foto

Alena Procházková

  • nar. 16.11.1945 (73 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Alena Procházková pochází z rodiny pražského lékaře, s filmováním přišla do styku poprvé jako devítiletá, kdy se v několikasekundové sekvenci mihla v hudební komedii HUDBA Z MARSU (1955). Na přelomu 50. a 60. let pak vytvořila postavy školaček a studentek v několika filmech různého ražení. Hlavní roli zamilované studentky Slávky hrála v tragikomickém příběhu OKURKOVÝ HRDINA (1963), jehož ambice však zůstaly nenaplněny ve srovnání s nastupující novou vlnou.

Po základní škole chtěla Procházková nastoupit na konzervatoř, ale kvůli otcově nesouhlasu nakonec absolvovala gymnázium. Po otcově vzoru měla původně studovat medicínu, pod vlivem hereckých zkušeností se ale přihlásila na DAMU, kde absolvovala studium herectví (1967). Také v průběhu studií hrála několik menších rolí ve filmu (DVA TYGŘI, 1965; POSLEDNÍ RŮŽE OD CASANOVY, 1966). Po dokončení DAMU dostala angažmá ve Vinohradském divadle, kde strávila bezmála čtyřicet let. Vynikla například ve hrách Obchodník s deštěm, Strakonický dudák nebo Rozmarné léto. Nyní je již v důchodu, ale na scénu Divadla na Vinohradech se příležitostně pohostinsky vrací (Dáma od Maxima).

Přes slibný vstup do světa filmu omezila Procházková po nástupu do divadla tuto práci, její filmografie tím pádem není příliš početná, točila někdy i pouhý jeden film ročně, navíc se objevovala již výhradně ve vedlejších rolích matek, manželek nebo učitelek. Vidět jsme ji mohli v několika kriminálních snímcích nebo historických filmech, sporadicky pracovala také pro televizi. Na filmovém plátně se Alena Procházková objevila naposledy například ve filmech KNOFLÍKÁŘI (1997) nebo JAK BÁSNÍCI NEZTRÁCEJÍ NADĚJI (2004), jejím zatím posledním televizním počinem byla VRAŽDA KOČKY DOMÁCÍ (2004).V poslední době ale na sebe výrazně upozornila rolí Leony Hrubé v seriálu ORDINACE V RŮŽOVÉ ZAHRADĚ (2006-2007).

Dlouholeté a významné působení provází život Aleny Procházkovou ve sféře dabingu. Uplatnila se již v 60. letech, kdy v prvních třech dílech slavné četnické série namluvila Nicole Cruchotovou. V pozdějších letech například nadabovala hlavní ženskou roli v americkém filmu Starman, v nejnovější době jsme ji mohli slyšet v animovaných snímcích Madagaskar a Madagaskar 2.

Alena Procházková je vdaná a má jednu dceru.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2012 Modrý tygr
2007 Paní z Izieu (TV film)
2004 Vražda kočky domácí (TV film)
2002 Miláček (TV film)
2001 Den, kdy nevyšlo slunce (TV film)
1997 Knoflíkáři
1992 Gazdina roba (divadelní záznam)
Komu šplouchá na maják (TV film)
1991 Variácie slávy (TV film)
1990 Let asfaltového holuba
1989 Tobogan
1988 Dědeček (TV film)
Někdo musí z kola ven (TV film)
1987 Domek (TV film)
Nepostradatelný (TV film)
V kleštích (TV film)
1986 Cyrano z Bergeracu (divadelní záznam)
Mladé víno
O rybáři a rybce (TV film)
1985 Veronika
Čarodějky z Greenham Common (TV film)
1984 Kufr (TV film)
Výhra (TV film)
1983 Oči pro pláč
Plamen a dým aneb Tajné lásky a veřejné omyly poštovního úředníka v. v. (TV film)
Putování Jana Amose
1982 Žlutý kvítek (TV film)
1981 Dubové čarování (TV film)
Přišel na večeři (divadelní záznam)
1980 Hlas krve (TV film)
Jen si tak trochu písknout
Útěky domů
1979 Hořká slza radosti (TV film)
Kam nikdo nesmí
Paragraf 224
Čas pracuje pro vraha
1978 Etudy do skicáku (studentský film)
Hrozba
Pumpaři od Zlaté podkovy
1977 Poslední zkouška (TV film)
Vítězný lid
Šestapadesát neomluvených hodin
1976 Případ mrtvých spolužáků
1975 Dvojí svět hotelu Pacifik
Dívka jako ty (TV film)
Čtyři zlaté prýmky (TV film)
1973 Tři chlapi na cestách
Zatykač na královnu
1972 Magnolia (TV film)
My, ztracený holky
Vlak do stanice Nebe
1971 Jak princezny spaly na hrášku (TV film)
Člověk není sám
1970 Drama na lovu
„Pane, vy jste vdova!“
1969 Já, truchlivý Bůh
Kalif čápem (TV film)
Přehlídce velím já!
1968 Výstřely pod šibenicí
Zločin pátera Amara (TV film)
1967 Malé letní blues
Změny a proměny (studentský film)
1966 Dva tygři
Poslední růže od Casanovy
Slečny přijdou později
1965 Hrdina má strach
1963 Okurkový hrdina
1962 Vánice
1961 Kolik slov stačí lásce?
1960 Žalobníci
1959 Pět z milionu
1957 Škola otců

TV seriály

2017 Policie Modrava (TV seriál)
Hajný, který zmizel (S02E06)
2014 Cirkus Bukowsky (TV seriál)
Epizoda 5 (S02E05)
Epizoda 4 (S02E04)
Epizoda 1 (S02E01)
Stopy života (TV seriál)
Ašský chlapec (S01E02)
2010 Ach, ty vraždy! (TV seriál)
Vražda poštovní doručovatelky (E05)
2009 Vyprávěj (TV seriál)
Bonboniéra (S01E18)
2008 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Znamenáš pro mě moc (S03E42)
2007 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Blízko smrti (S03E26)
Vrať se! (S03E25)
Smích léčí (S03E24)
další epizody (22)
2006 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Budu čekat (S02E29)
Dnes neordinujeme! (S02E28)
Štrúdl na rozloučenou (S02E26)
další epizody (15)
2004 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Pojišťovna štěstí (TV seriál)
2003 Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (TV seriál)
2001 Oběti (TV seriál)
Svědek (E03)
1995 Život na zámku (TV seriál)
Klíční kost (S01E08)
Sto padesát metrů čtverečních (S01E05)
Vyhazov (S01E04)
další epizody (4)
1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1987 Křeček v noční košili (TV seriál)
Vlaštovko, leť! (E06)
Velká akce začíná (E03)
Sehnat noční košili (E02)
další epizody (4)
1986 Ostrov jistoty (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
1985 Piesočná potvorka (TV seriál)
Černá země (TV seriál)
1984 Sanitka (TV seriál)
Epizoda 10 (E10)
1983 Návštěvníci (TV seriál)
Návrat do budoucnosti (E15)
Výprava do minula (E02)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Trinásť stránok z pamätníčka (TV seriál)
1980 Arabela (TV seriál)
1978 Zákony pohybu (TV seriál)
Štafeta (E11)
Bez ředitele (E10)
Štika (E07)
další epizody (7)
1977 Žena za pultem (TV seriál)
Příběh důchodkyně Kubánkové (E09)
1975 Beránci a čert (TV seriál)
1970 Alexandr Dumas starší (TV seriál)
Lidé na křižovatce (TV seriál)
1965 Pohádkový zeměpis (TV seriál)

Dokumentární

1996 Žofín, ostrov vzpomínek a snů (TV seriál)

TV pořady

2001 Barvy života (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace