Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když americké manželky opustí v létě s dětmi rozpálený Manhattan, jejich obětaví pracující manželé se věnují "kladení pastí, lovu a honu", jinak řečeno, zajišťují rodinu a "trpí" ve městě. Své utrpení a samotu si zlehčují občasným zakázaným doutníčkem, nezdravým jídlem, příležitostnou sklenkou whisky a ti nejodvážnější dokonce proměňují chtivé pohledy na ženské křivky mladých krasavic ve skutek. Také Richard Sherman je typickým manhattanským manželem, který pravidelně v červenci vyprovodí ženu Helenu a synka Rickyho na nádraží, aby si užívali venkovských radovánek. Poté se chce ve vší počestnosti soustředěně věnovat své práci v nakladatelství, protože v bytě je konečně klid, nemusí nikoho zdravit a odpovídat na stále stejné otázky. Může se věnovat například korektuře nové knihy "Člověk a podvědomí", která se sice zdá nezáživná, ale její třetí kapitola "Potlačovaná vášeň u muže středního věku, její kořeny a důsledky" je svým způsobem inspirativní. I ten nejvěrnější otec od rodiny však může podlehnout pokušení, když se o patro výš nečekaně nastěhuje blonďaté sexy stvoření, roztomile naivní a nedotčené, zato s křivkami hollywoodské hvězdy. Na scénu opět přichází Marilyn Monroe ve své nezapomenutelné roli naivní a prosté dívenky, jejíž vlající sukně nad pouličním větrákem v jedné ze slavných scén tohoto filmu probouzela fantazii mužského publika mnoha generací. Předlohou k nestárnoucí konverzační komedii Billyho Wildera se stala divadelní hra herce, scenáristy a producenta Georga Axelroda (1922-2003) s původním názvem "Sedmiroční kopřivka". Po boku M. Monroe uvidíme Toma Ewella. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Ukázka z filmu 2

Recenze (156)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nemam rad Normu Jean a.k.a. Marilyn Monroe - to hned na uvod. A nikdy som ju nemal rad /to u mna vzdy viedla taka Rita Hayworth ....../. Vdaka tomuto filmu aj viem preco. Prilis afektovana, hrat ani poriadne nevedela, akurat ten jej osud ma dost mrzi .... taky som jej fakt neprial. Teraz k filmu : Podla mna je The Seven Year Itch dost precenovana komedia, a samotny Billy Wilder ma na konte podstatne lepsie filmy - napriklad taky Sunset Boulevard. Tom Ewell mi prisiel zbytocny. 70 % ledva ()

sud 

všechny recenze uživatele

Komedie, která má své jisté místo ve Zlatém fondu, i když na podobné téma bylo natočeno mnoho lepších komedií. I Marilyn Monroe (ačkoli se proti ní nedá říct ani popel) se svou legendární scénou vzdouvající se sukně prohrává na body s Anny Duperey - kráskou v červeném v Záletníkovi. 55%. ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Když jsem si pouštěl Slaměného vdovce, ani jsem netušil, že v něm hraje Marilyn, a že obsahuje jednu z nejznámějších filmových scén vůbec. To nakonec nehrálo v hodnocení moc roli, neboť nepatřím k obdivovatelům Marilyn. Slaměný vdovec na mě fungoval jako komedie jen z části. Bohužel si dokáže dělat srandu jen z jednoho stereotypu a už z názvu je lehce poznat jakého. Nemám tenhle humor založený jenom na stereotypech rád a pokud ve filmu není mnoho navíc, zaujme mě jen stěží. Také mě vcelku štvaly neustálé představy hlavního hrdiny a naivní ukecanost Marilyn. Musím ale přiznat, že jako celek film funguje a má dobrou atmosféru. Proto dávám i přes výhrady tři hvězdy. Nicméně od Billy Wildera raději doporučuji mnohem lepší a úžasnou komedii Raz, dva, tři. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Až teďka jsem pochopil, že jedna z nejznámějších scén s MM byla vytvořena jen pro plakáty - podzemka NY metra totiž zvedla Marylin šaty, ale filmový divák zase tak moc neviděl, herečka je v tu chvíli téměř v polodetailu, zatímco na známé fotce pózuje celá. Poprvé se seznamuji s Tomem Ewellem, který mi svou postavou hodně připomíná o něco starší film-noir snímky (Sunset Blvd., Maltézský sokol). Opravdu film-noir, protože i tady je hlavní hrdina, slaměný vdovec, osamělý. Vyzdvihněme také výborný dabing ČST (Postránecký, Zahajský, Medvecká, i Konvalinková, která mi ale moc neseděla, odvádějí na dnešní poměry dokonalou práci). A nenechte se mýlit, i debilní Nova si film nadabovala (Brožová), a vsadím se, že tenhle zmetek je i na bontonovských DVDčkách. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Slamený vdovec bol pre mňa a určite aj pre mnoho iných divákov pomerne bezvýznamný Wilderov film, ktorý obsahuje preslávenú scénu s Marilyn nad vetrákom. Dnes som si film pozrel opäť, aby som zistil, či je ten mimovetrákový zvyšok naozaj taký bezvýznamný. No, pravdupovediac, on nie je bezvýznamný, ale priam strašný. Ten Torn Ewell nemal prejsť ani uličným kolom castingu na hlavnú úlohu. Marilyn bola taká ako v aj v iných filmoch. Jej každý muž odpustí prehrávanie a všetky ďalšie herecké nedostatky, pretože má to, čo väčšine herečiek chýbalo. Takže suma sumárum, aj keď Billy Wilder tróni v mojej desiatke top režisérov, tento film považujem za nepodarok. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (33)

  • Premiéra filmu připadla na 29. narozeniny Marilyn Monroe (01.06.1955). (Teres)
  • Marilyn Monroe často zapomínala text a kazila natáčení, takže se některý záběr muel zopakovat až 40krát. To u ní opětovně vyvolávalo myšlenky na sebevraždu. (Kulmon)

Reklama

Reklama