foto

Franz Kafka

  • nar. 3.8.1883
    Praha, Čechy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 3.7.1924 (40 let)
    Kierling u Klosterneuburgu, Rakousko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Zajímavosti o tvůrci (7)

  • Zoe (2018)

    - Zhruba ve čtrnácté minutě filmu, když Zoe (Léa Seydoux) mluví s nově zapojeným „robotem“ a on jí říká, že trochu četl, si můžeme všimnout, že na stole leří kniha Franze Kafky – pravděpodobně „Proměna“. (Elizabeth13)

  • Městečko Twin Peaks - Epizoda 3 (S03E03) (epizoda) (2017)

    - Na konci epizody můžeme v kanceláři FBI vidět portrét Franze Kafky. Režisér David Lynch k tomu poznamenal: „Jeden z umělců, u kterého cítím, že by mohl být můj bratr, je Franz Kafka.“ Lynch obdivuje především povídku „Proměna“. (timmy321)

  • Přežijí jen milenci (2013)

    - Adam (Tom Hiddleston) má ve svém bytě stěnu, na které jsou fotografie největších světových spisovatelů a umělců, mezi kterými je i český spisovatel Franz Kafka. (reflecto)

  • Metropie (2009)

    - Hyperrealistický styl, charakterizovaný i často citovanými slovy „jako kdyby Kafka namaloval Poslední večeři kulometem“, je výsledkem propracované techniky kombinující fotomontáž a animaci. (Zdroj: Letní filmová škola)

  • The Adventures of Young Indiana Jones: Espionage Escapades (1999)

    - Ve filmu je několik narážek na české reálie. Indy (Sean Patrick Flanery) se ve snímku potkal na pražském úřadě s umělcem Antonínem Dvořákem a průvodcem je mu zde úředník z odboru pro pracovní úrazy, německý židovský spisovatel Franz Kafka, který na konci celého snažení o získání potřebného razítka na Indyho telefon pronese pamatánou větu: "To byl ale Proces." (Antal89)

  • Polibek upíra (1988)

    - V kanceláři na stole má Peter Loew (Nicolas Cage) fotografii Franze Kafky, jehož román "Proměna" pojednává o přeměně člověka v brouka... zde jde pro změnu o změnu v upíra. (Radiq)

  • Spaceballs (1987)

    - Když se před metamorfózou lodi Spaceball 1 Lord Helmet (Rick Moranis) zeptá: „Připraven Kafko?“, je to samozřejmě narážka na Franze Kafku a jeho „Proměnu“. (germik)

Spisovatelská filmografie

Filmy

2018 Csótány - kniha
2016 Dandžiki geinin - povídka
2015 Zamok - kniha
2014 Kafkovo Doupě - kniha
Process - kniha
2013 Proces (divadelní záznam) - kniha
2007 Stroj - povídka
Venkovský lékař - povídka
2006 Bilder von der Verteidigung eines Hofes - povídka
L'homme qui attendait - povídka
2002 Ein Brudermord - povídka
K - kniha
Prevraščenije - kniha
The Hunger Artist - povídka
1997 Zámek (TV film) - kniha
1996 Venkovský lékař - povídka
1994 Amerika - kniha
Inkarnace (TV film) - kniha
Kamarihaikara - kniha
Zámek - kniha
1993 Proces - kniha
1992 Hiilisangolla ratsastaja (TV film) - kniha
1986 Linna - kniha
1984 Třídní vztahy - kniha
1981 Brouk - povídka
1977 Brosta sto nomo - povídka
1975 Proměna (TV film) - povídka
1970 Tuomio (TV film) - povídka
1969 Oikeusjuttu (TV film) - kniha
1968 Zámek - kniha
1962 La metamorfosis - povídka
Proces - kniha

Scenáristická filmografie

TV seriály

1972 Plain-chant (TV seriál)

Herecká filmografie

Dokumentární

2011 Jak cestoval Franz Kafka (TV film) - a.z.
1990 ...téma Franz Kafka (TV film) - a.z.
1964 Po stopách Franze Kafky - a.z.
1962 Dvojí proces
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace