Reklama

Reklama

Vykopávky

  • Velká Británie The Dig
Trailer

VOD (1)

Britská vdova si v předvečer druhé světové války najme amatérského archeologa, aby prozkoumal záhadné útvary na jejím pozemku. A jeho objev vyrazí leckomu dech. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (220)

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Carey Mulligan a Ralph Fiennes září v komorním dramatu o archeologickém nálezu, který přepsal anglickou historii. Vykopávky jsou ale mnohem víc o vztahu dvou hrdinů, kteří pomáhají jeden druhému zaplnit prázdno v jejich životech a o historii, jejíž součástí je každý z nás. Ať už chceme, nebo ne. Simon Stone natočil skoro až lyrické drama ve stylu Terrence Malicka, které spíš než na děj sází na atmosféru a velmi pomalé tempo. O to víc zamrzí, že se ve druhé půlce začne věnovat poměrně banálním a poměrně zbytečným příběhům vedlejších postav. Přesto jde o hodně povedené drama, které ale od diváků vyžaduje trochu té trpělivosti. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* Tenhle film v současné době patří nejspíš k nejsledovanějším v mé filmové sociální skupině, tak jsem neodolal a musel jsem ho vidět taky a rozhodně nelituju, protože podobné malé lidské filmy se silnými příběhy docela můžu. Ani to není film přímo o archeolozích, ale o "vykopávkařích", jak si asi tihle nadšenci spíš říkají ;-)). Především je to pocta lidem, kteří se o něco zasloužili a bez nich by to nešlo, ale přitom se o nich nikde moc nemluví a slávu si přivlastní jiní. Ke konci to mírně sklouzává k sentimentalitě, ale zase tak moc mi to nevadilo a k tomu filmu to sedí, takže nemám důvod ho nedoporučit dále. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] - motto na závěr: v této práci nejde o minulost, ale o budoucnost, aby příští generace věděly, odkud pocházejí a aby věděly, co je pojí s předky. ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Téma snímku mě příliš nezajímalo a nejprve jsem si film nechal proplout pod radarem a vrátil se k němu až po výborných ohlasech, což přece jen u Netflixu není tak běžné (většinou má štěstí jen s hotovými filmy, které nakoupil na festivalech). A musím vznést takový apel na nerozhodné diváky jako já, že pokud nehledají čistě drahý blockbuster na nudné sobotní zasněžené odpoledne, rozhodně byste měli dát Vykopávkám šanci. Ač nijak extra nevyhledávám Ralpha Fiennese, zde je skutečně srdcem celého projektu a dobře se zejména s jeho postavou ztotožňuje. Největší poklona samozřejmě směřuje k režisérovi Simonu Stonovi, který z potenciálně nudného historického dramatu dle skutečné události udělal svěží, zábavný a skvěle odsýpající film, který člověku zvedne náladu a dokáže v něm vyvolat nějaké ty tížené emoce...80% a to jen kvůli pomalejšímu začátku. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Příběh o pomíjivosti. Dobrá půlka filmu se věnuje mlčenlivému arecheologovi Basilovi Brownovi v podání hlavního herce filmu Ralpha Fiennese. Carey Mulliganová ztvárnila bohatou vdovu Edith Prettyovou, majitelku vykopávkových pozemků. Trochu mě šokovalo, jak od posledního filmu, který jsem s ní vidět zestárla (všichni vylezeme jak skončí pandemie ze svých sklepů jak starci). Hudební podkres je převážně prostřednictvím klavíru. Pro ty , kteří nejsou fanoušky archeologie je zde milostná dějová linka. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tak přesně kvůli takovým filmům se tak rád dívám na filmy. Obsah zaujme, ale moc toho neřekne, režisér je neznámý, nicméně vybral si zajímavé téma a sehnal skvělé obsazení, takže... Co to vlastně bude? A nakonec je to tak krásný příběh, v němž se kope doslova i metaforicky, který baví i chytá za srdce, ze kterého se něco dozvíte a při závěrečných titulcích máte ten pocit, že jste viděli něco, co rádi uvidíte znovu. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (13)

  • Ačkoli Carey Mulligan bylo v době natáčení filmu 34 let, skutečné Edith Pretty bylo 56 let, když v roce 1939 začaly výkopové práce v Sutton Hoo. (Piercee)
  • Rory Lomax (Johnny Flynn) je fiktivní postava. Skutečnými fotografy vykopávek byli Mercie Lack a Barbara Wagstaff. (Will_X)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama