Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Dobrodružný
  • Sci-Fi

Zajímavosti k filmům (30)

Bullet Train

Bullet Train (2022)

Na začátku filmu při hádce o počtu zabitých pronese ve vzteku Tangerine (Aaron Taylor-Johnson), že prorazí stěnu hlavou. Později ve filmu vidíme, že ji má opravdu tvrdou, protože pomocí ní prorazí zadní okno Šinkansenu.

Galaxy Quest

Galaxy Quest (1999)

Postava Guye Fleegmana (Sam Rockwell) je jediná z hlavních postav, kterou při přestřelce na můstku generál Sarris (Robin Sachs) nestřelil a nevidíme ji tak umírat. A to i přestože po celou dobu neustále upozorňuje, že on jediný v původním (fiktivním) seriálu „Galaxy Quest“ zemřel.

Diova krev

Diova krev (2020) (seriál)

V seriálu jako hlavní protivníci olympských bohů vystupují „Giants“, v českých titulcích překládaní jako „Obři“. To je chyba, protože ve smyslu řecké mytologie se jedná o „Giganty“, děti bohyně země Gaii.

Dobrý Will Hunting

Dobrý Will Hunting (1997)

Skylar (Minnie Driver) si v obchodě s vtipnými rekvizitami v jednu chvíli zkouší čelenku Miss Amerika. V roce 2000 si Minnie Driver zahrála ve filmu Krasavice, pojednávající o soutěži Miss Amerika.

Nelítostný souboj

Nelítostný souboj (1995)

Při přestřelce s policií na útěku po vyloupení banky se Chris Shiherlis (Val Kilmer) v jednu chvíli skryje za stojící auto a přebije svojí zbraň. Provede to tak precizně, že je tato scéna dodnes používána jako ukázková pro nové příslušníky Americké námořní pěchoty, jak má vypadat správné přebití zbraně v bojových podmínkách.

Osvobození

Osvobození (1969)

Na počátku 4. dílu jsou scény, ve které Hitler pověřuje Himmlera, aby přes prostředníka SS-Obergruppenführera Karla Wolfa vyjednal se západními Spojenci příměří. Vše se mělo odehrát před konferencí na Jaltě, kde na to potom Stalin upozornil Roosevelta a Churchilla. Celé toto je výmysl sovětské propagandy. Wolf sice vyjednával s Američany, ale až na samém konci války několik měsíců po Jaltě a ne o příměří na Západní frontě, ale o kapitulaci německých vojsk v Itálii. Ta potom nastala 29. dubna 1945. Vše se odehrálo bez vědomí jak Himmlera, tak i Hitlera, který podobné pokusy zakazoval a trestal.

Aquaman

Aquaman (2018)

Když Aquaman (Jason Momoa) vstoupí do bojové arény, objeví se na chvíli jeho a Ormovy (Patrick Wilson) statusy. U Orma: „Král Orm Marius, výhody –⁠ Král Atlantidy, urozeného původu, válečník, filozof, držitel 8 danu nautilu v xebel-fu, válečný hrdina dekorovaný medailí Korálového srdce, vítěz EAC maratonu a 5x neporažený šampión boje s trojzubcem. Nevýhody –⁠ žádné.“ U Aquamana: „výhody –⁠ žádné. Nevýhody –⁠ obyvatel souše, míšenec, opilec.“

Tmavomodrý svět

Tmavomodrý svět (2001)

Když je Karel (Kryštof Hádek) poprvé u Susan (Tara Fitzgerald), tak ta mu říká, že její manžel slouží u námořnictva a dívá se přitom na jeho fotografii. Pod ní je fotografie lodi, na které by měl sloužit. Ve skutečnosti se ale jedná o americkou bitevní loď třídy Iowa. Ty byly zařazovány do výzbroje až v letech 1943 – 1944, tedy 3 až 4 roky po bitvě o Británii.

Deadpool

Deadpool (2016)

Deadpool (Ryan Reynolds) není první hrdina, v jehož příbězích hraje velkou roli fakt, že ví, že je v komiksu a dění kolem sebe z tohoto pohledu komentuje. První komiksovou sérií od Marvelu s tímto prvkem byla "Sensational She-Hulk," jejíž první číslo vyšlo v květnu 1989. Hlavní hrdinkou je v ní Jennifer Walters alias She-Hulk, která je sestřenicí Bruce Bannera neboli Hulka. Má podobné schopnosti jako on (velká, silná, odolná) a stejně jako Deadpool má také potřebu vše kolem sebe komentovat - k čemuž patří i oslovování čtenářů a hádky se tvůrci příběhů. Schopnost tzv. prolomení čtvrté zdi pak předvedlo v marvelovských komiksech více postav: mezi ty známější patří například Spider-Man nebo Loki.

Městský lovec

Městský lovec (1993)

Existují minimálně tři sestřihy filmu. Nejdelší obsahuje navíc scénu hudebního vystoupení oproti prostřednímu a v českých kinech nikdy neběžel a nebyl ani nadabován. Prostřední sestřih byl uveden v našich kinech a je nejběžněji k zhlédnutí. A nejkratší se tu a tam objevuje na kabelové televizi a je na něj pořízen český dabing. Od prostřední se liší např. vystřižením prakticky celého závěrečného souboje, ze kterého je ponechán pouze jeho začátek a vyvrcholení.

Kellyho hrdinové

Kellyho hrdinové (1970)

Podle německého důstojníka má být zlata 14 000 cihel, které podle Crapgamea (Don Rickles) mají mít hodnotu 16 000 000 dolarů (potom co se opraví v prvním odhadu 1 600 000 dolarů). Ale i napodruhé se nejspíše spletl, protože standartní zlatá cihla má váhu 400 trojských uncí (cca 12,5 kg) a tehdejší kurs byl 35 dolarů za trojskou unci. Celková hodnota zlata by potom byla 196 000 000 dolarů. Pokud by jeho propočet byl správný, zlatá cihla by musela vážit asi 33 trojské unce, tedy lehce přes jeden kilogram.

Total Recall

Total Recall (2012)

Scéna souboje Quaida (Colin Farrell) s policejním komandem, které se jej chystá zatknout, odkazuje na scénu na začátku Matrixu (1999), kdy jde policie zatknout Trinity (Carrie-Anne Moss). Počáteční záběr, kdy se díváme přes Quaidovu ruku za hlavou do světla baterky a vidíme přibližujícího se policistu a závěrečné zaklení, jsou prakticky identické.

Simpsonovi

Simpsonovi (1989) (seriál)

Ve Springfieldu jsou dvě hlavní politické strany. Demokraté, kteří se neobjevují tak často (poprvé v epizodě E Pluribus Wiggum), a republikáni, kteří sídlí v temném, „drákulovském“ hradě. Mezi republikány patří pan Burns, Šáša Krusty, tlustý Tony, Ranier Wolfcastle, manželka reverenda Lovejoye, doktor Dlaha či Texasan Richard O'Hara. Mezi demokraty patří starosta Quimby, Julio, Čmeláčí muž a sestra Marge Patty.

Avengers

Avengers (2012)

V první potitulkové scéně je představen záporák Thanos (Damion Poitier). Jeho poskok přitom říká, že napadnout Zemi je jako dvořit se smrti, načež ho Thanos odmění úsměvem. V komiksech je totiž Thanos milencem personifikace Smrti. A právě dvoření jí je jednou ze zápletek v komiksové sérii "Infinity Gauntlet" ("Rukavice nekonečna"). Tuto rukavici můžeme vidět už ve filmu Thor (2011) v pokladnici Ásgardu.

Katyň

Katyň (2007)

Utajování podrobností o katyňském masakru ze strany SSSR skončilo oficiálně v říjnu 1992, kdy tehdejší prezident Ruska Boris Jelcin předal kopie dokumentů týkajících se masakru tehdejšímu polskému prezidentovi Lechu Walesovi. V dubnu 2010 potom byly na příkaz prezidenta Medvěděva zveřejněny v elektronické podobě na stránkách státního ruského archivu.

Pearl Harbor

Pearl Harbor (2001)

Ve filmu (i ve skutečnosti) použili Japonci speciální dřevěné plováky, které měly nadnášet torpéda a zabránit tak jejich ponoření do větší hloubky. Mohli je tak nasadit i v mělkém přístavu, jakým byl Pearl Harbor. Plováky ovšem nebyly vynálezem Japonců, ale Britů, kteří je jako první použili přibližně rok předtím při náletu na italské loďstvo v přístavu Tarent. Samotný nálet na Tarent byl jedním z inspirací pro Japonce, protože prakticky ukázal, že lze podobnou akci uskutečnit. Do té doby převládalo přesvědčení, že před leteckým úderem z letadlových lodí jsou lodě v přístavu relativně bezpečné.

Captain America: První Avenger

Captain America: První Avenger (2011)

Při závěrečných titulcích je v čase 1:55:30 vidět ztvárnění válečného plakátu, na kterém dominují vlajky USA, Velké Británie a Československa. Na skutečném plakátu z válečných let je ale místo vlajky Československa vlajka SSSR.

Thor

Thor (2011)

Ve filmu používá Thor (Chris Hemsworth) pseudonym Donald Blake. V původním komiksu se do doktora Donalda Blake přenese duše Thora ve chvíli, kdy najde Mjolnir v jeskyni a dotkne se ho, načež se stane Thorem. Může se ovšem zpětně přeměnit na Blakea a kladivo Mjolnir se poté transformuje do hole. Děje se tak na příkaz Odina (ve filmu Anthony Hopkins), aby se jeho nezdárný syn naučil v těle zranitelného člověka pokoře. Tuto dualitu ovšem ve filmu neuvidíme.

Ďábelská brigáda

Ďábelská brigáda (1968)

Kromě zmiňovaného názvu Ďábelská brigáda si po svém nasazení v Itálii vysloužila společná americko-kanadská jednotka také přezdívku Černí ďáblové, Brigáda černých ďáblů nebo Freddiovi bojovníci. Vojenské označení Ďábelské brigády bylo 1st Special Service Force, tedy 1. brigáda zvláštních služeb. Do boje se sice poprvé dostala v Itálii, ale její první bojové nasazení bylo předtím v rámci vylodění na ostrově Kiska v Aleutském souostroví u Aljašky, který okupovali Japonci. Ti se z něj ale bez boje ještě před vyloděním Američanů v naprosté tajnosti evakuovali.

Mise

Mise (1986)

Příchod Portugalců, kterým vrcholí celý film, je založen na historických faktech. Podle původní Tordesillaské smlouvy z roku 1494 byla většina území dnešní Brazílie španělská. Portugalci sem ale úspěšně pronikali povodím Amazonky, a tak jim bylo Madridskou smlouvou z roku 1750 (kdy se film odehrává) území dáno a legalizovalo tak jejich faktickou vládu.

Reklama