foto

Patty Duke

  • nar. 14.12.1946
    Elmhurst, New York, USA
  • zem. 29.3.2016 (69 let)
    Los Angeles, Kalifornie, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Anna Marie „Patty"  Duke je americká divadelní, filmová a televizní herečka. Nejprve jako šestnáctiletá se stává slavnou, když vyhrává cenu Academy Award pro nejlepší herečku ve vedlejší roli a později hrající tři roky ve stejnojmenném sitcomu aby herecky dospěla jako Neely O'Hara ve filmu VALLEY OF THE DOLLS /1967/. Později byla zvolena prezidentkou organizace Screen Actors Guild v letech 1985-1988. V roce 1982 ji byla diagnostikována bipolární porucha osobnosti a od té doby se plně angažuje v boji proti této chorobě. V roce 1996 obsadila 40.pozici v žebříčku 50 největších TV hvězd všech dob.

Duke se narodila v Elmhurstu ve čtvrti Queens v New Yorku jako nejmladší ze tří dětí, narozených matce - pokladní Francis /roz. McMahon/ a otci Johnu Patrickovi Dukemu – taxikáři a opraváři. Otec byl irský Američan a babička byla původem z Německa. Její prarodiče emigrovali do New Yorku z County Longford v Irsku. Duke měla těžké dětství, otec byl alkoholik a matka trpěla klinickými depresemi se sklony k násilí. V osmi letech ji matka dala do péče Johnovi a Ethel Rossovým, kteří v ní rozpoznali talent a nechali rozvíjet její talent v herecké branži. Rossovi byli tvrdí manažeři, přejmenovali ji na Patty a snížili věk o dva roky.

Jednou z prvních hereckých prací bylo účinkování v rodinném seriálu THE BRIGHTER DAY v pozdních 50.letech. Poté vystupuje v různých reklamách a ve 12 letech se účastní soutěže THE $64,000 QUESTION /1956-1958/, kde vyhrává 32 tisíc dolarů. O tři roky později bylo zjištěno, že soutěž byla zmanipulovaná a Duke byla vyzvána ke svědčení před kongresovou porotou.

První hlavní hereckou rolí pro Duke byla postava Helen Keller v Broadwayské hře THE MIRACLE WORKER /1959/, která byla uváděna celé dva roky. V roce 1962 byla tato hra převedena na filmové plátno a Duke získala již zmíněného Oscara za vedlejší roli. V 16 letech byla Duke nejmladší držitelkou této ceny.

V roce 1961 se na otočku vrací do televize a hraje s Laurencem Olivierem a Georgem C.Scottem ve filmu THE POWER AND THE GLORY. O dva roky později pro ni napsal Sidney Sheldon sitcom THE PATTY DUKE SHOW, kde hrála dvojitou roli. Jako Patricia Patty Lane – americká teenagerka dostávající se ve škole občas do problémů a jako její identická sestřenice ze Skotska, Catherine Cathy Lane. Seriál trval tři roky a vynesl Duke nominaci na TV cenu Emmy Award.

Navzdory úspěšné kariéře, byla Duke frustrována svým dětstvím. Na základě jejích vzpomínek v knize Call Me Anna, vypověděla, že Rossovi plně kontrolovali její život, honoráře a styky s matkou. Dávali jim jen malou částku peněz k živobytí a od 13 let ji Rossovi nutili pít alkohol a polykat prášky. Následně Rossovy obvinila ze sexuálního zneužívání a v 18 letech se jí podařilo legálně vymanit z jejich vlivu.

V roce 1967 byl její seriál zrušen a Duke se rozhodla, že se vymaní z pozice úspěšné dětské hvězdy a nastoupí dráhu dospělé herečky. To se ji daří s filmem VALLEY OF THE DOLLS /1967/, kde ztvárnila Neely O'Haru - jednu ze tří hlavních postav závislých na uklidňujících prášcích a alkoholu. Nicméně kritika a diváci neakceptovali tuto hereckou proměnu a tento film jí málem zničil kariéru. Ve filmu ME, NATALIE /1969/ hrála spolu se začínajícím hercem Al Pacinem a za svou roli získala cenu Golden Globe, pro nejlepší herečku v komedii/muzikálu.

Do televize se vrací v roce 1970 filmem MY SWEET CHARLIE. Její ztvárnění těhotné teenagerky ji vynáší další cenu Emmy Award. Druhou cenu Emmy Award získává za miniseriál CAPTAINS AND THE KINGS /1977/ a třetí za TV verzi divadelní hry THE MIRACLE WORKER /1980/. V seriálu  HAIL TO THE CHIEF /1985/ se objevuje jako první žena –prezidentka Spojených Států. Po 7 dílech byl ale seriál zrušen. V roce 1982 hraje v kanadském snímku BY DESIGN lesbickou módní návrhářku, a je nominována na cenu Genie Award pro nejlepší zahraniční herečku. V romantické fantasy PRELUDE TO A KISS /1992/ hraje matku hlavní představitelce ztvárněné Meg Ryan a za její účinkování ve třech epizodách seriálu TOUCHED BY AN ANGEL /1994-2003/ je opět nominována na cenu Emmy Award.

Po roce 2000 omezuje své herecké aktivity a příležitostně hraje v televizi a několika nezávislých filmech. V roce 2002 se vrací na newyorská divadelní prkna a hraje postavu tetičky Eller v revivalu OKLAHOMA!.

V roce 2009 byl pro Duke uspořádán tribute v divadle The Castro Theatre v San Franciscu pod názvem "Sparkle, Patty, Sparkle!.". Show moderoval Bruce Vilanch a všech 1.400 míst v divadle bylo vyprodáno. V květnu 2011 se Duke pustila do režírování divadelní hry The Miracle Worker v Interplays Theater ve Spokane ve Washingtonu. Tentýž rok hrála matku zavražděného potápěče v krimi seriálu HAWAII FIVE-0 /2010-současnost 2013/. Ve čtvrté sezóně hudebního seriálu GLEE /2009-současnost 2013/, hrála Duke lesbickou klenotnici Jan, která pomáhá vybrat snubní prstýnek Blaine Anderson svému ex-příteli Kurtu Hummelovi.

Duke je také úspěšná zpěvačka, mající dva hity v Top 40 v roce 1965: "Don't Just Stand There" a " Say Something Funny". Zpívala v celovečerním filmu BILLIE /1965/ a na soundtracku k filmu THE DAYDREAMER /1966/. Během své pěvecké kariéry nazpívala šest LP desek. Duke je také autorkou dvou knih. Autobiografií Call me Anna a Brilliant Madness: Living with Manic Depressive Illness.

17.srpna 2004 byla položena hvězda s jejím jménem na chodník slávy v Hollywoodu. V roce 2007 získala čestný doktorát na University of North Florida za její práci a propagaci pomoci při mentálních onemocněních. V roce 2010 získala další čestný titul Doctor of Humane Letters na University of Maryland Eastern Shore.

V osobním životě to měla Duke jako na houpaččce. V roce 1965 se vdala za Harryho Falka, který byl 13 let jejím šéfem. Během manželství propadala symptomům bipolární poruchy osobnosti, těžce pila, brala prášky a trpěla anorexií. Pár se rozvedl v roce 1969. V raných 70.letech měla románek s o 17 let starším Desim Arnazem Jr. Pár byl permanentně v hledáčku bulváru a během několika měsíců se rozešli. Poté Duke začala randit s o 16 let starším hercem Johnem Astinem a jako bokovku měla promotéra rockových koncertů Michaela Tella. V té době otěhotněla, ale nevěděla s kým. Zda s Astinem nebo Tellem. Vdala se tedy za Tella ale po 13 dnech bylo jejich manželství prohlášeno za neplatné. Jejich syn Sean Astin se narodil v roce 1971. Duke stále tvrdila, že otcem je John Astin ale podvědomě věřila, že otcem může být i Desi Arnaz Jr. V roce 1994 podstoupil Sean Astin genetické testy, které určily otcem Michaela Tella. Duke a Astin se vzali v roce 1972, Astin syna adoptoval a pár měl spolu ještě dalšího syna Mackenzieho. Rozvedli se v roce 1985.

Čtvrtým manželem Patty Duke byl seržant Michael Pearce. Pár se přestěhoval do Haydenu v Idahu a adoptovali syna Kevina. Od té doby používá jméno Anna Duke-Pearce. Duke má tři vnučky, herečku Alexandru Astin, která hrála Elanor Gamgee ve fantasy filmu THE LORD OF THE RINGS: THE RETURN OF THE KING /2003/, Elizabeth Astin a Isabellu Astin.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2018 Power of the Air
2012 Amazing Love
2010 Unanswered Prayers (TV film)
2009 Tam, kde je láska (TV film)
2008 Four Children of Tander Welch, The
2006 Zamilovaní sousedé (TV film)
2005 Větší než nebe
2004 Nepotrestaná vražda (TV film)
2003 Wrong Turn
2002 Malý John (TV film)
2000 Blízko smrti (TV film)
Love Lessons (TV film)
1999 Kimberly
Show Patty Dukeové (TV film)
Čas zázraků (TV film)
1998 Úspěšné zmizení (TV film)
1997 Vánoční vzpomínka (TV film)
1996 Ohnivé žně (TV film)
Tváří ke své minulosti (TV film)
Závod s časem: Hledá se Sarah (TV film)
1995 When the Vows Break (TV film)
1994 Cries from the Heart (TV film)
One Woman's Courage (TV film)
1993 Konečná spravedlnost (TV film)
Rodina cizích (TV film)
Už to není dítě (TV film)
1992 Killer Among Friends, A (TV film)
Last Wish (TV film)
Předehra k polibku
Tajemství hřbitova (TV film)
1991 Absolutní cizinci (TV film)
1990 Always Remember I Love You (TV film)
Call Me Anna (TV film)
1989 Hitch-Hikers, The
Případ Jessiky McClureové (TV film)
Ďábel v Amityville (TV film)
1988 Fatal Judgement (TV film)
Perry Mason: Případ pomstěného esa (TV film)
1987 Boj o život (TV film)
1986 Bývala jsem puberťák
George Washington II: The Forging of a Nation (TV film)
Time to Triumph, A (TV film)
1984 Best Kept Secrets (TV film)
1983 September Gun (TV film)
1982 By Design
Something So Right (TV film)
1981 Girl on the Edge of Town, The (TV film)
Please Don't Hit Me, Mom (TV film)
Už nebudu mlčet (TV film)
1980 Chůva (TV film)
Mom, the Wolfman and Me (TV film)
Women's Room, The (TV film)
1979 Before and After (TV film)
Hanging by a Thread (TV film)
Miracle Worker, The (TV film)
Women in White (TV film)
1978 A Family Upside Down (TV film)
Having Babies III (TV film)
Roj
1977 Curse of the Black Widow (TV film)
Killer on Board (TV film)
Požár (TV film)
Rosetti and Ryan: Men Who Love Women (TV film)
Storyteller, The (TV film)
1976 Rosemary má děťátko 2 (TV film)
1974 Miss Kline, We Love You (TV film)
Nightmare (TV film)
1972 Deadly Harvest (TV film)
She Waits (TV film)
You'll Like My Mother
1971 Birdbath (TV film)
If Tomorrow Comes (TV film)
Two on a Bench (TV film)
1970 My Sweet Charlie (TV film)
1969 Journey to the Unknown (TV film)
Já, Natálie
1967 Údolí panenek
1966 The Daydreamer
1965 Billie
1963 Best of Patty Duke (TV film)
1962 Divotvůrkyně
1961 Power and the Glory, The (TV film)
1959 4D Man
Happy Anniversary
Meet Me in St. Louis (TV film)
Once Upon a Christmas Time (TV film)
Once Upon a Christmas Tree (TV film)
1958 Country Music Holiday
Swiss Family Robinson (TV film)
The Goddess

TV seriály

2013 Glee (TV seriál)
All or Nothing (S04E22)
2011 Havaj 5-0 (TV seriál)
Lovci pokladů (S02E04)
2009 V těle boubelky (TV seriál)
1995 Amazing Grace (TV seriál)
1987 Karen's Song (TV seriál)
1985 Hail to the Chief (TV seriál)
1984 George Washington (TV seriál)
1982 It Takes Two (TV seriál)
1976 Captains and the Kings (TV seriál)
1972 The ABC Afternoon Playbreak (TV seriál)
1968 Journey to the Unknown (TV seriál)
1967 The Woody Woodbury Show (TV seriál)
1963 The Patty Duke Show (TV seriál)
1960 Insight (TV seriál)
1958 Kitty Foyle (TV seriál)
1957 The DuPont Show of the Month (TV seriál)
1954 The Brighter Day (TV seriál)
1953 The United States Steel Hour (TV seriál)
1950 Armstrong Circle Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2006 Gotta Get Off This Merry Go Round: Sex, Dolls and Showtunes
2003 Sex at 24 Frames Per Second
2001 Intimate Portrait: Patty Duke (TV film)
2000 Child Stars: Their Story (TV film)
Intimate Portrait: Helen Keller (TV film)
1999 Celebrity Profile: Patty Duke (TV film)
Hollywoodské zkoušky (TV seriál)
Intimate Portrait: Barbara Mandrell (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
1968 Jacqueline Susann and the Valley of the Dolls (TV film)
1967 Think Twentieth

TV pořady

1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad) - a.z.
1989 The More You Know (TV pořad)
1985 The 37th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1984 Super Password (TV pořad)
The 36th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1982 I Love Liberty (TV pořad)
1978 The 30th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1977 The 29th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1975 Match Game PM (TV pořad)
1974 Tattletales (TV pořad)
1973 Match Game 73 (TV pořad)
The $10,000 Pyramid (TV pořad)
1969 It's Your Bet (TV pořad)
The David Frost Show (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace