foto

Anton Korenči

  • nar. 16.12.1931
    Nová Ves nad Žitavou, Slovensko, Československo
  • zem. 29.9.2008 (76 let)
    Bratislava, Slovensko

Biografie

Slovenský divadelný a filmový herec sa narodil 16.12.1931. Tento rodák z Novej Vsi nad Žitavou (okr. Nitra) ukončil štúdium na VŠMU v Bratislave v roku 1955. Po škole nastupuje do divadla v Nitre, kde pôsobí 5 rokov. V roku 1960 prestupuje do SND v Bratislave. Tu zostal až do roku 2006.

Anton Korenči znázorňoval postavy a postavičky v mnohých divadelných inscenáciách, pričom ich bolo viac ako 120. Nehrával veľké roly, ale bol nezabudnuteľný v charakterných menších postavách. Anton Korenči sa presadil aj v televízii. Tu vytvoril cez 300 postáv. Karol Spišiak ho obsadil do svojho seriálu z prostredia 2. svetovej vojny V TIENI VLKOV (1971) a Igor Ciel mu dal roly vo svojich seriáloch PARÍŽSKI MOHYKÁNI (1971) či VIVAT BEŇOVSKÝ (1975). Zahral si aj v kultovom slovenskom televíznom seriáli STRATY A NÁLEZY (1975) režiséra Stanislava Párnického.

Anton Korenči debutoval na filmovom plátne vo filme Petra Solana TVÁR V OKNE (1964). Bol obľúbeným hercom režiséra Andreja Lettricha. Ten mu dal možnosť si zahrať v snímkach ČERNENÉ VÍNO (1976), ALŽBETIN DVOR (1986) aj PRÍPAD KRÁSNEJ NERESTNICE (1973). Hral tiež vo filmoch českého režiséra Jaroslava Balíka JEDEN STRIEBORNÝ (1976) a JA SOM STENA SMRTI (1978). Jedna z jeho posledných postáv bola vo filme Martina Hollého SOĽ NAD ZLATO (1982).

Anton Korenči, herec, na ktorého sa nezabúda, náhle zomrel 29.9.2008 v Bratislave.

Luboš "klúčik" Klučár

Herecká filmografie

Filmy

1996 Všetci ľudia budú bratia (TV film)
1994 Trýzeň svedomia (TV film)
1993 Mladé letá (TV film)
1992 Pavilón číslo 6 (TV film)
Slečna z Maxima (TV film)
1991 Koleso osudu (TV film)
Mastný hrniec (TV film)
1990 Jacobowski a plukovník (TV film)
Keď báčik z Chochoľova umrie (TV film)
Sila lásky (TV film)
1989 Posledné hry (TV film)
Právo na minulosť
Reverend (TV film)
Staroružová dráma (TV film)
1988 Mesto Anatol (TV film)
Muž na správnom mieste (TV film)
Na také prípady sa nezabúda (TV film)
Solúnski bratia (TV film)
Tokamak (TV film)
Vianočná etuda (TV film)
1987 Kto ste, Jozef Gabčík? (TV film)
Matej Bel z Očovej (TV film)
Posledná hodina (TV film)
Predohra (TV film)
Tá tajovská voda mútna (TV film)
V poslednej chvíli (TV film)
1986 Akcia Edelstein
Fotograf (TV film)
Rodina Tjaeldeovcov (TV film)
Čarbák (TV film)
1985 A ak zajtra umriem (TV film)
Hlupákovo šťastie (TV film)
Ján Literát (TV film)
Malý Muk (TV film)
Mlynárka z Arcosu (TV film)
Sekera (TV film)
1984 Bola som z olova (TV film)
Cesta životom (TV film)
Dedova truhlica (TV film)
Drahý strýčko (TV film)
1983 Dvojaký život doktora Šela (TV film)
Kľúče od mesta (TV film)
Magma (TV film)
Predohra v mol (TV film)
Výlet do mladosti (TV film)
Šanca (TV film)
1982 Podivné okolnosti (TV film)
Sůl nad zlato
Tri nevesty (TV film)
Týždeň naopak (TV film)
1981 A čo láska? (TV film)
Desiaty chlap (TV film)
Macbeth (TV film)
Maškaráda (TV film)
Nápadníci (TV film)
Pes pána generála (TV film)
Plesové šaty (TV film)
Pohľad do zrkadla (TV film)
Úspech (TV film)
1980 Balladyna (TV film)
Citová výchova jednej Dáše
Dvadsaťtisíc v koši (TV film)
Hodina zažíhania sviec (TV film)
Horacius (TV film)
Karate-gi (TV film)
Nebezpečné známosti (TV film)
Posledný súd Michelangela Buonarrotiho (TV film)
Prelom (TV film)
Princezná s jedným krídlom a jednou plutvou (TV film)
Šiel tovariš svetom (TV film)
1979 Barbora Rösselová (TV film)
Lesanka (TV film)
Mandarínka a Sokrates (TV film)
Rosnička
Vojvodkyňa z Amalfi (TV film)
1978 Bambusová dievčina (TV film)
Dnes platí regulačný stupeň č.6 (TV film)
Gábor Vlkolinský (TV film)
Já jsem Stěna smrti
Rozvedená (TV film)
Srdce (TV film)
1977 Advokátka
Ako sa Štrbania s Važťanmi o bujaka Šándora pasovali (TV film)
Dravý prúd (TV film)
Druhá láska (TV film)
Leto na Rovniach (TV film)
Louis Pasteur (TV film)
Láska sesterská (TV film)
Medvedík pre bračeka (TV film)
Popleta (TV film)
Počúvajme slnko (TV film)
Sedem krátkych rokov inžiniera Hagaru (TV film)
Súkromná vojna
Vládca Oidipus (TV film)
Zlatá réva
Štipku soli (TV film)
1976 Americká tragédia (TV film)
Anjel prichádza oknom (TV film)
Jeden stříbrný
Krásna neznáma (TV film)
Leove noci (TV film)
Milosrdný čas
Oceliari (TV film)
Odsúdení na život (TV film)
Posledný pohárik (TV film)
Rok má šesť dní (TV film)
Červené víno (TV film)
1975 Minúta rozhodnutia (TV film)
Príbeh o Fatime a Omarovi (TV film)
Simultánka s Aľjochinom (TV film)
1974 Dva životy (TV film)
Lucrezia Borgia (TV film)
Tajný agent (TV film)
V každom počasí
1973 Chcem (TV film)
Cid (TV film)
Desatinka citu (TV film)
Džarkovia (TV film)
Hadí princ (TV film)
Jaltská konferencia 1945 (TV film)
Monna Vanna (TV film)
Prípad Gabriela (TV film)
Prípad krásnej nerestnice
Slávna chvíla tichého života (TV film)
1972 Červené víno (TV film)
1971 Ametystový kvet (TV film)
Básnikova cesta do neba (TV film)
Dvestotisíc a jeden (TV film)
Krompašská vzbura (TV film)
Priehrštie vzdychov (TV film)
Siedmi z radnice (TV film)
1970 87. revír (TV film)
Kráľ sa zabáva (TV film)
Mladosť Tomáša Edisona (TV film)
Pochodeň (TV film)
Vec hrdosti (TV film)
1969 Hra o slobode (TV film)
Morská záhada (TV film)
1968 Koniec a začiatok (TV film)
Niet inej cesty
Ľubica medvedica (TV film)
1967 Villon, spor o básnika (TV film)
Zhasnuté slnko (TV film)
1966 Gangstri v našom mestečku (TV film)
Kráska a výlet (TV film)
1965 Kde leží naša bieda (TV film)
Máje (TV film)
Mŕtvi nespievajú (TV film)
1964 Smoliarka (TV film)
1963 Ivanov
Kto si bez viny
Tvár v okne

TV seriály

1987 Päť zŕn (TV seriál)
1986 Alžbetin dvor (TV seriál)
1982 Hráč na vlastnú päsť (TV seriál)
Rozprávky pätnástich sestier (TV seriál)
1981 Bocianie hniezdo (TV seriál)
1980 Svadba bez nevesty (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
1979 Plechová kavalérie (TV seriál)
Černá jízda (E02)
1977 Jedenáste prikázanie (TV seriál)
1975 Tridsaťdeväť stupňov v tieni (TV seriál)
Vivat Beňovský (TV seriál)
A csalétek (E12)
Vendég Pétervárról (E11)
Afanázia (E10)
další epizody (7)
1974 Straty a nálezy (TV seriál)
Peter (E04)
1971 Parížski mohykáni (TV seriál)
V tieni vlkov (TV seriál)
1969 Príbehy z lepšej spoločnosti (TV seriál)

Dokumentární

1976 Komunisté (TV seriál)
Zakázané ovocie
1971 Stoj slnko - hýb sa zem (TV film)

Divadelní záznam

1988 Peter a Pavel (divadelní záznam)
1987 Henrich IV. (divadelní záznam)
1986 Zvon bez veže (divadelní záznam)
1977 Vojna a mier (divadelní záznam)
Živá mŕtvola (divadelní záznam)
1970 Don Carlos (divadelní záznam)
1969 Obzri sa v hneve (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky