Reklama

Reklama

V polistopadové euforii se po dlouhých letech strávených v exilu vrací Jiří Weiss do Československa, aby tu natočil v německo-francouzské koprodukci film Marta a já. Mondénní superstar z Francie, lidová herečka z Bavorska jako jeho partnerka, k tomu sbor známých českých a slovenských herců, Jiří Stivín jako autor hudby... opravdu nevšední sestava pro poslední dlouhý hraný film Jiřího Weisse. Ve svém nejvíce autobiografickém snímku vypráví režisér příběh „třídně nerovného“ manželství německé hospodyně a majetného českého Žida. Svazek, uzavřený ještě za první republiky se po mnichovských událostech stává neudržitelný. (NFA)

(více)

Recenze (9)

raroh 

všechny recenze uživatele

Naprosto věrohodně zasazené v dobových realiích, kde není místo pro pohádky o nevinných Sudeťácích (a kde jsou čeští židé těmi, kým byli - tedy masarykovskými Čechy, a ne Židy z Ukrajiny 19. století), zároveň autor zůstává věrný svému levicovému světonázoru 30. let, pojícímu se s uměleckou avangardou, k níž měli intelektálové tehdy blízko. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film začína v roku 1934 v Prahe a pomaly sa v ňom zvojnieva. Začína sa to nepokojmi v Sudetoch, obsadením Rakúska, mobilizáciou v Nemecku a pogromom na Židoch v Čechách. Úplne neznámy a neskutočne hodnotný film je o láske ľudí v zrelom veku, ktorých ale čakajú ťažké skúšky, lebo on je Žid, ona Nemka a blíži sa 2. svetová vojna. Synovec Emil, ktorý je rozprávačom tejto epizódy, utečie do Anglicka a pomáha oslobodzovať Československo v britskej uniforme. Začne pátrať po Marte a Arnoštovi, ale márne. ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Nádherný film Jiřího Weisse s mezinárodním obsazením. Z počátku úsměvný příběh z Prahy a Mostu třicátých let se změní na smutnou tragédii. Herecké výkony hlavních i vedlejších postav jsou naprosto vynikající. Český dabing je také slušný. Jen nevím, proč byl předabován herec Chalupa a také například Jiří Menzel. Pravdivě a bez přikrášlování zpracovaný silný příběh jistě většinu diváků dojme. Nechápu, proč se film alespoň občas nevysílá v TV. Určitě by si to zasloužil. ()

Keram42 

všechny recenze uživatele

Neprávem opomíjený film, na který se díky revoluci, kdy se nechodilo do kin, tak trochu zapomnělo. Je to škoda, protože málokterý "domácí" režisér se zabývá nejproblematičtějším obdobím naší novodobé historie. Hlavně ale důstojné rozloučení Jirky Weisse a herecký koncert Francouze Michele Piccoliho. Jen mi tam chybí víc emocí...na to, co se ve filmu děje, to se mnou moc nezamávalo, proto za "jen" za 4 ()

arpage 

všechny recenze uživatele

Pozapomenutý český skvost začátku 90.let (natáčený sice v koprodukci FR a Něm.) je důstojným rozloučením Jiřího Weisse s filmem. Autobiografický film vypráví o jeho dětství, vzpomínkách a výjimečném vztahu jeho židovského strýce ke služce Martě v předmnichovské době a následně během války. Skvělé herecké výkony Piccoliho a Sägebrechtové. ()

Související novinky

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama