Reklama

Reklama

Hitler: Vzestup zla

(TV film)
  • Česko Hitler: Zrození ďábla (více)
Trailer

Velkoryse pojatý kanadský snímek mapuje životní cestu jednoho z nejhrůznějších diktátorů v dějinách lidstva od dob mládí až po jeho jmenování říšským kancléřem. Osobní neúspěch při snaze dostat se na malířskou akademii a válečný neúspěch jeho země v 1. sv. válce, kam narukoval, rozněcuje v mladém Hitlerovi nacionalistický fanatismus, provázený antisemitismem, chorobné vášně, které záhy přerostou v celoživotní posedlost. Pod jejím vlivem, využívaje celonárodní poválečné apatie a posléze i hospodářské krize, se v čele NSDAP pomalu, ale neúprosně vypracovává na politickém žebříčku, roste a sílí. O šílenství „jeho boje“, o jeho soukromí, ale i spolupracovnících a odpůrcích pojednává první díl výpravného snímku, jehož scénář je založen na pečlivě prostudovaných historických pramenech a jenž byl z velké části natáčen v Čechách. V druhé, závěrečné části tohoto životopisného historického snímku si Adolf Hitler kolem sebe pomalu utváří novou skupinu spolupracovníků, která ho bude provázet až do konce II. světové války. Zároveň se stupňují konflikty s jeho staršími souputníky, jako je např. generál Ernst Röhm, velitel oddílů SA. Na scénu se také dostávají dvě osudové ženy jeho života – jeho nevlastní neteř Geli a posléze i Eva Braunová… Titulní roli strhujícím způsobem ztvárnil britský herec Robert Carlyle, snímek sám obdržel mnohá ocenění, z toho dvě ceny Emmy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (360)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: John Pielmeier, G. Ross Parker .. Nemám slov! Úchvatné televizní dílo popisující postupný nástup Adolfa Hitlera k moci. Ani taková zrůda, do jaké on sám dospěl, nebyla sama od sebe tak mocná - vše formovala doba a ostatní lidé, kteří stáli v pozadí. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Tvářil se citlivě, jako žena toužící po souloži. Tak husté komentáře bych v dokumentu nečekal. Prvních 25% dokumentu je nabito zajímavými postřehy. Pak přijde na řadu nudná a monotonní část o Hitlerově vzestupu a proslovech. Ikdyž zrovna tady chápu nadšení "fanoušků" kvuli velkému množství obrazových materiálů. No a poslední část se bohužel mění jen v obyčejný rychlokurz o průběhu druhé světové války, nepřinášející nic co bych už mnohokrát neviděl jinde. Celkově nepovažuju dokument za nijak ohromující a od režiséra poměrně kvalitních hraných filmů jsem čekal mnohem víc. Škoda, že se Vzestup zla nedrží celý na výši úvodní části. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Snaha o priblíženie životnej cesty snáď najnenávidenejšieho človeka na planéte, od bezdomoveckých bohémskych čias vo Viedni až po uchopenie absolútnej moci. Veľa tu toho bolo spomenutého, veľa však nie a niečo bolo rozobrané ako z rýchlika, celkový dojem však nie je vôbec zlý. Ťažká, zlá doba obyčajne produkuje aj zlých a zvrátených ľudí..... smutné... nie, ľudia neboli hlúpi, boli len zúfalí a hladní.... A potom už bolo neskoro. 75/100 ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Výjmečně natočený film. Opravdu detailní a na televizní produkci více než působivý. Do detailů rozpitvaný příběh jedné z největších stvůr v dějinách Evropy. Skvělé obsazení. Carlyle je mimořádně nadaný herec a proměnu z slabého chudáčka až k nejmocnějšímu a nejobávanějšímu muži nacistického Německa zvládá bez sebemenších problémů. Během snímku člověk až s neuvěřením sleduje sled událostí, který vedl až k druhé světové válce. Tolik náhod, tolik klíčových okamžiků, které byly naprosto závislé na dokonalém načasování... neuvěřitelné že to došlo až tak daleko. Strýček Dolf! ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Jedna věc na mysli mi tane - naše přešlechtěná generace by měla mít již dostatečný odstup na to, abychom si přestali lhát do kapsy a jukli na život Adolfka bez nutnosti parodovat či dehonestovat za každou cenu. Pochopitelný odpor vůči dopadům jeho činů vede poměrně logicky k touze vyčlenit jmenovaného jedince z lidského druhu, ostatně stejně tak, jako se on snažil dehumanizovat kupříkladu Izraelity. Pokud však podlehneme (jako podlehl zatím snad každý), těžko někdy skutečně pochopíme, jak mohla bestie v něm uchopit a manipulovat nejen německým národem, ale prakticky celým světem. Komentovaný počin klouže po povrchu, občas taktně zmírní nějakou z příčin, díky kterým byl krpatec pro soukmenovce tak sexy, ale do živého tne jen výjimečně. Carlyle určitě proseděl nějakou hodinku před záběry parádemaršů z Norimberku, gesta okoukal a zvládl tak na dvojku s hvězdičkou, no - Trojan to není. Dejme tomu za čtyři, ale ukojen zdaleka nejsem. Mimojiné - propaguji nezávislé zkoumání Hitlera, oproštěné od osobních pocitů, a sám mu nedokáži říci jinak, než Adolfek, bestie či krpatec. Já tedy asi nebudu oním nezaujatým výzkumníčkem, po němž tu volám. Abych to malinko napravil - mýtus o tom, že rakouský patlal byl sralbotkou a mizerným vojákem, není pravdivý. Naopak, jeho odvaha byla příkladná. Za bližší průzkum by stál onen moment, kdy si slávu za Hitlerovy skutky z první linie přisvojili dva jeho nadřízení, shodou okolností židovského původu.... Do toho, Stando Motlů! ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • Geli (Jena Malone) při rozhovoru se svým přítelem o vztahu se strýcem Adolfem (Robert Carlyle) řekla svému příteli: „Je to stvůra. Nemáš ponětí, co po mě chce.“ Spekulovalo se o tom, že Adolf svou neteř Geli, která později spáchala sebevraždu, sexuálně zneužíval. (Nick321)
  • Některé exterierové scény se natáčely v ulicích Brna, konkrétně například na Zelném náměstí, kde byl nafilmován balkonový proslov. Při natáčení brněnských scén se tak mnoho komparzistů objevilo v nacistických uniformách. Starší neinformovaní lidé mnohdy tuto skutečnost nesli velice těžce. Byl zde případ silného šoku, kvůli kterému musela být přivolána záchranná služba. Vídeňské exteriéry se pak natáčely v Liberci, protože liberecká radnice je inspirována právě tou vídeňskou. (don corleone)
  • Hitler necítil nenávisť len k židom, rovnako ju pociťoval aj voči komunistom a Slovanom, ktorých vo svojej knihe „Mein Kampf“ označil za šváby, ktoré treba udupať do zeme. (vander19)

Reklama

Reklama