foto

Michael Badalucco

  • nar. 20.12.1954 (63 let)
    Brooklyn, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se v Brooklynu 20.12.1954. Otec Joe Badalucco byl původem Ital a pracoval jako tesař u filmu. Michaelův přirozený talent, s nímž bavil rodinu a přátele, se projevoval už od mládí. Byl však velmi plachý, což překonával účinkováním ve školních představeních. Když režisér Sidney Lumet potřeboval do právě natáčeného thrilleru SELHÁNÍ VYLOUČENO (1964) malého chlapce, Badalucco starší neváhal svého syna nabídnout. Postava syna ruského generála byla sice němá a poněkud statická, mladý adept filmového plátna se tím ale ocitl na počátku cesty k úspěšné kariéře.

V následujících letech získal bakalářský titul na divadelní univerzitě New Paltz v New Yorku, kde také sbíral první zkušenosti a seznámil se s dalším budoucím talentem a kolegou jménem John Turturro. Již během studia hrál ve více než 20 divadelních hrách. V jednom představení upoutal pozornost Roberta de Nira, který doporučil Badalucciho i Turturra režisérovi Martinu Scorseesemu. Ten oba herce obsadil do vedlejších rolí ve filmu ZUŘÍCÍ BÝK (1980), čímž nastartoval jejich kariéru a otevřel jim cestu k dalším filmům, jako MILLEROVA KŘIŽOVATKA (1990), TROPICKÁ HOREČKA (1991) nebo LEON (1994).

V průběhu devadesátých let ztvárnil Badalucco řadu nezapomenutelných vedlejších rolí. Díky výkonu v romantické komedii BÁJEČNÝ DEN jej herečka Michele Pfeiffer doporučila svému manželovi, producentovi Davidu E. Kelleymu, který Badalucca obsadil do TV seriálu ADVOKÁTI (1997). Původně měl účinkovat pouze v jedné epizodě, ale nakonec se jeho postava Jimmyho Berlutiho stala tak populární, že v r. 1999 obdržel cenu EMMY za vedlejší roli. V r. 1999 si už známějšího herce vybral režisér Spike Lee pro roli sériového vraha Davida Berkowitze ve filmu KRVAVÉ LÉTO V NEW YORKU. Pak jej vyhledali opět bratři Coenové, jimiž byl obsazen do komedie BRATŘÍČKU, KDE JSI? (2000) a následující rok do dramatu MUŽ, KTERÝ NEBYL (2001). V posledním desetiletí se Badalucco objevil ve komedii MOJE KRÁSNÁ ČARODĚJKA (2005) nebo v thrilleru NENÍ KAM SE SCHOVAT (2009).

Michael Badalucco je od r. 1996 ženatý s Brendou Heyob. Má ještě bratra Josepha, který je také hercem. Jeho nejznámější rolí byl Jimmy Altieri v seriálu RODINA SOPRÁNŮ (1999).

Dáša "lola3121" :-)....

Herecká filmografie

Filmy

2018 Going Places
I Wrote This For You
2017 Heart, Baby
2015 Addiction: A 60's Love Story
Dancer and the Dame
2014 Finding Hope Now
Zarra's Law
2013 Heebie Jeebies (TV film)
Stárnoucí gigolo
2012 Nick the Doorman (TV film)
2011 Intimní past
2010 Náměsíčný
2009 Není kam se schovat
The Deported
2006 Broken Circle
2005 Milenci z pizzerie (TV film)
Moje krásná čarodějka
2004 2BPerfectlyHonest
Gourmet Club (TV film)
2002 13 Moons
2001 Muž, který nebyl
2000 Bratříčku, kde jsi?
It's a Shame About Ray
1999 Krvavé léto v New Yorku
1998 Láska přes internet
1997 Cesta do ráje (TV film)
Dráždivé intriky
Džungle
Proč právě já?
The Deli
1996 Basquiat
Báječný den
Klauni (TV film)
Paulie
Uloupená srdce
1995 Dearly Beloved
Hra se smrtí
Vztek
1994 Blázni a poloblázni
Leon
Men Lie
Pátrání po Jednookém Jimovi
1993 Samotář v Seattlu
Svatý z Fort Washingtonu
1992 Mac
Noc a město
Respekt
1991 Horečka džungle
Poldovi v patách
Proměna
1990 Millerova křižovatka
Muži bez respektu
1985 Hledám Susan. Zn.: Zoufale
1984 Danny Rose z Broadwaye
1980 Zuřící býk

TV seriály

2017 Doubt (TV seriál)
To See, to Tell (E09)
2015 Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Prokletí (S06E10)
2014 Sběratelé kostí (TV seriál)
Výbuch v trezoru (S10E10)
2012 Lilyhammer (TV seriál)
2011 Chaos (TV seriál)
Zpověď (TV seriál)
2010 Impérium - Mafie v Atlantic City (TV seriál)
Pařížská zeleň (S01E11)
Domov (S01E07)
Private Practice (TV seriál)
What Happens Next (S04E08)
Odložené případy (TV seriál)
Vražedné graffiti (S07E13)
2008 Sběratelé kostí (TV seriál)
Prst v hnízdě (S04E03)
Můj přítel Monk (TV seriál)
Pan Monk a zázrak (S07E09)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Babes (S10E06)
1999 Ally McBealová (TV seriál)
Znám ho nazpaměť (S02E23)
1997 Advokáti (TV seriál)
1993 Právo a pořádek (TV seriál)
Jurisdiction (S03E16)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace