Reklama

Reklama

Jdi a dívej se

  • Sovětský svaz Idi i smotri (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Čtrnáctiletý Fljora je v létě 1943 naivním běloruským chlapcem, odhodlaným zapojit se do partyzánského odboje. Na konci příběhu je lidskou troskou, z jejíž tváře navždy zmizely stopy dětské nevinnosti. Fljorův osud plný utrpení, ve kterém nechybí místo ani pro první erotické okouzlení a tragikomické okamžiky, prožila většina z těch, kteří dospívali za druhé světové války. Němci tehdy v Bělorusku realizovali projekt "spálené země", v němž lehlo popelem na šest set vesnic. O těchto událostech vypráví ve svých novelách Ales Adamovič, který se rovněž podílel na scénáři filmu, opatřeného názvem Zabijte Hitlera. Do výroby však šel snímek pod titulem, jenž tvoří refrén v biblické Apokalypse. Elem Klimov jej natáčel chronologicky, což výrazně pomohlo představiteli hlavní role Alexeji Kravčenkovi ke ztotožnění se svým hrdinou. Obraz Fljorova vyšinutého nitra však nevyjadřuje pouze herecká akce, výraznou měrou se na něm podílí práce kameramana a zvukaře, k níž zvláštní kontrapunkt vytváří Mozartova hudba. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Uživatel Suggy smazal svůj příspěvek.

Darren98

Darren98 (hodnocení, recenze)

Tak vám nevím, měli jsme to vidět jako součást předmětu o Estetice ale... dokoukal jsem to teď a vidím to jako krásné zobrazení hnusných událostí, ale ve špatném filmu. Jediné co mi vzalo pozornost nejdřív byla myšlenka jestli má Glasha rozdvojenou osobnost na Glashu/Rosu a zajímavě to rozvedou, pak teda optimistický Roubej a jeho chytrá loupež krávy, ale mimo těchto dvou tak až půl hoďky před koncem jsem se zamyslel, že vlastně nevím v co fandím nebo kam příběh směřuje, nebyl jsem do ničeho vtáhnutý abych toužil ať se stane v ději nebo se o něco strachoval. Byla tam ta brutální scéna s vypálením stodoly a ta se povedla jako informativní sekvence ve válečném filmu, ale říkal jsem si i ke konci "Ti Němci byli šmejdi, chápu to. Ale chápu to už když je do té stodoly vedly.". A myslím teda že vhodnější by tento děj byl natočen jako kvalitní krátkometrážní umělecký film, kde by byla ta poslední pětina. I když mě potěšilo že na konci se ukázali naše postavy a ty záporáky drželi v šachu a vyslechli je než je potrestali za ty upálené děti, tam jsem zvažoval jít ještě na 3 hvězdy, teď je to pro mě tak za 49%.

pherkard

pherkard (hodnocení, recenze)

Film som videl ked este isiel v kinach u nas ako premiera a  ked sme vychadzali v zastupe z kina, nikto nepovedal ani slovo, hrobove ticho, kazdy iba rozmyslal o tom co videl.

Potom som ho videl za par tyzdnov este raz, musel som, tak bol silny pre mladeho chalana... a odvtedy, uz je to par desatroci som ho nevidel, nemam na to odvahu. Mozno so synom, ked dospeje, neviem.

Josko

Josko (hodnocení, recenze)

Válečná léta u nás byla slabým čajíčkem proti tomu, co Němci a jejich poskoci prováděli na území SSSR. Nás zatím potřebovali pro válečnou výrobu, ale do SSSR přišli jen zabíjet a zabírat "lebensraum". Je dost smutnou vizitkou školství, pokud až takovýto film umožní začít chápat určité souvislosti.

Extrakritik

Extrakritik (hodnocení, recenze)

Nikdo se nemůže divit,že se k Němcům Sověti ke konci války chovali,jak se chovali. A nejhorší je,že to dneska spousta lidí popírá.

Bynk

Bynk (hodnocení, recenze)

Hellboy
  Velmi krutý, realistický, podmanivý a ošklivý film, na který hned tak zaručeně nezapomenete. Vše už tu bylo napsáno, tak nebudu nic dodávat, snad jen to, že je třeba si uvědomit, že film natočili sověti - ti, kteří mimo jiné chladnokrevně vyvraždili 25 000 polských důstojníků a příslušníků inteligence v Katyni !!!!! To je jeden z důvodů, proč nemůžu dát filmu pět*****, ačkoliv z "filmového" hlediska je perfektní a je dobře ho vidět.

 

Tak ja mu zasa tých 5 hviezdičiek dám, už len za tých 100 000 sovietov čo zabili Poliaci pred Waršavou v 1922 roku. :-) 

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Africanus1

nějaká kolaborantka, milenka, žena některého z německých důstojníků, zdravotní sestra (podle vysypaného obsahu její tašky) apod. 

Longin

Longin (hodnocení, recenze)

Africanus1

Protože ten film je naprostá blbost (a ne nijak neobhajuju tyto zvěrstva a můj nick s avatarem je jenom recese). Film je guláš paskvilu, samoúčelnosti a vymaštěných dialogů s hlavním hrdinou.

Africanus1

Africanus1 (hodnocení, recenze)

Film je opravdu silná káva. A jenom tak na okraj - co tam dělala ta ženská v esesácké uniformě? Ženy na frontu přece nejezdily.

na příspěvěk reagoval Longin, TheDarKnig

ezop1012

ezop1012 (hodnocení, recenze)

Helmut02

Tomuto filmu nemozes nic vytknut, to ze v 2sv vojne najviac trpeli rusi je fakt. To, ze ich to stalo najmenej 20mil. zivotov je fakt. To ze sa nemci spravali, horsie, ako zvierata a na nas "vychodoeuropanov" sa pozerali, ako na podludi je fakt. Nebyt rusov a ich obetovania aj ked nie vsetci sa chceli obetovat, vsakze, kto by chcel? Ale len im mozeme dakovat, ze vobec zijeme a na to akosi zabudame.

LV.Helter

LV.Helter (hodnocení, recenze)

Fakt skvelé fotky v galérii...

Ten, kto to doplnil si zaslúži obrovské poďakovanie.

papuchalk

papuchalk (hodnocení, recenze)

panebože to je diskuze. když je vám 15 a kolem vás se dějou takovýhle věci, tak si to těžko budete odůvodňovat tím, kdo dělá větší hrůzy, jesli němci, nebo rusové. vypadá to tady jako diskuze patnáctiletých, takže bych si řekl, že to máte snad lehčí pochopit, když je film o chlapci ve vašem věku, a ono ne, uplně naopak. 

sgtWolk

sgtWolk (hodnocení, recenze)

Hanver: Souhlasím. Ale uživatel j@hn, zde o řadu příspěvků vzadu píše, že vraždění negramotných tupých vidláků bylo správné.

Hanver

Hanver (hodnocení, recenze)

kazdopadne se jedna o vysoce nadprůměrný válečný film, ale nemyslím, ze by byl až tak šokující, aby hlavní hrdina potreboval psychiatra. Samozřejmě film ma min 4 silné scény, vesničané za stodolou, mluvící upálený stařec, cely dej vyvraždění vesnice a postrileni německých vrahounu a jejich kolaborantů. Celkove se ale nejedna o až takový nářez. Ma to však hluboké sdělení a vypovídá to jasne - kdyby nebylo mnichovské zrady, tohle by se nestalo a u nás by nenastalo 50 let nacismu a komunismu. To, co se dělo na východe v letech 41 - 45 je skutečnou příčinou i toho, jak se chovala Ruda armada (jeji tylove jednotky) v Německu. Kdo se tomu muze divit? Je tragickou ostudou zejména naši vaši Česke televize, ze takové filmy jako Jdi a dívej se nedává bud vůbec, nebo v čase hluboce nočním a v hlavním vysílacím čase nás krmí komerčními smazkami.

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Je to starší, ale tak nějak mě to zaujalo, že jsem si neodpustil reakci..
 
6.10.2010  20:56 "na druhou stranu si musíme uvědomit, že 2SV nebyla válka dobra a zla, jak se to snažila vydávat sovětská a bohužel i současná česká historiografi"
 
Jak říkám, s tou českou historiografií to dnes zase tak špatné není.. ale samozřejmě záleží na konkrétních autorech.

na příspěvěk reagoval ezop1012

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

woody:
 
Tak ono obecně záleží. Já mám pocit, že současná česká historiografie už není tak jednostranná (samozřejmě záleží na konkrétních historicích) a dneska už najdeš dost českejch velmi slušnejch a objektivních historickejch prací o druhé světové válce.
 
Ta samozřejmě nebyla jednostranná a dost kostlivců ve skříni mají i národy (tady se tak vyjádřím, byť nemám paušalizace rád), o kterých se moc nemluví (Nizozemci, Švýcaři, Francouzi, Rakušané, Poláci, Chorvati, Srbové, Řekové, Pobaltské země, Slováci - tam se mluví jen o deportacích, ale kdo ví, že Slováci jako jediní zaútočili spolu s nacisty 1.9.'39 na Polsko nebo o pogromech po válce? et cetera..). Takže otázka zločinů druhé světové války je historicky obrovsky složitá - bohužel to bylo silně ovlivněno studenou válkou, takže o mnoha věcech se bohužel začalo mluvit až příliš pozdě (tam patří i české zločiny na konci války). Problém však je, že se tu těžko dá hrát na to "tamten si začal, tohle byla jen reakce" nebo "tamti páchali daleko větší zvěrstva". Paušální vina je vždycky průšvih a zločin je zkrátka zločinem a každý kdo páchal zvěrstva má být potrestán. A je naprosto irelevantní, zdali to bylo "historicky oprávněné".

Spinosaurus

Spinosaurus (hodnocení, recenze)

zkurvybus: Já mám ponětí o čem mluvím. Jen ty nerozumíš psanému textu a jak tak pozoruji ani historii. Divil bych se, kdybys věděl, koho máš na ikonce.

zlabus

zlabus (hodnocení, recenze)

Spino: Jen jsem ti neznačil, že jednou zase nemáš páru o čem meleš. Prostě tvoje smůla, že ses zase jednou sám ztrapnil.

woody

woody (hodnocení, recenze)

to měl být Čurda, nepamatuji si, co přesně Britové psali :)

sgtWolk

sgtWolk (hodnocení, recenze)

woody: Jaks zmínil ty letáky s výzvou: Vzdejte se nic se vám nestane jsi mi připomněl Karla Čurdu. který tohle hulákal do krypty na Gabčíka.

woody

woody (hodnocení, recenze)

Nevím jak ostatní, ale já jsem tu před tvým příchodem viděl velmi plodnou a záživnou debatu, takže jít bys měl ty (a prosím, neobtěžuj mě zase do vzkazníku, stejně to mažu)

Spinosaurus

Spinosaurus (hodnocení, recenze)

Kurva tak buďto se budete bavit a předkládat rozumnné argumenty, nebo odejdu. Ty vaše neustálé protiřeči typu "hloupí pravopis, vycucané pravdy, dospělí lidé" nejsou rozumné argumenty a jestli si takhle představujete diskuzi (jako že asi ano podle historie mnoha diskuzí), tak by jste tu ani neměli být.

zlabus

zlabus (hodnocení, recenze)

Spino: Moje rodina po otci je původem z Polska a má tam hromadu kontaktů a přátel. Takže ano vím, co si o těhle věcech myslí a znám polskou povahu. Tak pššt, když se baví dospělí lidé.

Spinosaurus

Spinosaurus (hodnocení, recenze)

Kulmon: Ale já nezlehčuju Stalinovi zločiny. Je pravda, že pravopis umím možná hůře než ty, ale v porozumnění textu mám navrch, když nedokážeš analyzovat pár vět a poznat, co jsem tím chtěl říct. woody: Já chápu, že tvoje výlety směřují někam do Vlčího doupěte nebo sídla Dělnické strany, ale kdybys náhodou někdy jel do Polska, tak lidem polož otázku Churchill a uvidíš jak zareagují.

woody

woody (hodnocení, recenze)

olol, Polsko, nejprozápadnější stát bývalého východního bloku a vyhlášení rusofobové ... prosím dinosaury, aby se zdrzeli z prstu vycucaných nepravd.

Uživatel Kulmon smazal svůj příspěvek.

Spinosaurus

Spinosaurus (hodnocení, recenze)

Já tu diskuzi trochu odlehčim. Vzpomeňte si, co říkal Obi-wan Kenobi v Nové naději: "Kdo je větší hlupák? Ten hloupí nebo ten, kdo ho poslouchá?" Není divu, že ve východních zemích (hlavně v Polsku) jsou západní politici velmi neoblíbení, protože kvůli jejich ústupkové politice přišli Poláci o svobodu. Jejich vinou se Evropa stala takovou, jakou pak byla dalších 50 let. Stalin za tohle všechno teoreticky "nemohl".

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Kulmon: Řekl bych, že za tohle vděčíme hlavně Churchillovi, protože už před válkou byly tendence typu "necháme Němce a Sověty vymlátit se mezi sebou a pak slízneme smetanu". Churchill si jako jeden z mála od začátku uvědomoval, že s Hitlerem nemůže bejt uzavřená žádná obustranně výhodná dohoda. Když mu někteří vytýkali, že se paktuje se stalinem, prohlásil "Proti Hitlerovi spojím se třeba s ďáblem." Churchill udělal řadu strategických chyb, jako každý silný politik se příliš montoval generálům do vedení války, prosazoval špatný strategie, ale za tenhle postoj mu patří nehynoucí sláva.

woody

woody (hodnocení, recenze)

jj, Stalin byl všeobecně znám svým dodržováním dohod, úmluv a podobných věcí, žádné překvapení, mea culpa (za vymýtání sry)

Uživatel Kulmon smazal svůj příspěvek.

zlabus

zlabus (hodnocení, recenze)

flanker: Ano jenže ten citát se vztahuje k průběhu války, kdy tohle bylo odůvodnitelné. Plus myslím, že se částečně jedná i o psychologický efekt. Tzn. zlomit národ jako takový. Druhou věcí je však to, že zmiňované Drážďany proběhly v době, kdy válka už byla de facto rozhodnutá a odpor německa zlomený. Ale samozřejmě i touha se mstít může být pochopitelná.To je ten důvod proč ten nálet jako takový považuji za problematický. Jinak s woodyho postem souhlas celkem bez výhrad.

flanker.27

flanker.27 (hodnocení, recenze)

Jo souhlasím, však jsem taky pro jistotu něco podobnýho před chvílí napsal, heslo nacistů bylo coventrizace...

Reklama

Reklama