Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce po manželově smrti chce vzít Rachel Lappová (Kelly McGillisová) svého syna Samuela (Lukas Haas) na výlet do Filadelfie, aby mohli uniknout každodennímu stresu. Na záchodcích na nádraží se Sam stane svědkem vraždy a jelikož je jediný, kdo dokáže identifikovat pachatele, musí pomoci ostřílenému detektivu Johnu Bookovi (Harrison Ford) s následným vyšetřováním. Krátce po zjištění, že ve zločinu jsou zapleteni také příslušníci policejního sboru, je Book postřelen a nucen potají odvézt Rachel se synkem do jejich domu mimo město. Časem se detektiv na venkově sbližuje se členy místní amenitské sekty, pomáhá lidem s pracemi a vztah mezi ním a matkou se prohlubuje. Mezitím se však nepřítel pomalu přibližuje ke svému cíli. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (202)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tento snímek má mýma očima několik předností, Harrison Ford v hlavní roli je tahounem příběhu, zajímavé je nahlédnutí do uzavřené komunity a sympatické vyobrazení skromného životního stylu, no a pochopitelně střet dvou světů s příjemným hudebním podmazem.. Malý chlapec se stane svědkem vraždy a je schopen identifikovat vraha, k překvapení vyšetřujícího detektiva označí na fotografii vyznamenaného policistu.. U mě filmová spokojenost a parádní čtyři hvězdy.. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Filmy Petera Weira nepatří k těm, ve kterých bych hledal cokoliv hlubšího, avšak přinášejí mi nejednou kvalitní žánrovou podívanou spojenou s poutavým exkursem do prostředí neobvyklé cizokrajní komunity. Potěšilo mě, že si Weir ve svém prvním americkém filmu tuto svoji osobitost z předchozího „austrálského“ období plně zachoval a natočil tentokrát napínavý příběh zasazený do prostředí severoamerické komunity Amišů, jejichž životní styl v dřevěných stavbách bez elektřiny i dalších moderních výdobytků fascinuje, stejně jako vzbuzuje řadu otázek. Svědek, který nám tuto komunitu výrazně představuje, zpočátku kráčí ve stopách tradičního krimi thrilleru, ale ve svém jádru se zaměřuje především na střet dvou odlišných světů a jejich hodnot, což samotný příběh, který se v lince s drsným americkým policajtem a neodvratně blížící se pomsty nevyhne i některým tradičním klišé, výrazně povyšuje na mnohem zajímavější úroveň, než se na první pohled zdá. Peter Weir opět prokazuje svůj režijní um ve vytváření napínavé atmosféry, včetně skloubení s krásnými poetickými záběry, a navzdory nadprůměrně dlouhé stopáži mě film vůbec nenudil. Úvodní incident z veřejných záchodků z pohledu kluka přes škvíru ve dveřích působí až málem hororově, dlouhá závěrečná akce je rovněž strhující, ale za sebe jsem tu byl úplně nejvíc fascinován během scény hromadného stavění dřevěné stodoly ze strany nadšeně usilovných Amišů. To odlehlé prostředí zaostalého venkova s jeho pokornými obyvately dýchalo jedinečným kouzlem a příběh míchající krimi thriller, romantiku a rodinné drama překvapivě dohromady ladil skvěle. [90%] ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $12miliónov║Tržby USA $68,706,993║Tržby Celosvetovo 116,100,000║ Tak trochu na škodu je že príbeh nie je o niečo členitejší, je až moc priamočiary. Aj keď zas na druhú stranu herecké úlohy sú fakt dosť slušné zahrané, čo film robí viac ako slušným priemerom. Potom aj prostredie kde sa dej odohráva je dosť zaujímavé, také neprebádane ako by sa v danej komunite(Amenitov), kde sa prevažne dej odohráva čas zastavil a aj preto sa z toho mohlo vyťažiť viac, lebo to čo Peter Weir ponúka ma iskru, nefalšovaní zápal a divák by si želal o niečo väčšie sústo k tomu aby bol uspokojenejší. /75%/ ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Glover se vyskytuje pouze sporadicky, Ford je naštěstí sympaťák a Sommer se léty praxe vypracoval k mistrovství v oboru slizký záporák. Jinak je to takové tradiční koncentrované klišé o nejsprávnějším ze správných poldů, který za cenu zmaru svého života musí ochránit svědka. Rubeš je jako amiš k sežrání. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Napínavý film z (pro běžného "civilizovaného" člověka) neznámého prostředí byl natočen podle výborného scénáře a v hlavních rolích se představuje několik známějších herců a jedna megahvězda - Harrison Ford. Ford je ve své roli snad jako vždy výborný, zajímavá je i hudební stránka filmu a celkově se dá říci, že jde o maximálně vydařený film, což ale platí snad o všech filmech Petera Weira. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (13)

  • Rovnako ako postava Johna Booka sa aj Harrison Ford v minulosti venoval stolarine. (mackyns)
  • Pri príprave zvukovej stopy boli využité záznamy spred 20 a viac rokov, aby zastaralá farba zvukového záznamu navodila dojem či atmosféru samoty komunity Amišov. (Biopler)
  • Ve filmu hraje český herec Jan Rubeš st., který emigroval do Kanady. (M.B)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Reklama

Reklama