Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka vznikla na motivy dvou pohádek Boženy Němcové "Spravedlivý Bohumil" a "O černé princezně". Vypráví o slabošském králi (M. Vašut) a jeho ženě (M. Steinmasslová), kterou touha po dítěti přivede až ke spolku s ďáblem (K. Heřmánek). Princezna (M. Kobrová), jejíž dospívání proběhne pod vlivem „nečistých“ mocností, se z jejich moci vymaní až díky lásce k rybáři Radkovi (T. Herfort). (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

jacksax 

všechny recenze uživatele

Nepohádková pohádka, která jde dokonce proti smyslu pohádek a to vychovávat i morálně (nebo už zas blábolím?) Radek a Milena - dvě postavy které nezaujmou, a vlastně spíš připomínají postavy vedlejší. A mé pochopení?: není třeba nedělat smlouvy s peklem, klidně na to kývni, ale drž si za zadkem někoho, kdo tě z toho vytáhne. - hm........ takže vlastě film o politice ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nějak nevím, co na králi bylo slabošského. Že se nepokoušel řešit něco, co stejně vyřešit nemohl? Jo, slaboch. Nebo že rád rybařil? Napadá mě, s náboženským podtextem pohádky, jak velký slaboch by pak byl třeba svatý Petr. Princezna nemá moc prostor se projevit a ty okamžiky, kdy se projevuje, nestojí za mnoho, navíc má většinu doby pěkně hnusné umělé nehty. Rybář Radek je sympaťák, ovšem ani jemu se nedostane mnoho prostoru a jeho láska na první letmý pohled na princeznu je těžko uvěřitelná. Pavel Mang tu je roztomilý, Karel Heřmánek je démonický, film si však pro sebe naprosto jednoznačně ukradla Milena Steinmasslová jako královna. Jen mě tak napadá k tomu jejímu tragickému zestárlému vzhledu, který šokoval dvořany - valná část žen i mnohem mladších nevypadá zdaleka tak dobře jako ona, když je nenalíčená, což bylo podstatou jejího zchátrání. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Mě tato pohádka vždycky dost děsila a ani dnes mi nijak zvlášť k srdci nepřirostla, protože na mě bohužel působí pořád stejně a to už dávno nejsem malé dítě a mám samozřejmě už něco nakoukáno. Herecké výkony mi přišly dost toporné a kostrbaté, jako by herci ani pořádně neměli co hrát. Stopáž pohádky vypadá při sledování, že je mnohem delší než ve skutečnosti je. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Nic pro děti. První půlhodina je zaplácnutá nespokojenou královnou, což je ukrutná nuda, a jediné, co by je mohlo přilákat, je interakce mezi ďábelskou princeznou a rybářem Radkem. To mi ale na více než hodinový film připadá málo. Navíc závěr není zrovna dvakrát výchovný - král, který předtím Radka odkopl, se k němu najednou lísá, jako by se nechumelilo... Omluva nikde. A Radkovi to vůbec nevadí. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Ze všeho nejvíc mi úvod připomínal Čertovu nevěstu. Božena Němcová má krásné pohádky. Tohle zpracování se ale nepovedlo. Prvních dvacet pět minut královna začíná být otravná s neustálým tvrzením, že chce dítě. Docela nadčasové. I dnešní žena a nejspíš i ta budoucí, když chce dítě, je ochotná udělat cokoli. I se spolčit s ďáblem. Jenže děj se dlouho neposouvá dopředu. Pak se přece jen posuneme v čase. Dítě se narodí, konečně se chvíli něco děje. Následně chce rybář princeznu zachránit a pokračuje místy nezáživný boj s temnými silami. Normálně je šedesát minut vcelku běžný čas na pohádku. Jenže tady tvůrci přestřelili. Jako by sami nevěděli, jak s časem, který jim byl dán, naložit. Plácají se v tom slušně. Souhlasím, že pohádce nepomohla výprava, ale dramatizace sama o sobě taky nedopadla nejlépe. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo na hradech Roštejn a Veveří. (Janek2002)

Reklama

Reklama