Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Western, ve kterém psanec (Jonathan Majors) zjistí, že jeho úhlavní nepřítel (Idris Elba) bude brzo venku z vězení, a tak dá znova dohromady svůj gang, aby se pomstil. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (159)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Inspirace Tarantinem je zjevná a občas jsem měl pocit, že se dívám na Djangův spin off. Ale ten přešel ve chvílích, kdy došlo ma dialogy a mluvené slovo vůbec. Pár dobrých drsňáckých hlášek se našlo a stejně tak pár solidních slovních přestřelek, ale na jednu povedenou připadalo deset mizerných či při nejlepší vůli zbytečných. Pokud ovšem došlo na střílení, mlácení či bodání a řezání, byla to jiná káva. Krev stříká, kulky sviští a i když se nejedná o nic nápaditého, dají se tyto sekvence označit za solidní řemeslo. Povedený je i casting a upřímně řečeno bylo mi celkem jedno, že si tu černí a kluci a holky hrají na bělochy. Naopak v kombinaci s černou muzikou mě to bavilo. Škoda výše zmíněného blábolení a přepálené stopáže. 60% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vitajte v zázračnej krajine, kde je možné všetko, aj čierny western. Chápem, že niekto si na tomto pošmakuje, mňa to však uráža. Keby to bolo opačne a všetky postavy hrali iba bieli, pričom čierni by slúžili iba na strieľanie a hrali by len takých pricmrndálkov, tak by sa určite zdvihla vlna nevôle. Ani vlastne neviem, či je to v našej ultra modernej korektnej spoločnosti ešte možné. Tú scénu s bielymi a bielym mestom kde nedošlo ani k jednému výstrelu som síce pochopil, ale zdá sa mi to trápne. Už je toho skrátka dosť, černošské vyplakávanie mi už ide hore krkom. Už len čakám, že Lenina si zahrá Idris Elba a ešte za to dostane aj Oskara. Aby som bol spravodlivý a korektný aj ja, tak jedna hviezda za akčné scény. Zvyšok je ako z inej planéty. Ďalší dôkaz, že spoločnosť a kultúra všeobecne stráca rozum. 20/100 ()

Reklama

BlackLass 

všechny recenze uživatele

Panno Marie, Čecháčci se tu na hodnocení zas vyřádili a vlastně vůbec nepochopili skutečnou podstatu tohoto neo-západního skvostu. Netflus poslední dobou flusá jeden výkal za druhým, ovšem Samuelův skutečný debut (ne, neodkazujte mě na rok 2013) je fresh, lehký a odsýpá rychlostí zvuku. Samozřejmě, že klasický Divoký západ vymysleli běloši, ať to zní jakkoli tautologicky. Westerny se v Hollywoodu natáčejí v podstatě ode dne, kdy vůbec vznikl. A právě nad tradicí westernů s výhradně bílými kovboji se James Samuel jen ušklíbl a svůj film obsadil téměř výhradně Afroameričany. „Bílé“ město se objevuje jen krátce a jde o pouhou karikaturu. Zkrátka skutečný rasistický ráj, krátká vsuvka od Samuelovy černošské exploze. Režisér si je jistý, že jeho představa o černém Divokém západě není o nic horší než ta o čistě bílých hrdinech westernu. Bude-li takových filmů více, pak samy vytvoří mýtus o černých kovbojích a historici budou mít co dělat, aby vysvětlili, jak to bylo „doopravdy“. Pochopte, že James Samuel fakt nemá nic společného s „poníženými a uraženými“ černošskými aktivisty Black Lives Matter. Akorát si zabírá neobsazené pole černošského tématu v dříve bílém žánru a dekonstruuje western stejně jako Jarmusch či Tarantino. Hrdinové pronášejí pompézní projevy, vizuální forma hraničí s melodramatem à la Hallmark. Běžný fanoušek žánru, schopný překousnout postavy s jinou barvou pleti, se zároveň dočká akčního vyprávění, kde postavy nejprve střílí a pak mluví. Délka stopáže je více než dvě hodiny, což je na typický western hodně, ale my tu máme western atypický, a to postmoderní složený z odkazů na jiné filmy s notnou dávkou ironie nad mýty a představami lidí, jak tomu bylo to v oné době. V přeplněném žánru vyčnívá tento kus především díky kombinaci inovativní hudby a vizuálních prvků, díky nimž je film překvapivě svěží, ale stále dobový. Hudba nás bere hluboko do temného světa gangsterů a psanců, zatímco Samuelův objektiv naplní každou scénu symbolikou a strašidelnými, avšak vysoce stylizovanými záběry. Jeden negativní faktor však spatřuji. Některá ze ‚‚zvučných‘‘ jmen jsou ve filmu špetku nevyužita. Například postava Beetzové v některých částech filmu zcela mizí a nerozkrývá svou podstatu tak, jak by mohla. A ani Lindo nemá dostatek času na obrazovce, kolik by si zasloužil, nemluvě o nějakém vývoji postavy. Máme před sebou zkrátka zábavný film standardní pro naši dobu. Jde o dynamický, ironický western, kde není ani zrnko realističnosti, kterou nám ale režisér ani jednou neslibuje. Naopak pomocí freeze frames a trochu delších pauz, než je nutné, zdůrazňuje, že jde jen o film, ve kterém je známka nějaké dobové autenticity zcela zbytečná a jakýkoli podtext hledat divák skutečně nemusí. 48 % zcela neadekvátní, stačí mrknout na Rotten Tomatoes. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„AŤ NEMINEŠ…“ ///    Drsný kecy a slušná porce násilí. Ne jako nějaký mučení nebo týrání. Prostě střelba, údery pažbou… krev cáká…nevinní občané umíraj… a já si občas řeknu „jauvajs“. Má to bejt prostě zábava! Nejsem rasista, ale mám trochu problém s tím, že autoři viděj Divokej západ jako místo, který vytvořili a obývali hlavně Afroameričani (sem kurva říkal, že nejsu rasista. Ten by napsal negři…). Ale vím hovno, co se teď v dějepise učí… Je tady dost postav, bohužel, moc jsem si k nim cestu nenašel. Teda nejdřív to vypadalo, že by to jako šlo, ale postupně z nich charisma vyprchávalo…, až vyprchalo. Možná i na úkor střelby. Takže, příběhově v pohodě, mohlo to bejt bělejší, ale hlavně to MĚLO bejt kratší!   ///  NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Potřebuji lekci na téma „Jak nebejt k smíchu“. 2.) Fotr byl psanec. /// Thx za titule „Vít Bezdíček“.     /// PŘÍBĚH  ***  HUMOR  *  AKCE  **  NAPĚTÍ  * ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Tak Netflixu se zachtělo přepsat historii ?!! Tak to se nesmí jen tak nechat že ?!!!!!!! Nooo to přepsaní historie nebude tak vážný, jak někteří historici a cestovatelé zde tvrdí. Je třeba napsat, že zdejší historici si nepamatují ani to co měli včera k večeři, takže to jak se slzou v oku, vzpomínají jaké to kdysi bylo na divokém západě, nebude z jejich pamětí to pravé. A co se týče jejich cestovatelských výletů do světa, tak né šmírování sousedů skrze Google mapy, tak né to z vás cestovale fakt nedělá. A jak se ze začátku filmu píše, příběh je sice vymyšlený, ale ti lidé skutečně existovali, viz internet a je třeba říct že ten výběr herců, je tedy hodně přesný, velká většina herců je hodně podobná, těm koho hrají, Ale stranou řeči o čisté rase, jak je na tom film ? No překvapivě né tak špatně, jak by jeden usuzoval z hodnocení a na to, že tohle je první režisérův počin, tak se to i dost povedlo. Relativně dost dobře to utíká, akce je brutální, některý postavy sou hrozně fajn a dialogy sou dobře napsané. Kameramani zde předvedli, krásnou práci s kamerami a na vše se tak dobře kouká a při akčních scén se mění úhly pohledu a vzdálenost, takže fakt dobrý. Ale nemohu jen chválit, když sem napsal že některý postavy sou fajn, tak sem bohužel nemyslel hlavního hrdinu, který se chová jako klasický hlavní hrdina z béčkových filmů, fakt dost klišodní postava a přitom, ke konci to bylo fakt silný, je tedy škoda po zbytek filmu se chová zkratovitě, unáhleně a zbrkle. A zároveň bych vytknul tomuhle filmu, že neni průrazný, film neni špatný, ale neumí ničím zaujmout, neni tam rukopis něčeho. Já vim, že pro režiséra tenhle film je asi dost osobní a že nechtěl aby mu do toho někdo kecal, ale přeci jenom si během sledování říkal, jak by tenhle film vypadal kdyby ho režíroval  Antoine Fuqua, Spike Lee a nebo Jordan Peele, který mají ten rukopis citelnější a jasnější a jejich filmy, mají tak tah na branku. A je to takové mezi třemi až čtyřmi hvězdičkami a rád bych i ty čtyři hvězdičky dal, ale nedám protože místo toho pohodového rege, sem měli šoupnout hip hop a nebo rap, tak jak to udělal Tarantino u Djanga. Nicméně pokuď tohle bude někdo číst od Netflixu, tak by bylo fajn, kdyby někdo natočil film o Annie Oakley. Ptáte se kdo je Annie Oakley ? Tak Annie Oakley, byla holka která střílela proklatě dobře, to až tak dobře, že jezdila s Wild West Shows - tamnější obdoba pouťových umělců. Je třeba říct že by to nebyl nejakčnější western a taky né úplně veselý, ale kdyby to natočila schopná režisérka, tak to by spousta zdejších expertů pukla vzteky a to by bylo fakt fajn. ()

Galerie (268)

Zajímavosti (8)

  • Český i anglický název jsou druhou polovinou přísloví, které zní celé takto: „Čím větší vzlet, tím tvrdší pád.“ (sator)
  • Natáčelo se v Santa Fe (Nové Mexiko, USA). (BMW12)
  • Vo filme si malú úlohu zahral aj legendárny MMA bojovník z UFC Donald Cerrone. Jeho zápasnícka prezývka je kovboj. (Patrik200s)

Související novinky

Steven Spielberg chystá svůj první western

Steven Spielberg chystá svůj první western

08.12.2021

Legendární režisér Steven Spielberg (Čelisti, Dobyvatelé ztracené archy, Zachraňte vojína Ryana) oznámil, že jeho dalším snímkem bude příspěvek do westernového žánru. 74letý filmař si letos splnil… (více)

Reklama

Reklama