Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zeman řeší vraždu žižkovského zloděje. Přichází na stopu kšeftování se starožitnostmi a drogami, do něhož jsou zapleteni zaměstnanci starožitnictví i západní cizinci. V průběhu vyšetřování se rozhoří spor mezi ním a Žitným kvůli francouzské novinářce (Iva Janžurová), která patří mezi hlavní podezřelé; Žitný mu nedovolí ji zatknout a předvést k výslechu, a po zatčení celé zločinecké sítě mu prozradí, že novinářka pracuje pro naši rozvědku... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je škoda, že seriál končí takto chatrným dílem. I když se lze u něj zasmát, například kotrmelce, které metá Kuffa po postřelení, by mohly sklidit úspěch na kdejaká paraolympiádě. Třicet růží sice není třicet, ale Zemnaovi je předává Iva Janžurová s takovou grácií, že jí bez sebemenších obtíží věřím, že je francouzskou dámou. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Studna byla Poučení z krizového vývoje, tohle je vlastně Anticharta. Původně mělo jít o zcela politický díl, ovšem sám Sequens proti tomu protlačoval komickou epizodu ve stylu Hříšných lidí města pražského. Výsledkem je jakýsi kočkopes a pašeráky drog, mezi kterými je i odporná osoba jménem Kornet (Alois Švehlík) - píše politické pamflety a provokuje. Má jít o zástupný model disidenta, svetrem připomíná Havla, jménem spíše Kohouta, inspirace bude asi z více stran, každopádně za tím člověk slyší ta slova: "A také u nás se našla skupinka takových odpadlíků a zrádců." Scény s prolhanou Skořepovou (která se objevuje znovu ve své roli z Lodi do Hamburku - ale předtím se objevila jako jiná postava v Kvadratuře ženy. Totéž Sklenčka.) pak ale jsou vážně jako vystřižené z Hříšných lidí, zde tedy Zeman je radou Vacátkem, Gajdoš panem Boušem a poručík Láďa panem Brůžkem. Vrací se Josef Bek jako doktor Salaba, takže bude tóčo, Iva Janžurová se představuje jako záhadná Francouzka jménem Michele Mercier (hahaha, proč ji nepojmenovali rovnou Brigitte Bardot?), a znovu je očerněna šlechta coby překupníci kradeného zboží, tentokrát skrze postavu Václava Vosky. Naštěstí to už je fakt úplný konec seriálu. ()

Reklama

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po čtyřech výborných dílech končí seriál neslanou a nemastnou epizodou, jež je i nejdelší v celém seriálu. Původně se jako poslední epizoda měla točit novela od Jiřího Procházky (Lišky mění srst), ale Sequens si prosadil Růže pro Zemana. Ty nejsou na rozdíl od "lišek" tak propagandistické, ale disent i zde dostal zásluhou postavy Korneta (Alois Švehlík) řádnou podpásovku - účast v obchodu s narkotiky. Žoviální Salaba (Josef Bek) se ukázal jako ještě větší hajzl, než jsme doufali. K záporným postavám patří i zahraniční obchodník Sachs, arabský zločinec Nihad Kuffa, kartářka Hejná a příliš kladně není vylíčen ani bývalý šlechtic Kounic (do jeho role obsazen uznávaný herec Václav Voska). Naopak Iva Janžurová, známá příznivkyně ODS, si zde zahrála francouzskou komunistku, spolupracovnici Státní bezpečnosti. Zaměstnanci starožitnictví jsou zde vylíčeni záporně, ale kupodivu totéž lze vysledovat i v poslední řadě Zdivočelé země (postava Zikmunda zahraná J. Dulavou), která se odehrává zejména v druhé polovině sedmdesátých let 20. století. Růže pro Zemana jsou třetím nejhorším dílem třetí řady seriálu o Zemanovi a o moc lépe na tom nejsou ani v rámci celého seriálu. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Taky se nechává slyšet po barech a recepcích, blábolí o svobodě, demokracii a tiskne ruce všelijakým chlapcům, co si hrajou na bojovníky." Tak se nám Honza s Žitným utkali s chátristy, pašeráky, překupníky, drogovými dealery a vrahy v jednom balení. Mě to tedy nijak zvlášť nebavilo, ale francouzská novinářka Michelle Merciér se opravdu povedla, provozovatelka trestné činnosti kartářského šarlatánství paní Hejná byla naprosto dokonalá a vše zakončila neuvěřitelně vtipná přestřelka se střeleckými výkony na hranici parodie. Já jsem tedy přesvědčen, že poslední případ Honzy Zemana byl sice ideově v souladu s nařízeními strany a vlády, ale z hlediska zábavnosti se příliš nevydařil. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední díl Majora Zemana je zase trochu špionážní. Při vyšetřování vraždy žižkovského zloděje narazí Zeman na překupníky se starožitnostmi a s drogami. V černých obchodech figurují zaměstnanci jednoho pražského starožitnictví a několik západních cizinců. Zvláště podezřelá je francouzka Michele Mercier, kterou však Zemanovi plukovník Žitný zakáže stíhat. Důvod mu odmítá sdělit a Zeman je z toho zmatený. Nakonec, když už Zeman odchází na odpočinek, se celá věc vysvětlí ke spokojenosti všech. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Tato poslední epizoda seriálu měla mít původně název „Chrpy pro Zemana“. [Zdroj: M. Graclík, V. Nekvapil - 30 případů majora Zemana] (M.B)

Reklama

Reklama