foto

Mercedes Ruehl

  • nar. 28.2.1948 (71 let)
    Queens, New York City, New York, USA

Biografie

Mercedes J. Ruehl se narodila 28. února 1948 v New Yorku, vyrůstala však na předměstí Silver Spring v Marylandu. Pro své studium si zvolila anglickou literaturu, kterou posléze vystudovala na College of New Rochelle. Léta pak působila na různých regionálních scénách a nejčastěji byla obsazována v klasickém repertoáru.

Větší pozornost na sebe upoutala koncem 70. let v satirické hře Christophera Duranga Manželství Bette a Boo, uváděné v rámci přehlídky New York. Za svůj výkon obdržela cenu Obie. Úspěch měla i s další rolí v mimobradwayské inscenaci hry Jerryho Sternberga Peníze jiných, za níž dostala cenu Clarence Derwenta.

Na Brodwayi debutovala ve hře Herba Gardnera Nejsem Rappaport. Postavu výstřední tety Betty vytvořila v komediálním snímku ZTRACENI NAVŽDY (1993). Za tuto původní divadelní hru Neila Simona, ve které účinkovala taktéž, obdržela roku 1991 cenu Tony. Jako host vystoupila v televizním pořadu „THE COSBY SHOW“ a v seriálu „OUR FAMILY HONOR“.

Ve filmu se objevovala v menších rolích od konce 70. let. Větší uplatnění před kamerou na ni čekalo zhruba o deset let později. Roku 1988 se objevuje v krimi komedii MANŽELSTVÍ S MAFIÍ, kde působivě zahrála postavu manželky mafiánského kmotra, který se zamiluje do vdovy (Michelle Pfeiffer) svého zastřeleného podřízeného. Tato její kreace byla odměněna cenou Amerických filmových kritiků.

Největšího úspěchu a slávy ve své kariéře se dočkala v roce 1991 díky filmu KRÁL RYBÁŘ. Stala se totiž laureátkou Oscara a Zlatého Glóbu v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli. Tento nevídaný úspěch jí přinesla postava života a elánu plné majitelky videopůjčovny Anne Napolitanové, jejímuž zkrachovalému a cynickému milenci (Jeff Bridges) otevře nové duchovní obzory bláznivý bezdomovec (Robin Williams).

Během své herecké kariéry se objevila i v dalších zajímavých filmech. Z nejdůležitějších je nutno uvést alespoň drama ROSSEANIN HROB (1997), ve kterém si Mercedes Ruehl zahrála po boku Jeana Rena, dále VELKÝ (1988) s Tomem Hanksem, nebo televizní film GIA (1998) v hlavní roli s Angelinou Jolie.

V březnu roku 2001 se představila na scéně minneapoliského Guthrie Theater, kde hraje společně s Patrickem Stewartem hlavní roli v Albeeho dramatu Kdo se bojí Virginie Woolfové?. V poslední době se více věnuje divadlu a televizní tvorbě než natáčením nových filmů. Společně se svým manželem Davidem Geiserem, který je uměleckým malířem, žijí v Easthamptonu na Long Island. Společně s nimi tam žije i jejich adoptovaný syn, který dostal jméno Jake Xavier Ruehl Geiser (narozený 1997).

Ondra "Agatha" Dvořák

Herecká filmografie

Filmy

2019 Hustlers
2015 Good Business
2014 Chu and Blossom
2013 Star Spangled Banners (TV film)
2012 El Jefe (TV film)
2010 Goldstar, Ohio
2009 Loving Leah (TV film)
2006 Holka jako já - příběh Gwen Araujo (TV film)
2005 Šestnáctiletá matka (TV film)
2004 Everyday Life (TV film)
Jablko sváru (TV film)
Nájemný vrah to zařídí
2002 Spoluvina (TV film)
Vdovy (TV film)
2000 Americká dívka (TV film)
Co se vaří?
More Dogs Than Bones
Pokrevní sestry (TV film)
Strašidelná vila
The Amati Girls
1999 The Minus Man
Čas lásky
1998 Gia (TV film)
1997 Roseannin hrob
Rybárna (TV film)
Subway Stories: Tales from the Underground (TV film)
1995 Obvinění: Proces s McMartinovými (TV film)
1994 On Hope (TV film)
1993 Poslední akční hrdina
Ztraceni navždy
1991 Král rybář
Lháři
1990 Cvoci
1989 Otroci New Yorku
Zločiny a poklesky
1988 Manželství s mafií
Velký
1987 Charing Cross Road č. 84
Leader of the Band
Tajemství mého úspěchu
Zlaté časy rádia
1986 Hořkost
Twisted
1984 Mom's On Strike (TV film)
1981 Čtyři přátelé
1979 Warriors
1976 Dona Flor a její dva manželé

TV seriály

2018 Bull (TV seriál)
Jury Duty (S03E02)
Power (TV seriál)
There's A Snitch Among Us (S05E09)
A Friend of the Family (S05E08)
The Devil Inside (S05E07)
další epizody (4)
2017 Power (TV seriál)
It's Done (S04E08)
We're in This Together (S04E04)
Things Are Going to Get Worse (S04E02)
Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Mísa třešní (S14E20)
2016 Rodinka na kousky (TV seriál)
Hair Recital Rainbow Mom (S01E17)
Případy pro Lauru (TV seriál)
The Mystery of the End of Watch (S02E16)
2 $ocky (TV seriál)
A křtiny (S06E04)
2015 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Prosincový slunovrat (S16E16)
2013 Mezi životem a smrtí (TV seriál)
Nic není tak jasné, jak se na první pohled zdá (E09)
2011 Luck (TV seriál)
Two Prized Colts Go Head-to-Head (E09)
2008 Vincentův svět (TV seriál)
Návrat na Queens Boulevard (S05E12)
2007 Agentura Jasno (TV seriál)
Duch šílené Sherry (S01E15)
2006 Vincentův svět (TV seriál)
Akva-máma (S03E01)
1996 Frasier (TV seriál)
Je těžké se loučit, když neodjíždíš (S03E10)
1995 Frasier (TV seriál)
Dobrodružství padoucha a uličnice (S03E07)
Noci s nepřítelem (S03E06)
Skákající ještěrky (S03E04)
další epizody (4)
1990 Právo a pořádek (TV seriál)

Dokumentární

2019 Leonard Soloway's Broadway
2011 Doctors of the Dark Side
2001 Intimate Portrait: Brooke Shields (TV film)
2000 Directors: Terry Gilliam, The
1999 The Directors (TV seriál)

Host

TV pořady

1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace