Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (320)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Skvělý Gregory Peck v nejlepších letech. Epická sága dvou znepřátelených rančerských rodů "tenkrát na západě", se skvělou studií podstaty mužství, odvahy a lásky. Kromě charismatického kapitána - Gregory Pecka a krásné Jean Simmons v roli Julie Maragonové nejvíce září i postava trochu odpudivého, ale férového Rufuse Hannasseyho v podání Burla Ivese. Moc všem doporučuji. Trailer: http://www.sms.cz/film/velka_zeme/ukazka ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem měl takovou dobu a nechápu, proč jsem se mu vyhýbal. Naprosto bezchybná záležitost, která se rozhodně nedá nazvat úplně standardním předvídatelným westernem. Skvěle napsaný scénář se skvělými dialogy, vynikající postavy, které nebyly černobílé, měly hloubku a měly co říct. Samozřejmě nejvíc mi sedl Gregory Peck a jeho James McKay. Jediné, čeho lituji je to, že jsem vzhledem k momentální absenci svého notebooku, byl nucen snímek sledovat na malé prohlížečce DVD s úhlopříčkou asi 15 cm, takže můj zážitek nebyl takový a krásné záběry krajiny se v tom trochu ztrácely. Určitě bych si ten film užil víc. Nicméně "velikost" Velké země spočívá trochu v něčem jiném :-) ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Najväčšou chybou je, že tam málo Charltona Hestona. Film veľký svojou formou, obsadením, dĺžkou aj dopadom. Proste veľkofilm, ktorý mohol vzniknúť jedine v zlatej ére Hollywoodu. Prekvapivá je hlavne takmer úplná absencia akcie, čo však naplno vynahrádza nádherná atmosféra, nejednoznačnosť postáv a občasná hra s ich vývojom ( "Čo sme si dokázali? " ). Márne spomínam či som okrem Leonoviek, 7 statočných a Unforgiven videl lepší western P.S. záberovanie počas súboja Peck vs.Heston ma zrazilo do kolien a mimochodom vyvolalo spomienku na jeden nedávny blockbuster ( Interstellar žmurk, žmurk :) ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nezahlédla Velkou zemi uváděnou mezi nejlepšími westerny, ale pro mě tam definitivně patří. Hrdinů tam nepobíhá sedm, nejsou zdaleka jen hodní, zlí nebo oškliví a nedělají to ani tak pro hrst dolarů, jako pro pramen pitné vody, zato se jim daří být zamilovaní, odvážní, namyšlení, zbabělí, žárliví, mocichtiví, skromní i obětaví, aniž by šustili papírem a aniž by během těch tří hodin sebeméně nudili. Velká země je film, na který se dívám za odměnu a to opravdu jen tehdy, když jsem byla moc a moc hodná, nezlobila jsem maminku, šéfa ani vyučující, odevzdávala seminárky včas, nevykládala trapné vtipy, nelezla přes plot, nejezdila v práci po zábradlí, nechodila spát v hodinu, kdy slušní lidé vstávají, neproducírovala se s potkanem na rameni před lidmi, o kterých vím, že jim pohled na cokoli s holým ocasem působí tachykardii, a kolegům nepředávala vzkazy místo ústně nebo telefonicky vlaštovkami skládanými z výkazů, keré ještě ani nebyly zpracované. Z toho plyne, že jsem Velkou zemi neviděla už hodně dlouho, ale i tak prohlašuji, že Velká země je holdem velkému herectví všech přítomných pánů a dam a především velkému vypravěčství velkých příběhů, kterým zaslouženě proslul William Wyler. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Neskutečně čistě odvyprávěná věc, která věnuje spoustu prostoru všemu podstatnému - zápletce, postavám, jejich motivacím a vztahům mezi nimi. Málokdy člověk narazí na tříhodinový demýtizační western z období klasického Hollywoodu, který jde (zcela nenásilně) do hloubky a vše v něm dává dokonalý smysl. Minimálně v tomto ohledu bych se nebál Williama Wylera označit za Jamese Camerona své doby - bez ohledu na to, jak velký film tvořil, smysluplnost příběhu pro něj byla naprosto stěžejním aspektem. Pro mnoho dnešních diváků asi bude Velká země zbytečně rozvleklá, příliš "uvolněná" a bez pořádného náboje (okázalými "silnými" scénami se zde rozhodně neplýtvá), jako dílo z konce 50. let je to ale naprostý masterpiece. A Gregory Peck a Burl Ives (Oscar za vedlejší roli) jsou ve svých (skvěle napsaných) rolích absolutně perfektní... 80 % ()

Galerie (76)

Zajímavosti (28)

  • Natáčelo se od 30. července do 18. listopadu 1957 v Kalifornii a Arizoně. (Varan)
  • Kôň Old Thunder, na ktorom vo filme jazdí Gregory Peck, je pravdepodobne plemeno koňa s názvom Appaloosa. Ide o jedno z najznámejších plemien Divokého západu. Sú zvedaví, hraví a tvrdohlaví... ako môžeme aj vo filme vidieť. (westerns)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama