Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

14.04.2024 Autor Goldbeater

Ve čtvrtek 11. dubna proběhla v kinosále UGC Normandie v Paříži tisková konference ku příležitosti zveřejnění oficiálního výběru v rámci programu nadcházejícího 77. ročníku Filmového festivalu v Cannes. Prezidentka Iris Knobloch a festivalový šéf Thierry Fremaux při ní odhalili celou řadu titulů, na něž se bude moci festivalové publikum v Cannes přesně za jeden měsíc těšit. Jak jste se zde mohli dočíst před pár dny, na francouzskou riviéru letos zamíří například George Miller se svou Furiosou a Kevin Costner s dvojdílným Horizon: An American Saga, obojí bude ale mimo soutěž. Jaké počiny oproti tomu budou letos oslňovat diváky v sekci hlavní soutěže? Bylo odhaleno celkem devatenáct takových děl, přičemž Fremaux naznačil, že v dohledné době by mohlo ještě pár dalších přibýt, aby celkový počet vybraných snímků dosáhl třeba až čísla dvaadvacet.

 

O hlavní cenu na letošním ročníku bude soutěžit třeba chválený Paolo Sorrentino (Velká nádhera) se svým poetickým filmem Parthenope. Ve fantasy dramatu natáčeném v italské Neapoli a na ostrově Capri ztvárnil hlavní roli tentokrát britský herec Gary Oldman. Filmografii oceňovaného amerického režiséra a scenáristy Paula Schradera (Zoufalství a naděje) letos na festivalu zastoupí snímek Oh, Canada, jenž má být příběhem jednoho z desítek tisíců Američanů, kteří se vyhnuli vojenské službě ve Vietnamu tím, že utekli do Kanady. V hlavních rolích se objeví Richard GereJacob Elordi a Uma Thurman. Z Brazílie do Cannes dorazí tvůrce Karim Aïnouz (Neviditelný život Eurídice Gusmãové) se svým novým thrillerem pojmenovaným Motel Destino, v němž bude vyprávět netradiční lovestory mezi dvěma mladými lidmi, kterým dvě různé zájmové skupiny usilují o život. 

 

Americký nezávislý filmař Sean Baker (The Florida Project) představí film Anora, komediální drama o příhodách sexuální pracovnice, který byl natáčený v New York City a v Las Vegas. V komediálním krimifilmu Jacquese Audiarda (Paříž, 13. obvod) pod názvem Emilia Perez si Zoe Saldana zahraje právničku, která dostane nečekanou nabídku od obávaného kartelového bosse, aby mu svými profesními dovednostmi dopomohla do poklidné penze. Velkou pozornost na sebe jistě strhne i v Íránu narozený režisér Ali Abbasi (Svatý pavouk) se snímkem The Apprentice, v němž herec Sebastian Stan ztvární mladého Donalda Trumpa při začátcích budování jeho realitního impéria v 70. a 80. letech minulého století. Ve výběru nalezneme také dobové drama v koprodukci několika zemí pod názvem Grand Tour. Portugalec Miguel Gomes v něm bude vyprávět příběh dvou odloučených snoubenců v Rangúnu roku 1917.

 

Velkou žánrovou rozmanitost hlavní soutěže zajistí kultovní kanadský režisér David Cronenberg (Zločiny budoucnosti) prostřednictvím svého nejnovějšího hororového thrilleru The Shrouds, v němž Vincent Cassel coby vizionářský obchodník bude bořit hranici mezi životem a smrtí. Svůj nový snímek v Cannes představí také francouzská režisérka Coralie Fargeat (Pomsta). V jejím tajemném hororovém filmu pojmenovaném The Substance se v hlavních rolích objeví Margaret QualleyDennis Quaid a Demi Moore. Jako temně laděná pohádka o hrůzných pravdách je popisováno dílo Pigen med nålen (The Girl with the Needle) od švédského tvůrce Magnuse von Horna (Sweat). Jak se nějakou dobu spekulovalo a jak nenápadně dříve naznačoval i sám Thierry Fremaux, do hlavní soutěže se nakonec přece jen opravdu podívá i legendární režisér Francis Ford Coppola (Kmotr) se svým dlouho připravovaným velkolepým sci-fi Megalopolis, v němž Adam Driver jako architekt Caesar vybuduje utopickou verzi New Yorku po zničující katastrofě.

 

Britská režisérka Andrea Arnold (American Honey) uvede netradiční rodinné drama Bird, v němž hrají chválení Barry Keoghan a Franz Rogowski. Francouzská kinematografie bude mít v hlavní soutěži zastoupení díky snímkům Diamant brut v režii Agathe RiedingerMarcello mio od Christopha HonoréhoL'Amour ouf režiséra Gillese Lellouche. Ruský režisér Kirill Serebrennikov představí drama Limonov: The Ballad of Eddie o životním příběhu sovětského spisovatele a disidenta Eduarda Limonova v podání Bena Whishawa. Indická filmařka Payal Kapadia bude mít v soutěži drama All We Imagine as Light a čínský tvůrce Zhangke Jia snímek s mezinárodním názvem Caught by the Tides. Výběr hlavní soutěže nakonec prozatím uzavírá stálice filmových ocenění posledních let, jíž je extrémně talentovaný řecký režisér Yorgos Lanthimos (Chudáčci), který festivalovým divákům a porotě tentokrát představí hvězdně obsazenou antologii Kinds of Kindness.

 

Při pohledu na tu sestavu filmů není pochyb, že nás čeká opravdu velmi silný ročník. Soutěžní porota v čele s režisérkou Gretou Gerwig (Barbie) nebude mít při výběru jediného vítěze vůbec lehký úkol. Celý přehled filmů v letošních festivalových soutěžích Cannes (včetně sekce Un certain regard) si můžete už nyní prohlédnout v naší sekci Ocenění. Samotný značně očekávaný 77. ročníku Filmového festivalu v Cannes začíná za měsíc, konkrétně 14. května 2024 a probíhat by měl až do 25. května, kdy se dozvíme, jací tvůrci si za své nejnovější počiny nakonec odnesou Zlaté palmy. S jistotou v tuto chvíli víme jen to, že čestnou Zlatou palmu by si za svou kariéru měl ze slavnostního zakončení festivalu domů do Kalifornie odvézt minimálně legendární americký režisér George Lucas, jak jsme zde před pár dny psali. Držme si zároveň palce, abychom se aspoň několika z letošních soutěžních snímků brzy dočkali také na našich festivalech a případně i v tuzemské kino distribuci!

Reklama

Související novinky

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

10.04.2024

Legendární americký režisér, scenárista a producent George Lucas letos bude jedním z recipientů čestné Zlaté palmy Filmového festivalu v Cannes. Stane se tak 25. května během zakončovacího… (více)

Čtvrtý Star Trek možná přece jen dorazí

Čtvrtý Star Trek možná přece jen dorazí

28.03.2024

Filmové pokračování rebootované série Star Treku, jež by navázalo na třetí díl Star Trek: Do neznáma, bylo již několikrát oznámeno, aniž by se práce na něm jakkoliv pohnuly. Do absurdna byly tyto… (více)

Třetí řada Euforie má problémy

Třetí řada Euforie má problémy

26.03.2024

Loni v listopadu se na představení příštích projektů ze stáje HBO její představitelé holedbali tím, že třetí série úspěšné Euforie je v odklepnuta, v přípravách a na obrazovky chtivých náctiletých… (více)

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

15.02.2024

Velké tajemství to nebylo, ale oficiálně potvrzeno taky ne. To se změnilo včerejším Valentýnem, kdy Marvel oznámil definitivní obsazení své Fantastické čtyřky. Reeda Richardse, nejgeniálnějšího vědce… (více)

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

Bratři Coenové chystají krvavý horor

Bratři Coenové chystají krvavý horor

30.01.2024

Je tomu už pět let od posledního společného snímku talentovaného tvůrčího dua bratří Coenů, jímž byl western Balada o Busteru Scruggsovi vyrobený pro streamovací službu Netflix. Po uvedení tohoto… (více)

Chris Evans jako vůdce sekty od Ethana Coena

Chris Evans jako vůdce sekty od Ethana Coena

29.01.2024

Po premiéře filmu The Tragedy of Macbeth, prvního projektu, na němž pracoval sám Joel Coen (Tahle země není pro starý, Big Lebowski) bez svého bratra, se šířily zvěsti, že Ethan Coen o režii… (více)

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

23.01.2024

V úterý 23. ledna 2024 byl v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills z úst herců Jacka Quaida a Zazie Beetz oznámen kompletní výčet nominací pro nadcházející 96. ročník předávání cen americké Akademie… (více)

29. Critics' Choice Awards - výsledky

29. Critics' Choice Awards - výsledky

14.01.2024

V neděli 14. ledna byly v kalifornské Santa Monice uděleny ceny Critics' Choice Awards tradičně vyzdvihující výjimečné tvůrčí výkony a filmové počiny uplynulého roku. Toto ocenění je zároveň po… (více)

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Úspěšný třetí Composers Summit Prague

Úspěšný třetí Composers Summit Prague

dnes

Na letošní ročník, který probíhal od 18. do 23. dubna, přijeli skladatelé Jesper Kyd (hra Assassin’s Creed), John Debney (Iron Man 2, Největší showman), oscarový skladatel Mychael Danna (Pí a jeho… (více)

Další Smrtelné zlo je na cestě

Další Smrtelné zlo je na cestě

27.04.2024

Legendární hororová série Evil Dead se po letech rozjíždí do vysokých otáček. Poté, co loňský počin Smrtelné zlo: Probuzení od Leeho Cronina zaznamenal v kinech velký divácký zájem a na světových… (více)

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

27.04.2024

Pokud jste fanoušky komiksových filmů a těšili jste se toto léto na pořádnou porci akční zábavy, máme pro vás špatnou zprávu. Sólovka spider-manovského záporáka ze stránek Marvel Comics, dlouho… (více)

Reklama

Reklama