Reklama

Reklama

Jak jsem rozpoutal druhou světovou válku

  • Polsko Jak rozpętałem drugą wojnę światową (více)
Polsko, 1970, 236 min

Předloha:

Kazimierz Sławiński (kniha)

Scénář:

Tadeusz Chmielewski

Kamera:

Jerzy Stawicki

Hrají:

Marian Kociniak, Zdzisław Kuźniar, Emil Karewicz, Piotr Fronczewski, Wacław Kowalski, Małgorzata Pritulak, Jerzy Block, Ludwik Benoit, Bohdan Ejmont (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Film Jak jsem rozpoutal 2. světovou válku je adaptací populárního polského románu Kazimierze Sławińského Dobrodružství kanonýra Dolase. Je to válečná komedie o smolařském vojínovi Frankovi Dolasovi, který se chce blýsknout hrdinskými činy, ale místo toho se zaplétá do neuvěřitelných příhod. Příběh začíná 31. srpna 1939, kdy hlavní hrdina Franek přijíždí na německou hranici jako součást čety, která má posílit obranu železniční stanice. Usne však na stráži a jeho puška náhodně vystřelí. Franek je přesvědčen, že tím rozpoutal válku. Dostává se do německého zajetí, ze kterého se mu podaří utéct, ale tím jeho kuriózní válečná dobrodružství zdaleka nekončí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem viděl před cca 40ti lety na polské TV a neskutečně se (i přes omezenou znalost jazyka) bavil. Tak nějak jsem tušil, že pohled dospělou optikou bude jiný a ono k velkému překvapení nebyl. I přes neskutečně naivní pohled na válku, je děj neskutečně rozmanitý (lokace) a nápady na všechny ty průšvihy mě nepřestaly udivovat ani teď. Za mě tedy neskutečně zábavná dobrodružná podívaná od začátku až do konce. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

V trikové sekci filmu se jasně ukazuje, že už něco pamatuje, ale jinak bych mu jedenapadesát nehádal ani omylem. Nikdy dřív jsem snímek neviděl, dnes měl tedy u mě premiéru, a i když kvalita použitého humoru přece jen kolísala, bavil jsem se až nečekaně dobře. Franek Dolas v sobě pro mě výborně spojuje několik fiktivních osobností z různých časových období: Josefa Švejka, kapitána Klose a Alana Karlssona. Hmm, téměř čtyři hodiny utekly jako voda. P. S. Po Pythonech nejlepší scéna na gestapu:-)) ()

Reklama

Ampi 

všechny recenze uživatele

Přijemná polská valečná komedie ve stylu Velkého flámu či Stepujicí stonožky. Exeluje Marian Kociniak jako Franciszek Dolas, sice neumí řeči a ani zeměpis, ale to mu nebraní, aby proutíkal několik zemí a nosil několik uniforem několika států. Jak uvedl Cement73 scénka na gestapu je výborná. Name und Vorname: Grzegorz Brzęczyszczykiewicz. Wie? Geboren: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody. Někdy člověk si zkrátka opatří špatné papíry. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Existují filmy, které jsem viděl jako mladý hoch před x-lety a líbily se mi. Postupem času jsem si je zidealizoval a když jsem je pak viděl po dlouhé době znova, tak jsem byl dost často zklamán, protože se mi už nelíbily tak, jako tehdy. Této polské třídilné komedie se to týká jen z části. Také jsem čekal salvy smíchu, ale nedostavily se. Bavila mě první a třetí část. Druhá se zdá být nejslabší, ikdyž mě angláni, pijící ve válce svůj "čaj o páté" rozesmáli. Takže Franek Dolas alias Grzegorz Bręszyczyczykiewicz nezklamal, ale nenadchnul. Je to tak na tři a půl *, ale dám čtyři! ()

Jehan 

všechny recenze uživatele

Ten film je fakt psina. Viděl jsem ho kdysi jako kluk a některé scény jsem si dobře pamatoval. Při jednom náhodném vnuknutí mysli jsem si ho stáhl a následně zhlédl s patnáctiletým potomkem. Bavili jsme se oba velmi dobře. Má to švih, skvělé prostřihy a výborný casting. V původním mnohojazyčném znění nejlepší. Je to samozřejmě naprostá ptákovina, ale dobře vymyšlená a natočená. Byl jsem mile překvapen, že to je pořád stejná sranda jako kdysi - a nejen pro mě. Scéna, kde je hlavní hrdina s falešnými papíry vyzván k identifikaci na gestapu (výslech řídí Emil Karewicz čili "Brunner" z Klosse, to je taky prima fór) mě vždycky rozseká. Malých rolí je film díky své road koncepci plný, však se Franta nikde neohřeje dlouho. Každá, byť sebemenší role, je ovšem perfektně stylisovaná a zahraná. Výborné jsou i detaily v podobě plakátů (Duce má vždy pravdu!). Marian Kociniak, na kterém film stojí, je naprosto geniální. Moc jsme to nezkoumali do podrobností, ale vesměs sedí i reálie. Jako bonus je zde spousta evropských i mimoevropských jazyků k procvičení, byť Franek důsledně používá výhradně polštinu. I tak je schopný zblbnout a ukecat kohokoliv. Poláci se s tou svou pošahanou historií vypořádají porůznu, ale toto byla jedna z velmi dobrých variant, jak na to. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (2)

  • Film kolorovalo americké štúdio Dynacs Digitall Studios, ktoré omylom na juhoslovanskej vlajke vymenilo modrú farbu za zelenú. (Ampi)
  • Film byl natočen původně černobíle, až v roce 2000 jej nechal polský televizní kanál Polsat digitálně kolorovat. (Snorlax)

Reklama

Reklama