foto

Tereza Hofová

  • nar. 24.11.1979 (38 let)
    Ostrov nad Ohří, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila se v Ostrově nad Ohří, ale vyrůstala v Praze, dnes žije střídavě v Reykjavíku a v Praze.

Maturovala na střední knihkupecké škole, jejíž čtyřletá praxe v Knihkupectví Fišer v pražské Kaprově ulici silně formovala její intelektuální zaměření. Již během střední školy se věnovala divadlu, účastnila se divadelních workshopů a setkání, sjížděla filmové festivaly, věnovala se fotografii, pravidelně byla zvána na recitační přehlídky, kde vždy zaujala svou osobitou interpretací a originální dramaturgií.

Po maturitě byla přijata na DAMU, obor činoherní herectví, kde absolvovala v dnes již kultovních „Polaroidech“ či „Zločinu a trestu“ jako představitelka Soni. Po absolutoriu nastoupila do Švandova divadla na Smíchově, poté odešla za větším punkem do Činoherního studia, kde se výrazně zapsala například jako Marla Singerová v legendárním „Klubu rváčů“.

Cestovatelská vášeň ji odvála až do dalekého Reykjavíku, kde rok na vlastní pěst žila a o pár let později i porodila dceru. Island se stal jejím druhým domovem a neodmyslitelnou tvůrčí inspirací, kterou ji obecně cesty a jiné kultury přinášejí.

Ve své současné divadelní tvorbě vystupuje již více autorsky; její česko islandská spolupráce, spolu s Kamilou Polívkovou, na projektu Skugga Baldur ji vynesla cenu Divadelních Novin a nominaci na Cenu Divadelní kritiky za ženský herecký výkon v sezóně 2015/16. Tento divadelní monolog nastudovala i v angličtině a úspěšně několikrát prezentovala na Islandu. Dalším jejím autorským projektem je jevištní interpretace románu „Do Tmy“ ve Venuši ve Švehlovce. Není součástí žádné divadelní company, ale je úzce spjata se Studiem Hrdinů, tvorbou Kamily Polívkové či Miroslava Bambuška.

Od roku 2013 nicméně více natáčí, spolupracuje s režiséry zvučných jmen a výjimečnými autory jako je Vladimír Michálek, Marek Najbrt, Robert Sedláček, Zdeněk Jiráský, Adam Sedlák či Jiří Svoboda. Točila jak pro Českou Televizi či TV Nova, tak pro HBO Europe. Filmový debut Adama Sedláka Domestik, v němž má hlavní roli, je součástí Hlavní soutěže 53. IFF v Karlových Varech, kde má i světovou premiéru. Pravidelně též pracuje pro Český Rozhlas.

Tereza Hofová je jednou z hereček, které se s lehkostí pohybují mezi komerční i nezávislou scénou, filmem i divadlem. Jako tvůrce ji charakterizuje neustálý postup vpřed, boření již dobytého, zkoušení nového, touha neustrnout a neustále se učit; pohyb a změna. Terezu mimo jiné fyzicky charakterizuje heterochromie – oči rozdílných barev, hnědé a modré, a přirozeně šedé vlasy, které si bohužel musí kvůli natáčení často barvit.

Slothmachine

Herecká filmografie

Filmy

2018 Bůh s námi - od defenestrace k Bílé hoře (TV film)
Domestik
2009 Klub osamělých srdcí (TV film)
2007 ...a bude hůř
2005 Na prahu (studentský film)
2003 Polaroidy (divadelní záznam)
2001 Ani svatí, ani andělé (TV film)

TV seriály

2018 Dáma a Král (TV seriál)
Lék na vraždu (S03E08)
Křidýlko, stehýnko nebo vražda (S03E07)
Vesničko má vražedná (S03E06)
další epizody (16)
2017 Dáma a Král (TV seriál)
Vražedné známosti (S01E08)
Smrt v jezerní kotlině (S01E07)
Krvavá svatba (S01E06)
další epizody (8)
Kapitán Exner (TV seriál)
Denár v dívčí dlani - 2. část (E06)
Denár v dívčí dlani - 1. část (E05)
Specialisté (TV seriál)
Dívky (S02E02)
Popáleniny (S01E08)
Burzovní horečka (S01E07)
další epizody (7)
Svět pod hlavou (TV seriál)
Smrt špiona (E07)
Mordparta (TV seriál)
Motivátor (S02E04)
Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
Postavení mimo hru (S02E11)
2016 Já, Mattoni (TV seriál)
Lokomotiva vládního rady (E12)
Vlast a národ (E11)
Hra na štěstí (E10)
další epizody (9)
2015 Mamon (TV seriál)
Kapitola 6: Pakt (E06)
Kapitola 5: Kořeny (E05)
Kapitola 4: Děti (E04)
další epizody (6)
Všechny moje lásky (TV seriál)
Nejlepší kamarádky (E16)
2014 České století (TV seriál)
Ať si jdou (1992) (E09)
Poslední hurá (1989) (E08)
Je to jen rock'n'roll (1976) (E07)
2010 Kriminálka Anděl (TV seriál)
Nenávist (S02E05)
2008 Ošklivka Katka (TV seriál)
2005 Eden (TV seriál)
Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)

Dokumentární

2018 Rodina Aloise Rašína (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace