Reklama

Reklama

Dominik Hašek

Dominik Hašek

nar. 29.01.1965 (59 let)
Pardubice, Československo

Biografie

Žijící legenda českého a československého sportu - hokejový brankář Dominik Hašek je mnohými považován za jednoho z nejlepších hokejistů a sportovců všech dob.

Narodil se v Pardubicích a až do svých šesti let se jmenoval Dominik Kaštánek. Hokej začal hrát v místním klubu Tesla Pardubice v jehož barvách také prorazil do naší nejvyšší hokejové soutěže a s výjimkou dvouletého působení v Dukle Jihlava za něj hrál až do roku 1990. Během té doby dvakrát zvedl nad hlavu pohár pro mistra Československa a jako brankář naší národní reprezentace získal dvě stříbrné a tři bronzové medaile na mistrovství světa. Na šampionátech v letech 1989 a 1990 byl dokonce vyhlášen nejlepším gólmanem turnaje.

V r.1990 odešel do Severní Ameriky a rozhodl se prosadit v nejslavnější hokejové lize světa kanadsko-americké NHL. Zpočátku zažíval v zámoří krušné chvíle. Nedařilo se mu a američtí novináři se vysmívali jeho zvláštnímu hernímu stylu. Změna přišla v r.1993 kdy se stal členem klubu Buffalo Sabres a při zranění svého kolegy Granta Fuhra konečně dostal naplno příležitost ukázat co umí.

Dominik se odvděčil za důvěru senzačními výkony a v průběhu následujících let se vypracoval na pozici možná nejlepšího brankáře na světě. Šestkrát vyhrál Vezina Trophy - cenu pro nejlepšího maskovaného muže ligy a dvakrát dokonce Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče vůbec.

Patrně nejslavnější moment kariéry si odbyl v r.1998 kdy Českou republiku reprezentoval na Olympijských hrách v japonském Naganu. V šesti zápasech proti nejlepším hokejistům planety inkasoval jen šest gólů a doslova vychytal pro naši zemi první zlatou olympijskou medaili v historii.

V r.2001 přestoupil v NHL ze svého milovaného Buffala do Detroitu, aby si konečně splnil svůj největší sen a vyhrál Stanley Cup, což se mu skutečně podařilo hned v příští sezóně. Po tomto úspěchu se rozhodl, že již nastal čas skončit a ukončil svoji profesionální kariéru. V hokejovém důchodu, ale vydržel jen rok a vrátil se zpět. Přestože i po svém návratu nadále patřil k nejlepším brankářům v NHL, provázela jej četná zranění a tak se letos (2008) po zisku druhého Stanley Cupu rozhodl definitivně skončit a věnovat se rodině a podnikání.

Dominik se "proslavil" také jako velmi kontroverzní osobnost. V Americe byl například zatčen za řízení v opilosti a v Česku si zase rozhněval mnoho fanoušků, když brutálně napadl svého spoluhráče při in-line hokeji. Přes všechny své "úlety" ovšem zůstane navždy zapsán v historických kronikách jako jedna z nejvýznamnějších českých osobností své doby.

Se světem filmu jej prozatím spojuje pouze maličká cameo role v teenagerské komedii RAFŤÁCI.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herec

Host

Scenárista

Reklama

Reklama