Reklama

Reklama

Kapitán Exner

(seriál)
  • angličtina Cpt. Exner
Česko, 2017, 11 h 1 min (Minutáž: 55–56 min, Alternativní 6x80 min)

Předloha:

Václav Erben (kniha)

Hrají:

Michal Dlouhý, Vica Kerekes, David Novotný, Jan Vondráček, Arnošt Goldflam, Petr Nárožný, Anna Polívková, Jitka Schneiderová, Marie Málková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Kapitán Exner je jednou z nejznámějších postav české detektivkářské školy. Uhlazený bonviván a lamač dívčích srdcí se vždy vymykal představě běžného kriminalisty, a to nejen v minulém režimu, kde šokoval svým veteránem-kabrioletem a kanárkově žlutým oblekem, ale také nahlíženo dnešní detektivkářskou optikou. Své případy řeší jaksi mimochodem, během svádění žen a dívek, nezřídka o mnoho mladších, než je on sám. Avšak nejen proto jsou Erbenovy romány čtenářsky mimořádně oblíbené. (TV Prima)

(více)

Recenze (51)

subic 

všechny recenze uživatele

Prima udělala tak trochu jinou kriminálku. Michal Dlouhý, herec se sametovým hlasem, byl navlečen do obleku a ten starý Jaguar E-type je teda něco echt. Žádné honičky v autech, žádné přestřelky, mlátičky, takže taková hodně vyklidněná kriminálka. Je to důstojné pokračování, tak kde v osmdesátkách skončil Jiří Kodet jako kapitán Exner. A mě se to líbilo. Až tedy na ten Brouskův speudo-jazz nebo co to bylo. ()

xaver 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začínat seriál o kapitánovi Exnerovi snímkem natočeným podle 8. detektivního románu, Osamělý mrtvý muž, o kpt. Exnerovi v řadě 12 detektivek je neúcta nejen k autorovi, ale i k divákovi. I když se jedná o samostatné příběhy, tak časově i některými postavami na sebe navazují. Např. se zubařkou MUDr. Gabrielou Steinovou se kpt. Exner seznámil v druhém příběhu Znamení lyry. Románový kpt. Exner jezdil v historické Mercedesce a ne v Jaguáru. Režisér asi nesehnal historickou Mercedesku, tak ji jednoduše nahradil Jaguárem, vždyť podle něho zřejmě o nic nejde. Auto jako auto. Románový kpt. Exner bydlel v garsonce a ne v luxusním bejváku, do kterého přímo zajížděl autem. Takhle bych mohl pokračovat ještě dlouho. Každopádně by se autor Václav Erben hodně divil, kdyby viděl, co udělali z jeho řady oblíbených detektivek. Dalším zfilmovaným románem je 11. v řadě, Pád mistra Materny a pak následuje 10. detektivka v řadě Denár v dívčí dlani. Pak jako 4. film přijde na řadu 10. detektivka v řadě Znamení lyry. Pak jako 5. film je 6. detektivka v řadě a to Na dosah ruky. A poslední film Bláznova smrt, byl natočen podle 3. detektivním románu v řadě. Přitom první román v řadě Poklad byzantského kupce nebyl v rámci této „akce“ vůbec zfilmován, a to je velká škoda. To je pěkný „hokej“, že. Nechápu, co režisér a producent sledovali tímto chaosem. To je stejné, jakoby např. dokumentární seriál o II. světové válce začínali Bitvou u Kurska, pak by následovalo vylodění v Normandii, poté obsazení Řecka a nakonec napadení Polska. Prostě paskvil nad paskvil. „Som z toho voľáko zmetený“. Dvě * jsou až moc. Myslel jsem, že toto příkré hodnocení, přehodnotím po zhlédnutí celé série, ale není k tomu důvod. Navíc detektivky jsou psané celkem vtipně, ale scénárista a režisér nejvtipnější pasáže vynechali a místo nich si vymysleli stupidní scénky a pasáže, které v románové předloze vůbec nejsou. ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkem osobitá netypická kriminálka, která má pár skvělých věcí 1) Michal Dlouhý 2) skvělé obsazení v každém dílu ( the best of CZ ) 3) oceňuji odvážnou snahu o posunutí do žánru bonviánské komedie 4) hravý vizuál 5) jaguár . Bohužel seriál úplně nenaplnil má očekávání protože: 1) rozdělení případu na dva díly neutáhne pozornost diváka přechází to do nudy 2) z čistě detektivního hlediska trochu díry v dedukci jak se případ vyřeší 3) pocit, že vše jde dobrým směrem ( vtip. styl, žánr) ale nedojde do cíle jako nedotažené ()

zette 

všechny recenze uživatele

Prvni co me v uvodnich dilech bilo do oci, byla samotna postava kapitana. "Jasne, policajt a jezdi si v Jaguaru (ten tedy zdedil po dedovi, jak sam rikal), snida, obedva a veceri v Manesu, kde jeste plati za kolegy, bydli jak na zamku..., kde by na to nezkorumpovany policista vzal"? Kapitan Exner je vsak vyborne stylizovana figura, na kterou se bavi koukat. Detektivni pribehy maji hlavu a patu, jsou zde hezke dialogy, zajimave postavy a i presto, ze je to tak nejak vytrzeno z reality, ma tento serial sve kouzlo,... mozna prave proto... TV Prima me timto pocinem velmi prijemne prekvapila. ()

soviczka 

všechny recenze uživatele

Seriál pro mě byl velice příjemným překvapením a to hlavně zásluhou Michala Dlouhého, který přesně odpovídal mé představě o kapitánu Exnerovi, a také díky skvělé hudbě Ondřeje Brouska. Jediný pro mě opravdu rušivý fakt bylo rozdělení každého příběhu na dva díly, jednak kvůli čekání a také jsem za ten týden leccos zapomněla. Když ale Kapitána Exnera srovnám s jinými krimi seriály, které můžeme nebo jsme mohli vidět v televizi, nemůžu dát méně než 4 hvězdy. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (10)

  • Vůz kapitána Exnera (Michal Dlouhý) je Jaguar E-type II. série v americké verzi, vyráběný mezi lety 1968-1971. (Muf911)
  • Pokud má, jak kapitán sám říká, svůj vůz po dědečkovi, tak dědeček musel žít v USA. Bohužel neexistuje běžný legální způsob, jak takové auto přihlásit v ČR na běžné značky. A na veteránských značkách by kapitán Exner (Michal Dlouhý) nemohl autem jezdit běžně každý den do práce. (Muf911)
  • Vica Kerekes (Steinová) odmítla dublérku ve scéně, kdy jí málem srazí auto. Herečka do natáčení šla tak naplno, že si odřela a narazila koleno. Když se v následující scéně ošetřuje koleno peroxidem, tak to není namaskované, ale to je opravdové. „Bylo to technicky nesmírně náročné, protože už jen umístit kameru na auto veterána, abychom neublížili ani autu, ani kameře, nebylo nic snadného. Pak se musela scéna dobře nacvičit, aby tam Vica vběhla v pravou chvíli a to auto jelo určitou rychlostí, aby to opravdu vypadalo nebezpečně, to všechno opravdu zabralo několik hodin,“ prozradil režisér o natáčení nehody s Kerekes, která byla jednou z nejdéle natáčených scén seriálu. (Duoscop)

Reklama

Reklama