Reklama

Reklama

Kmotr III

  • USA The Godfather: Part III (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Člověk financí a politiky. Al Pacino v hlavní roli závěrečné části proslulé mafiánské trilogie. Francis Ford Coppola uzavřel svou mafiánskou trilogii snímkem Kmotr III (1990) po více než patnáctileté odmlce. Začátek jejího děje umístil do roku 1979, tedy plná dvě desetiletí od závěru Kmotra II. Michael Corleone (Al Pacino), nyní šedesátiletý, dál ovládá pevnou rukou své obchodní zájmy. Velmi usilovně se však snaží odpoutat od vlastní kriminální minulosti a své obchody legalizovat. Jeho zájem se přesunul od hazardu k nemovitostem a investičním bankám. A stal se z něho zbožný a vůči církvi nesmírně štědrý člověk, neboť přízeň Vatikánu, kde má několik vysoce postavených přátel, má v jeho proměně v bezúhonného byznysmena sehrát rozhodující úlohu. Jako svého nástupce jmenuje Vincenta Manciniho (Andy Garcia), nelegitimního potomka Sonnyho Corleona. Násilí však z vlastního života nelze jen tak jednoduše vymazat a je jen otázkou času, kdy minulost začne promlouvat do přítomnosti. Na rozdíl od prvních dvou částí vznikal Kmotr III až na několik newyorských scén prakticky celý v Itálii (v exteriérech v Římě a jeho okolí, v sicilském Palermu a Taormině a také v dekoracích postavených ve čtyřech největších ateliérech římského studia Cinecitta). Z klíčových členů štábu zůstali jen kameraman Gordon Willis, výtvarník Dean Tavoularis a samozřejmě spoluautor scénáře Mario Puzo... Třetí díl Kmotra je považován za nejslabší, což ve srovnání s oběma předchozími částmi, jež patří k nejlepším snímkům světové kinematografie (momentálně obsazují druhé a třetí místo ve známé internetové databázi IMDb), neznamená, že to je špatný film. Je třeba ho chápat jako důstojné uzavření ambiciózní filmové série o lidském snu, který zhořkl. Možná největším paradoxem je někdejší tvrzení, že komerční filmy ve stylu Kmotra umožňovaly Coppolovi realizaci mnohem osobnějších projektů, jakým byl např. Rozhovor. Dnes je nad slunce jasnější, že právě Kmotr a jeho pokračování tvoří bezesporu Coppolovo nejosobnější dílo. Ve světle tohoto faktu blednou i výtky, jež se na Kmotra III snesly po jeho uvedení a jež se soustředily vedle vatikánské dějové linie zejména na obsazení režisérovy dcery Sofie do klíčové role Michaelovy dcery Mary (v důsledku onemocnění Winony Ryderové těsně před natáčením). Americká akademie film ocenila sedmi oscarovými nominacemi (nejlepší film, režie, kamera, výprava, střih, píseň a herecký výkon ve vedlejší roli - A. Garcia). Všechny nominace však zůstaly neproměněny, neboť rok 1990 se stal rokem Costnerova westernu Tanec s vlky. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (752)

Sonnery 

všechny recenze uživatele

Nedokážu a ani nechci být taktni k trojce jenom kvůli tomu, že má dva velkolepý, kultovní, starší bratry. A zůstaňmě u bratrů - první díl byl jako Michael, druhý jako Sonny, no a třetí... ten nebyl ani tolik jako Fredo, jako spíš ta hlava ušmudlanýho koně z jedničky. Když už chci natočit pokračování, tak bez vykrádání předchozích dílů a radši vytvořím něco novýho, aby i tento zkultovněl, ne? Ale Coppolu snad přejel Ford, kterýho řídil vožralej Francis, páč nám celou dobu servíruje ty nejznámější a nejstarší donovi hlášky, než aby vymyslel nový. Pak Koulolovi asi všichni chválili ty poměranče z předchozích dílů, jež předesílají smrt a tak tam, kde dříve působili přirozeně a nerušeně, mi je Koulola normálně rozmlátil o ksicht. Ani snad nebyla vidět ta vražda a herci - jenom jste si mohli říct "Hele pomeranč." No a co se vývoje postav a obzvlášť Mika týče... Zklamání, škoda slov ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Je mi to ľúto, ale nezdieľam nadšenie z ukončenia ságy rodiny Corleonovcov. Jedná sa o varenie z vody. Tak neskutočne ťahavé tempo som už dávno nevidel. Prvá časť bola po všetkých stránkach veľmi kvalitná, pútavá - excelentná a chápem jej vysoké umiestnenia v rebríčkoch najlepších filmov. Druhá časť bola zaujímavá poukázaním na Vitove detstvo a jeho vybudovanie sa, ale tempo sa už veľmi ťahalo aj tam a úprimne - jej vysoké umiestnenie v top 200 nechápem. Tretia časť je najslabšia a tak neskutočne ma znechutila, že ju už vidieť nechcem. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Podle mě jednoznačně "nejslabší" část celé kmotrovské trilogie, byť ono slovo záměrně píšu do uvozovek. Osobně mám k tomuto filmu celou řadu výhrad a jejich společným jmenovatelem je především fakt, že tento film nemá s původní stejnojmennou předlohou ani jejími dvěma staršími adaptacemi v podstatě nic společného. Vzhledem k dějovému posunu v čase o mnoho let dopředu a absenci knižní předlohy jsem se i při druhém zhlédnutí neubránil jistému zklamání. Ta tam je neopakovatelná retro atmosféra jedničky i dvojky. U trojky se jedná o ryze filmový počin, nikoli adaptaci, kvůli čemuž jsem se v komplikovaném ději docela ztrácel, nemaje oporu ve znalosti předlohy, jako u zmíněných starších snímků. Osobně prostě nepovažuji vatikánskou dějovou linku za příliš šťastnou, a stejně tak bych se asi i postavil na stranu kritiků hereckého výkonu Sofie Coppoly. Naopak nejvíc mě zde baví Andy Garcia - dokonce víc než zestárlý Al Pacino, jehož postava mi zde už nepřijde tak zajímavá jako dříve. Celkově si tak nějak myslím, že kdyby tento film nikdy nevznikl, byl bych asi raději, ale pokud už zde je, vykašleme se na to srovnávat ho stále s jedničkou a dvojkou, a přiznejme, že v rámci žánru je to bez debat stále nadprůměrný film a velký divácký zážitek. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Objevuje se Vincent. Že je to Sonnyho syn v sobě ničím nezapře. Michael už je váženým KMOTREM. Ba co víc, rozmach jeho počínání zaznamenává samotná církev..... . Stále se je na co koukat. Bohužel některé scény působí zdlouhavě. Ovšem A. Garcia je hoden následnického žezla! Jsem nadšen a rád, že jsem tuto trilogii měl možnost zhlédnout. Určitě jeden z největších a hlavně nejlepších filmových počinů všech dob. Vivat Coppola!! Být čestný je nebezpečné. To platí i dnes. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Coppola dostal skvelej napad zakoncit osudy rodiny Corleonu a povedlo se mu to na vybornou. Prvni dil sice neprekonava, ale s druhym je tak na stejne urovni. Al Pacino, ac dost zestarlej, hraje mozna jeste lip nez zaziva a Andy Garcia se mu skoro vyrovna. Narozdil od druheho dilu jsem se zde neztracel a film ani nepusobi jak nastavovana kase, protoze se resi opet neco originalniho. Jedinej problem filmu je Sofia Coppola, tu sice povazuju za dobrou reziserku, ale jako herecka stoji za hovno. Opravdu vyjimecne se ji povedlo, aby se tvarila normalne, ale vetsinou se na ten jeji skleb ani nedalo divat. Skoda, ze se ve filmu obevuje tak casto, ale ne zas tak moc, aby mi zkazila skvelej dojem z filmu. ()

Galerie (161)

Zajímavosti (41)

  • Winona Ryder měla roli Mary Corleone odmítnout kvůli natáčení filmu Střihoruký Edward (1990). Je to však mýtus, v původním obsazení figurovala, ale následně byla "odejita" kvůli kritickému vyčerpání. Sama však natolik stála o spolupráci s Francisem Fordem Coppolou, že mu za půl roku osobně přinesla scénář k televiznímu filmu Dracula: The Untold story, z něhož posléze vznikla celovečerní adaptace Drákula (1992). (kenny.h)
  • S dĺžkou trvania 162 minút je film najkratší z celej trilógie. Krstný otec (1972) trval 175 a Krstný otec 2 (1974) 193 minút. (Zdroj: ČSFD)
  • Robert Duvall po letech přiznal, že roli Toma Hagena v tomto pokračování nepřijal kvůli čtyrnásobně vyššímu honoráři pro Ala Pacina. Proto si údajně řekl o 5 milionů $, ale studio považovalo požadavek za příliš vysoký. Ted Hagen tedy zemřel a do děje byla dosazena jiná, nikoli nepodobná postava právníka. (Mr.Hudson)

Související novinky

Dočkáme se čtvrtého Kmotra?

Dočkáme se čtvrtého Kmotra?

05.12.2020

Přestože to zní neuvěřitelně, studio Paramount Pictures se podle všeho nebrání pokračování legendární mafiánské trilogie Kmotr. Ano, čtete správně. Zpráva přichází jen pár dní před premiérou nové… (více)

Třetí Kmotr se dočká nové verze

Třetí Kmotr se dočká nové verze

04.09.2020

Studio Paramount se rozhodlo vydat nejen obnovenou, ale také kompletně přestříhanou verzi třetího Kmotra režiséra Francise Forda Coppoly. Cílem je umožnit tvůrcům dosáhnout své původní vize pro závěr… (více)

Reklama

Reklama