Reklama

Reklama

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg

nar. 10.12.1937
Praha, Československo

zem. 11.11.2023 (85 let)
Vídeň, Wien, Rakousko

Biografie

Karel Schwarzenberg (* 10. prosince 1937 Praha-Bubeneč), celým jménem Karel Jan Nepomuk Josef Norbert Bedřich Antonín Vratislav Menas kníže ze Schwarzenbergu (německy Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena Fürst zu Schwarzenberg), je českým politikem a poslancem politické strany TOP 09, v níž zastává funkci předsedy. V minulosti zastával funkce senátora, ministra zahraničí a byl také kancléřem prezidenta Václava Havla. V prezidentské volbě v roce 2013 byl jedním z nejfavorizovanějších kandidátů. Karel Schwarzenberg je příslušníkem české větve šlechtického rodu Schwarzenbergů. V zemích, kde nebylo užívání šlechtických titulů zrušeno či zakázáno, je jeho dědičným šlechtickým titulem „kníže ze Schwarzenbergu, vévoda krumlovský, hrabě ze Sulzu a landkrabě klettgavský".

Karel Schwarzenberg se narodil 10. prosince 1937 v Praze jako nejstarší syn Karla, VI. knížete Schwarzenberga a jeho ženy Antonie, rozené princezny z Fürstenbergu. Pochází z mladší, tzv. orlické větve rodu Schwarzenbergů, založené Karlem Filipem knížetem ze Schwarzenbergu, který byl druhorozeným synem Jana Nepomuka ze Schwarzenbergu. Své dětství Karel Schwarzenberg strávil na zámcích Orlík a Čimelice. Jeho rodina se však musela uchýlit do emigrace do Rakouska poté, co jim byl zabaven majetek komunisty po komunistickém převratu v roce 1948. V Rakousku nejdříve žili nedaleko Salzburgu u jeho babičky z matčiny strany. O několik let později se přestěhovali do bytu v ulici Jacquingasse ve Vídni. V roce 1962 byl Karel Schwarzenberg adoptován svým strýcem, členem starší hlubocko-krumlovské větve Schwarzenbergů, Jindřichem ze Schwarzenbergu. V roce 1967 uzavřel sňatek s Therese zu Hardegg (v češtině její jméno zní podle šlechtické tradice: Tereza hraběnka z Hardeggu na Kladsku a v Machlandu), s níž má syna a dceru. V roce 1989 se po pádu komunistického režimu Karel Schwarzenberg vrátil do své rodné vlasti, kde se intenzivně zapojil do společenského a politického života. Prezident Václav Havel jej brzy poté jmenoval vedoucím své prezidentské kanceláře. Karel Schwarzenberg se následně usídlil na zámečku Dřevíč u obce Nižbor, který od státu odkoupil a na vlastní náklady jej nechal opravit.

Karel Schwarzenberg již od mládí podporoval snahy o návrat svobody a demokracie do Československa. Jeho podpora směřovala například k československému disidentu po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968. Mezi léty 1984 a 1990 vykonával funkci předsedy Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva a v roce 1989 byl společně s Lechem Wałęsou vyznamenán Cenou lidských práv Rady Evropy. V tomto roce také pomáhal založit Masarykovo demokratické hnutí, jehož cílem bylo, aby morální, humanitní a demokratické ideje Tomáše Garrigua Masaryka podpořily nově vznikající demokratickou společnost a staly se její nedílnou součástí.

V září 2011 se Karel Schwarzenberg s podporou své strany TOP 09 rozhodl kandidovat na prezidenta České republiky v historicky první přímé volbě konané roku 2013. V prvním kole přímé volby skončil s velmi malým rozdílem na druhém místě za Milošem Zemanem. Tito dva kandidáti poté postoupili do kola druhého, kde Karel Schwarzenberg skončil na druhém místě s podporou 45,19 % hlasů.

S Karlem Schwarzenbergem přišla na českou politickou scénu bezesporu noblesa, která je podpořena jeho šlechtickým původem. Tento fakt se však stal do značné míry terčem kritiky, stejně jako jeho dlouhé pobývání mimo Československo. Karel Schwarzenberg měl však vždy hluboký vztah k české zemi, a i když měl dle svých vlastních slov v určitých chvílích pochyby o tom, že se do své vlasti ještě někdy bude moci vrátit, zůstalo toto jeho přání nezměněno. Emocionální pohnutí je v jeho hlase, kdy vypráví o těchto vypjatých okamžicích svého života, velmi zřetelné.

Václav "Jimy" Císař

Související novinky

Startuje týden nejúspěšnějších filmů

Startuje týden nejúspěšnějších filmů

14.12.2022

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 15. do 21. prosince tohoto roku BestFilmFest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Herec

Seriály
2012

Vyprávěj - a.z.

 

Civilka - a.z. (S04E15)

Dokumentární
2022

Chůze lesem (TV film)

 

Můj otec, kníže

2021

Smetanova Vltava očima Bamberských symfoniků (TV film)

2020

13. komnata (seriál)

 

13. komnata Pavla Fischera (S16E18)

2019

Mobilizace Luboše Dobrovského (TV film) - a.z.

 

Strážce paměti Ján Langoš (TV film)

2018

Rolling Stones - Hearts for Prague (TV film)

2017

Modrá krev (seriál)

 

Schwarzenbergové (S01E03)

2016

Jak odchází prezident - a.z.

Reklama

Reklama

2014

Europa

2013

13. komnata (seriál)

 

13. komnata Karla Schwarzenberga (S08E24)

 

Hledá se prezident

 

Tajemství rodu (seriál)

 

David Koller (S01E08)

 

Universum History (seriál)

 

Volba prezidenta: za kamerou (TV film)

 

Václav Havel, Praha - Hrad (seriál)

 

Epizoda 3 (E03)

 

Český žurnál (seriál)

 

Spřízněni přímou volbou (S01E04)

2012

04826 Jirous (TV film)

 

Perla baroka (TV film)

 

Rok bez Magora

2010

Pozemšťané, koho budete volit? (TV film)

 

Udo Proksch: Out of Control

2009

Albertov 16:00 (TV film)

 

L'Autre révolution (TV film)

 

Václav Havel, Praha - Hrad (seriál)

 

Epizoda 1 (E01)

 

Zle, matičko, zle, Schwarzenberci zde! (TV film)

2008

Naše jediná jistota je, že všechno dobře dopadne (studentský film)

 

Po stopách hvězd (seriál)

2007

Ivan Martin Jirous čte dopis od Dáši Vokaté při mši u Tyrolského domu v oboře knížete Schwarzenberka (studentský film)

 

Menschen & Mächte (seriál)

 

Nejznámější Čech - Jan Nepomucký (TV film)

2006

13. komnata (seriál)

 

13. komnata Chantal Poullain (S01E21)

2002

Potomci Přemyslovců aneb tradice zavazuje... (TV film)

1999

Wroclaw 99 minus deset (TV film)

1991

Proč Havel?

Hudební videoklipy
2018

Sax feat. Michajlov - Fáma - a.z.

Host

Související novinky

Startuje týden nejúspěšnějších filmů

Startuje týden nejúspěšnějších filmů

14.12.2022

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 15. do 21. prosince tohoto roku BestFilmFest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Reklama

Reklama