Reklama

Reklama

Nebožtíci přejí lásce

  • USA Avanti! (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nebožtíci přejí lásce (1972) je pátým titulem, na němž spolupracoval herec Jack Lemmon s Billym Wilderem. Známý režisér ve své pozdější tvorbě upřednostňoval prověřené předlohy a v tomto případě se svým stálým spoluscenáristou I. A. L. Diamondem adaptovali divadelní komedii Samuela Taylora Avanti!, byť se při své broadwayské premiéře v lednu 1968 neudržela na programu ani tři týdny (na našich jevištích se nehrála). Původní text, který se víc zabýval rozdíly mezi americkými a italskými životními hodnotami, posunuli do polohy nahořklé love story se spoustou humorných odboček a břitkých dialogů. Příběh uspěchaného byznysmena Wendella Armbrustera Jr. (Jack Lemmon), jenž přijíždí na Ischii vyzvednout tělo zemřelého otce a seznámí se s dcerou jeho životní lásky, rozkošně baculatou Pamelou Piggottovou (dcera známého anglického herce Juliet Millsová), patří k těm dílům, jež stárnou do krásy a při každém dalším zhlédnutí vypadají lépe než posledně. Velkou zásluhu na tom mají herci. Nejen Lemmon se svojí partnerkou, ale také pečlivě vybraní představitelé vedlejších rolí, zejména Clive Revill jako vynalézavý ředitel hotelu, Edward Andrews (který nahradil zaneprázdněného Waltera Matthaua) v úloze agilního diplomata J. J. Blodgetta a Gianfranco Barra v propracované figurce pletichářského sluhy Bruna. V epizodce dr. Fleischmanna v úvodu filmu herecky debutoval Lemmonův maskér Harry Ray. Ač se snímek odehrává na ostrově Ischia, natáčel se převážně na Amalfinském pobřeží, v okolí Sorrenta a na Capri. Film přinesl Zlatý glóbus Jacku Lemmonovi a byl poctěn pěti dalšími nominacemi (nejlepší komedie/muzikál, scénář, režie a herecké výkony Juliet Millsové a Clivea Revilla). Vysílat ho budeme s původním dabingem ČST z roku 1978, v němž se podařilo nahradit výpadky, způsobené necitlivými cenzurními zásahy do několika replik. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (335)

kagemush 

všechny recenze uživatele

Když se řekne romantický film,většinou se neudržím a potichu začnu mlátit hlavou o zeď.Nebo o zem.- Na tenhle film mě ukecala přítelkyně a já pak přes dvě hodiny střídavě zatínal pěstičky,smál se,nebo žmoulal kapesník. -Po evropě se už moc necourám,protože je to nuda,ale tu Ischii bych měl k stáru zkusit. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Veskrze hodně sympatická americká sedmdesátková komedie, která je tradičním programem České televize. Navíc si myslím, že jí hodně přidává ten, řekl bych, až dokonalý český dabing let dnes už můžeme říct dávno minulých. To, že komedie má 140 minut mi zde pranic nevadí, protože Juliet Mills je tím svým baculatým nádechem amerických sedmdesátých let dokonale k zulíbání. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Nesmírně pozitivní film, který sice vlastně uznává nevěru, ale v dané situaci a hlavně místě kdoví, jak by se každý z nás zachoval? Protože především jde o život, o schopnost užívat si krás a radostí života, myslet pozitivně a nenechat se svazovat správními radami a neustálými schůzemi - alespoň jednou v roce na jeden měsíc... Samozřejmě je to svým způsobem pohádka, protože kdyby nebyl synek z milionářské rodiny, ale třeba dělňas z lodi, asi by to tak romantické a kouzelné nebylo. A samozřejmě, že se zde pracuje skvěle s nadsázkou a stereotypy (tvůrci českého seriálu Most! by se tady měli učit, jak se to dělá a jak to má být dobře) americké, anglické i italské povahy (a vlastně i sicilské, abych nezapomněl). Co na tom, že je to kašírované, je to jen výsek ze života, podobně jako naše dovolené nebo prázdniny, na které rádi vzpomínáme. Je to však skvěle napsané, včetně velice vtipných dialogů ("Ty černé ponožky - na znamení smutku?"), výborně zahrané, i když myslím, že Clive Revill v podání majitele hotelu Carlucciho všechny ostatní zastínil ("Co bych si bez vás počal?" - "Také si to často říkám."), skvělá kamera a lokace - a hlavně to velmi pozitivní kouzlo a atmosféra, které člověka příjemně naladí. Takových filmů žel není moc. Protože pohladit po duši je daleko těžší, než natočit depku. ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Opravdu malebná romatická komedie. Billy Wilder vsadil tentokrát na další divadelní hru, ale především na kouzelný ostrov Ischia. Jack Lemmon je opravdu kouzelný po celý film, obzvlášť při svém koupání v ponožkách. Juliet Millsová byla podle mě nejlepší volbou pro roli slečny Pamely a Clive Revill... nějaký jiný herec by roli Carlucciho zahrál méně výrazným způsobem. Navíc u nás jeho výkon podtrhává Miloš Kopecký v českém dabingu, který se opravdu mimořádně povedl. Jacka Lemmona opět mistrovsky přemluvil Vladimír Brabec, v dalších rolích Hana Maciuchová, Jiří Bruder, Josef Bek, Luděk Kopřiva nebo strýček Jedlička... ()

gojackill 

všechny recenze uživatele

Avanti od Wildera mě překvapil tím, jak málo je legračně střelený a spokojí se jen s lehkým humorem. Vtipy samotné jsou spíše jen takové jemné narážky, většina vtípků si dělá legraci ze samotných Italů, z jejich osmi nebo kolika druhů těstovin, délky siesty a volnému přístupu k lásce stejně jako k životu. Velmi mě zklamaly dva body filmu. Za prvé Jack Lemmon hraje arogantního magnáta a v této poloze mu to prostě nesvědčí, také proto, že jsem si ho oblíbil jako postavu, která je milá, smolařská a málo sebevědomá, mluvím o úředníkovi Budovi z filmu Byt (velmi to připomíná typicky Jim Carreyovské role smolařů jako z Yesman, Já mé druhé já a Irena a Maska). Druhé zásadní zklamání je z tempa filmu, sice je scénárista a režisér stejný jako z filmu Raz, dva, tři, ale už to nemá ten spád, u kterého jsem se nemohl ani nadechnout. Myslím, že si přijdou na své diváci, kteří mají rádi filmy jako je Snídaně u Tiffaniho (který mám rád), ale těm skutečně vtipným wilderovkám se to vyhýbá obloukem. Velké zklamání hlavně proto, že jsem čekal daleko vtipnější taškařici. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (17)

  • Originální název snímku Avanti! italsky znamená „Vstupte!“. Je to opakující se fráze vyslovovaná mimo jiné v hotelu, když služebnictvo žádá o vstup do pokoje. Pronese ji Wendell (Jack Lemmon), když ho Pamela (Juliet Mills) požádá, jestli může vstoupit do jeho pokoje, a pak ji řekne Pamela Wendellovi, když se oddávají milostnému aktu. (raininface)
  • Scenárista Diamond nesúhlasil so zahrnutím nahej scény vo filme: "Myslím, že nahota zabíja smiech. Chcem povedať, že ak sledujete niečie prsia, nepočúvate dialóg." (Arsenal83)
  • Když byla na konci filmu americká vlajka zavěšena nad rakví, kanton (modré pole s hvězdami) byl nad levou horní částí rakve, při pohledu z paty rakve. Kanton má jít do pravé horní části rakve, levé rameno zesnulého. (sator)

Reklama

Reklama