Reklama

Reklama

Vykradač hrobů

  • USA The Body Snatcher
Trailer

Edinburgh, 1831. Šéf lékařské fakulty doktor MacFarlane kupuje mrtvá těla pro školní pitvy od drožkáře Johna Graye. Dobře ví, že Grey vykopává čerstvě pohřbené lidi z hrobů. Zákonným způsobem by totiž fakulta nemohla získat dost "preparátů" pro výuku. Grey je však ve skutečnosti surovec bez špetky svědomí a v případě potřeby obstará mrtvolu i jiným způsobem než ze hřbitova. MacFarlane však nedokáže nic namítnout, protože je Grayovi z minulosti zavázán. Nový asistent doktora MacFarlanea, poctivý mladík Donald Fettes, se ovšem kvůli podezřelým obchodům svého nadřízeného zaplétá do sítě událostí, z nichž není úniku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (58)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Horror ani ne. Potemnělé drama s prvky gotického horroru (noční hřbitov, lékařské experimenty, mrtvoly, bouře) stojí na souboji dvou postav - vynikajícího H.Daniella (dr.MacFarlane) a zdárně mu sekundujícího B.Karloffa (Grey). Lugosi má ve snímku nevýraznou roličku, která ani nepřipomene jeho slavné draculovské období. Dramatický střet hlavních postav směřuje k neodvratné katastrofě, která se blíží stejně rychle, jako stahující se černá mračna před zuřivou bouří. Černobílá kamera připomene vlnu expresionistických snímků v době mezi válkami. Pokud malé strašení, pak až v samotném závěru. ,,Ďábla se nikdy nezbavíš!" ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Ve výsledku to vlastně není nijak zajímavé a i přes poměrně krátkou délku mi to utíkalo pomaleji, než jsem si přál, ale za tradičně naprosto perfektního a fascinujicího Karloffa (a jeho scénu s Belou Lugosim, kterého tady je proklatě málo) si to vysoké hodnocení zaslouží. K němu ostatně přispěl i vynikající závěr, což je taky fajn - příběh od začátku skvěle gradoval, až vygradoval nesmírně povedeným způsobem. A, jak je u těchto filmů zvykem, je to skvěle nasvícené, má to fajn intériery a atmosféra je také slušná - a navíc ta doba, ve které se to odehrává... prostě krása. I přesto je Vykradač hrobů vlastně průměrným snímkem a už vůbec ne hororem - ale je tak skvěle natočený a má tolik přidaných hodnot (schválně, kdo uhodne), že níž prostě jít nemůžu. Klasika která si rozhodně zaslouži vaši pozornost, protože ve výsledku je to fakt docela fajn. 70%. ()

Reklama

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Můj první "čtyřicátkový horor" producenta Vala Lewtona. Borise Karloffa jsem tu viděl poprvé v jeho opravdové podobě. Je největším tahákem filmu spolu s působivým nasvícením a hezky vyvedenými interiéry. Strach samozřejmě nečekejte a Bela Lugosi je tu minimálně, ovšem jejich společná scéna stojí za to. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Podle názvu jsem čekal spíše béčkový film o oživlých mrtvolách, které spolu probouzí Karloff s Lugosim, ale byl jsem příjemně překvapen formou i myšlenkou. Je zde skvěle ukázáno, že i když jeden nenávidí toho druhého, který mu ničí život, přesto bez něj nemůže existovat a život obou je spolu spojen a závisí na sobě. Robert Wise pak už jenom dokazuje, že se nestal slavným jen tak pronic zanic. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkná adaptace literární předlohy, která se úspěšně snaží pokorně se jí podrobit. Příběh si zachovává svou jednoduchost, a proto i velikou přesvědčivost. Stevenson nepsal z pouhé touhy děsit, ale protože se snažil sdělovat. V tomto případě, jak je zlo infekční, jak se ho nelze zachytit jen trochu a na chvíli, protože vždycky nakonec pohltí člověka celého a dovede ho k jedinému konci. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Poslední film, ve kterém si společně zahráli Bela Lugosi a Boris Karloff. (liquido26)
  • Scénář snímku je volně založen na povídce Roberta Louise Stevensona. Autor se v ní inspiroval skutečnými činy Williama Burka a Williama Harea, kteří ve 20. letech 19. století zabíjeli hosty ve svém penzionu a prodávali jejich těla dr. Knoxovi, který na nich prováděl pitvy. Burke byl pověšen v roce 1829, Hare dostal milost, protože svědčil proti svému kumpánovi. Dr. Knox nebyl nikdy stíhán. (Petulka88)

Reklama

Reklama