Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (319)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Western, který přináší úžasný děj, skvělé scény, excelentní herecké výkony a dokonale prokreslené charaktery postav. Gregory Peck je vynikající - jako pokaždé - a jeho role má neskutečnou sílu zapůsobit na diváky. Nemá smysl se nijak zvlášť rozepisovat, nutno vidět, Velká země je KLASIKA, KULT a SKVOST! ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Neviem sa rozhodnúť. Na jednej strane by som bol za, keby sa do filmu nezaplietla romantická zápletka, ktorá mierne brzdila napätie a čistokrvný western. Na strane druhej by však bez nej nemal film taký pôvab, harmóniu a ani by nemal čo povedať. Takže som rád, že sa to nakoniec takto vykľulo. Krásne prériové zábery, "iná", ľudská zápletka a správna dávka západných výstrelov, to všetko hlavne v druhej polke. Takže ak máte viac voľného času, určite to stojí za to. 85%. ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Ano, ano, souhlasím se všemi pozitivy, co tu uvádíte. Ano, ano, je to dobrý film. Má výborně napsané a zahrané postavy, není to žádný kýč a blbárna, co se točí dnes. Ale nemám rád filmy, do kterých se nemůžu vpravit, byť by byly sebegeniálnější. Nechte mi Leoneho na westernovém trůnu. Velká země je skvělý film, ale ani ta nejlepší scéna mě nechytla tak, jako nejslabší Leoneho spaghetti chvilka. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Další neprůstřelná klasika, která mi nepochopitelně dlouho unikala a na jejíž popsání tyhle uživatelské formáty zdaleka nestačí. Opět je obdivuhodné, jak Wyler s relativní jednoduchostí hovoří obrazem a nechává vyprávět ani ne slova, jakožto spíše činy a jejich následky. Mezi skupinou ústředních postav jsou poměrně jasně rozdané karty, směřující k nevyhnutelnému konfliktu ve stylu klasických westernů, ale přítomnost nového věku gentlemanů v osobě námořníka Gregory Pecka s nimi nepředvídatelně zamíchává. Na úrovni tématu tak trpělivě dochází ke střetu cti(žádostivosti) a morálky, reprezentovaném hned na několika úrovních - jednak ve zmíněné osobě námořníka McKaye, jenž v průběhu vykonává čestné hrdinské činy vždy v utajení, neboť se neslučují s jeho morálkou (jsou totiž otázkou cti jen pro drsné muže divokého západu); jednak u loajálního majorova pohůnka Leeche, jemuž jde primárně o čest a McKayova morální spravedlnost na něj začne dopadat až po jejich tajné a smluvené rvačce; jednak u "nepřátelského" vůdce Hannasseyho, který má silně vštípené oba kodexy a jako drsný kovboj v závěru dokáže rozpoznat, že časy se mění a že je nutné vyřešit dlouho bobtnající konflikt čestně i morálně vůči okolí (a velký vliv na něj samozřejmě má aktivní šedá eminence McKay). To vše se sbíhá do nadčasové výpovědi o pronikání různých kulturních a kodexových epoch, a divák tak pohodlně sleduje zdánlivě tradiční western s tradičně rozhozenými rolemi a konflikty, který ale morálku a čest divokého západu od počátku podemlívá. A s tím ostatně souvisí i neočekávané volby na úrovni stylu, kdy Willer ty tradiční westernové motivy jako honička na koních, pěstní souboj či závěrečný duel ukazuje z velké vzdálenosti, aby podpořil jejich demýtizaci, popřípadě je před divákem skryje úplně (zmlácení ve stodole). Dodnes dokonalá ukázka toho, jak umí hollywoodský příběh vyprávět to, co se od něj očekává, a současně to celé jen tak mimochodem (ale naprosto uvědoměle a promyšleně) mezi řádky shazovat. Tenkrát na západě to možná dělá ještě lépe a revolučněji (také vzniklo v odlišné umělecké etapě), ale Velká země je jako klasičtější případ žánrového vzepření neméně fascinující. 90% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si doplnil další westernovou klasiku od Williama Wylera. I když je to dost dlouhé a romanticky laděné. Obsazení je vážně skvělé. Gregory Peck se dostává jako snoubenec dívky z bohaté rodiny na divoký západ. Během chvíle je zapleten do místních územních sporů mezi usedlíky. Snaží se vše řešit s rozvahou a klidem. To ale místní považují za slabost. Nakonec se tyto spory bez krve neobejdou. Dost se mi líbila hudba ve filmu. Pohledná Jean Simmons tu má dost sympatickou roli. "Tohle je velká země". ()

Galerie (76)

Zajímavosti (27)

  • V roku 1959 išlo o druhý najpopulárnejší film vo Veľkej Británii. (westerns)
  • Hlavný hrdina filmu James McKay (Gregory Peck) vystrelí za celú dobu len jedenkrát a aj to iba do zeme. (westerns)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama