Reklama

Reklama

Hitler: Vzestup zla

(TV film)
  • Česko Hitler: Zrození ďábla (více)
Trailer

Velkoryse pojatý kanadský snímek mapuje životní cestu jednoho z nejhrůznějších diktátorů v dějinách lidstva od dob mládí až po jeho jmenování říšským kancléřem. Osobní neúspěch při snaze dostat se na malířskou akademii a válečný neúspěch jeho země v 1. sv. válce, kam narukoval, rozněcuje v mladém Hitlerovi nacionalistický fanatismus, provázený antisemitismem, chorobné vášně, které záhy přerostou v celoživotní posedlost. Pod jejím vlivem, využívaje celonárodní poválečné apatie a posléze i hospodářské krize, se v čele NSDAP pomalu, ale neúprosně vypracovává na politickém žebříčku, roste a sílí. O šílenství „jeho boje“, o jeho soukromí, ale i spolupracovnících a odpůrcích pojednává první díl výpravného snímku, jehož scénář je založen na pečlivě prostudovaných historických pramenech a jenž byl z velké části natáčen v Čechách. V druhé, závěrečné části tohoto životopisného historického snímku si Adolf Hitler kolem sebe pomalu utváří novou skupinu spolupracovníků, která ho bude provázet až do konce II. světové války. Zároveň se stupňují konflikty s jeho staršími souputníky, jako je např. generál Ernst Röhm, velitel oddílů SA. Na scénu se také dostávají dvě osudové ženy jeho života – jeho nevlastní neteř Geli a posléze i Eva Braunová… Titulní roli strhujícím způsobem ztvárnil britský herec Robert Carlyle, snímek sám obdržel mnohá ocenění, z toho dvě ceny Emmy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (360)

Divočák 

všechny recenze uživatele

Právě jsem v televizi shlédnul první díl a jsem opravdu nadšený. To, co dokázali kanadští filmaři vytvořit při tak malém rozpočtu, je opravdu obdivuhodné. Autoři nevsází na kulervoucí bojové scény nebo milionové efekty, ale do popředí vysunují příběh, který je už sám o sobě tahákem jako hrom. K tomu všemu se přidávají výborné herecké výkony v čele s exelujícím Robertem Carlylem, který, ač jako Hitler moc nevypadá a ze začátku vám díky tomu bude v téhle roli asi dost vadit, v průběhu filmu jasně dokazuje, že opravdu ví, co a jak chce hrát a taky to tak hraje. Budete mu věřit každý pohyb, každé gesto a dokonce i to autentické hitlerovské zlo, které mu přímo čiší z očí. Vzestup zla je dozajista jedním z nejlepších filmů popisujících předválečné události v Německu a jedním z nejlepších televizních filmů vůbec. Pokud se chystáte na maturitu z dějepisu, nemáte lepší volbu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Chorobně žárlivá zrůda využívající moderních technologií, jehož milenky spáchaly sebevraždu, mediálně známá jako bohatý státník, morálně bezúhonný, muž tíhnoucí k rodině. Stal se "idolem starších žen, které o něj chtěli pečovat, a mladých, které v něm viděli otce". Svérázný protest Němců proti globální ekonomické krizi. ()

Reklama

Jinny 

všechny recenze uživatele

Přeceňovaný film, který se snaží nahradit odbornou literaturu, ale co se týče vykreslení postav, nepřekročil úroveň toho, co je schopný pochopit průměrný Američan. Každý, kdo se aspoň trochu zajímal o danou dobu a příběh Adolfa Hitlera, ví, že jeho služebnictvo mluvilo o tom, že v civilu to byl docela milý člověk. A pokud pozorně sledujete jeho projevy, zjistíte, že se při nich úplně ovládá a předvádí výkon hodný Oscara. Tady ho ovšem vidíme tradičně jako s nervy vybuchujícího manipulátora. Ve skutečnosti by byl Führerem někdo z jeho spolupravníků, kdyby to nebyl zrovna Hitler. Dolfi a jeho parta prostě jenom říkali to, co tehdejší Němci chtěli slyšet. Za všechno může Žid... ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Osobně vždy dávám přednost dokumentu o době Adolfa Hitlera, než hranému filmu. Ten je stylizovaný, hraje ho herec, takže je to vždy trochu šaškárna, hrát nějakou osobnost z dějin. Ale ve své sbírce filmů mám minimálně deset herců, co hráli HITLERA. Zajímavost - Adolf - je stále v českém kalendáři. Jiná jména, známější, tam nejsou, ale Adolf stále ano. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Na televizny film je to bravurne natocene dielo a potesila ma i pritomnost par znamych hercov. Filmov z druhej svetovej vojny som videl dost, ale nikdy som nevidel zivotopisny film cloveka, ktory bol za vojnu zodpovedny. Nevedel som trebars, ze Hitler bojoval v prvej svetovej vojne a uz tam bol zfanatizovany, ze sa chcel dostat ilegalne k moci uz davno predtym, ako sa mu to podarilo a preto sa dostal aj do väzenia, to su vsetko okolnosti, ktore som sa dozvedel az v tomto filme a dufam, ze su fakty v tomto filme pravdive. Myslim si, ze ako tresnicku na dortu by sa po tomto filme oplatilo vidiet PAD TRETEJ RISE (2004) a mohol by to byt dokonaly pohlad na Hitlerov zivot az po jeho smrt, pretoze Hitler: Vzostup zla konci prave vo chvili, ked sa Hitler dostane k moci... 22.09.2009 _____ Robert Carlyle - (Adolf Hitler) +++ Stockard Channing - (Klara Hitler) +++ Jena Malone - (Geli Raubal) +++ Matthew Modine - (Fritz Gerlich) +++ Liev Schreiber - (Ernst Hanfstängl) +++ Julianna Margulies - (Helen Hanfstängl) +++ Peter Stormare - (Ernst Röhm) +++ Friedrich von Thun - (Generál Erich Ludendorff) +++ Peter O´Toole - (Prezident Paul von Hindenburg) +++ Marek Vašut - (Max Amann) +++ Jiří Novotný - (Von Lossow) +++ Hudba: Normand Corbeil +++ ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • Když Ersnt Hanfstaengl (Liev Schreiber) poslouchá poprvé Hitlerův projev, je možno za Hitlerem na chvilku vidět vlajku se svastikou. To ale není možné, protože Hitler přišel z představením symbolu svastiky až později u Hanfstaengla na večeři. (Bobek27)
  • Hitler počas prvej svetovej vojny prišiel na 2 mesiace o zrak po zásahu yperitom. Bál sa, že sa viac nebude môcť venovať svojmu koníčku, maľovaniu. (vander19)
  • Geli (Jena Malone) při rozhovoru se svým přítelem o vztahu se strýcem Adolfem (Robert Carlyle) řekla svému příteli: „Je to stvůra. Nemáš ponětí, co po mě chce.“ Spekulovalo se o tom, že Adolf svou neteř Geli, která později spáchala sebevraždu, sexuálně zneužíval. (Nick321)

Reklama

Reklama