mluví anglicky a předstírají , že je mezi nimi jazyková bariéra. Ve starších válečných filmech mluvili Němci německy, Francouzi francouzsky, Britové a Američané anglicky a vše řešily titulky. Na tento nový způsob si nemůžu zvyknout. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Válečný filmy jsou až někde v pozadí mojí žánrový oblíbenosti. Šeldu jsem si pustil , protože to má vynikající hodnocení, a s nizozemskýma filmama se až tak často nesetkávám. Vypadá to docela nákladně. Příběh to má taky slušnej, což je v případě válečňáků super, protože většinou to bejvá jen bezduchý střílení. Celkově mě to ale nijak moc nezaujalo. 50%. ()

Reklama

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Pokaždé když se objeví nadějně vypadající film ze druhé světové války (jevil se tak jednoznačně i tento snímek) s nějakou dříve nezfilmovanou bitvou, tak mám hodně vysoká očekávání. Tématika tohoto válečného konfliktu už totiž vypadá, že je zmapovaná od A až do Z jak ve filmovém i herním průmyslu. Těšil jsem se i zde, ale bohužel se zázrak nekonal - trochu mě zpočátku zarazil střih a časté přeskakování do různých dějových linií, ale vše postupem času začne dávat smysl. Ta hrstka bojových scén zde nebyla natočená špatně - především top kamera, ale nižší rozpočet (vím, že jde o nejdražší Holandský film, ale je to myšleno na poměry Hollywoodu) se rozhodně projevoval. Nějak jsem si ani nevytvořil vztah k postavám během filmu a dostavil se i pocit nudy. Neříkám, že film je vyloženým zklamáním, ale mohlo to být o dost lepší - takhle to je jen průměrný válečný film, na který si časem (v záplavě mnoha lepších snímků z období největšího válečného konfliktu natočených v minulosti) ani nevzpomenu...6/10. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Som celkom milo prekvapený. Je čím ďalej ťažšie natočiť kvalitný vojnový film, kde by nešlo iba o bombastické bojové scény. Oslovil ma najmä po dramatickej stránke. Tiež je tu niekoľko scénok, ktoré stoja za zamyslenie a ľahko sa vryjú do pamäte. Postavy boli sympatické a človek si k nim ľahko nájde cestu. Samozrejme, nie všetko vyšlo a nájdu sa tu aj nudné miesta, ale na slabší nadpriemer to určite má. 70/100 ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Holanďanka, ktorá čaká na oslobodenie, britský pilot a holandský dobrovoľník v službách Wehrmachtu sú hlavné postavy filmu, ktorý sa pozrel na trochu zabudnutú etapu oslobodzovania Európy. Bojové scény boli na úrovni, atmosféra hutná a civilné pasáže uveriteľné. Až na pár zdĺhavejších scén, nemám čo by som vytkol. 80% Netflix ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Když Marinus (Gijs Blom) po výkřicích sestupuje do sklepa, je v pozadí na rámu dveří ve výšce hlavy vidět moderní tlačítko požárního poplachu, které zůstává rozpoznatelné i přes rozmazané pozadí. (Johnny.ARN)
  • Spolupracovníci Teuntje sledují z oken obecní budovy, jak jim nad hlavou prolétá flotila vlečných letadel a kluzáků. Den D pro operaci Market Garden připadl na 17. září, neděli, a nikdo nebyl v práci. (Johnny.ARN)
  • Animovaná mapa bitvy/fronty zobrazená na začátku filmu ukazuje kanadské vojenské jednotky s červenobílou vlajkou s javorovým listem. Tato vlajka se stala kanadskou vlajkou až v roce 1965. V roce 1944 byla kanadskou vlajkou červená vlajka (převážně červená vlajka s Union Jackem v jednom rohu a erbem). (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama