Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Horor
  • Akční
  • Dokumentární

Zajímavosti k filmům (286)

Černý vdovec

Černý vdovec (2006) (TV film)

Poslední odvolání Lowela "Eda" Amose bylo v dubnu 2004 zamítnuto. Momentálně si odpykává doživotní trest za mřížemi státní věznice v Jacksonu. Vraždy Saundry Amosové, Carolyn Amosové a Mary Tolanové nebyly nikdy otevřeny či vyšetřeny.

Dahmer

Dahmer (2002)

15. února 1992 byl Jeffrey Lionel Dahmer v Milwaukee ve Wisconsinu usvědčen z 15 vražd a odsouzen k 937 letům ve federální věznici.

Dahmer

Dahmer (2002)

Poté, co si odseděl dva roky z doživotního trestu, byl Jeffrey Dahmer napaden a zabit jiným vězněm. Zemřel 28. listopadu 1994 ve věku 34 let.

Dahmer

Dahmer (2002)

Film je inspirován událostmi z Dahmerova života, i když některé osoby a události jsou smyšlené.

Indiana Jones a Království křišťálové lebky

Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008)

Za kamerou se bohužel nemohla sejít celá "rodina" z předchozích dílů. Stařičkého a napůl slepého kameramana Douglase Slocomba nahradil Spielbergův aktuální spolupracovník Janusz Kaminski (musel mnohokrát shlédnout starší díly, aby věrně napodobil Slocombeův styl), který tak s režisérem točil už pojedenácté. Nedostavil se ani kaskadér Vic Armstrong, protože právě natáčel Mumii: Hrob Dračího císaře (2008), a zúčastnit se bohužel nemohl ani obrovitý Pat Roach, který hrál ve všech třech předchozích (1981, 1984, 1989) filmech (mohutného Šerpu, nacistu rozsekaného vrtulí, indického dozorce v dole, německého vojáka u vzducholodi), ale v roce 2004 zemřel. Stejně tak nás v roce 1992 opustil Denholm Elliott - představitel Marcuse Brodyho, muzejního kurátora a dlouholetého Indyho přítele. Indy (Harrison Ford) má tedy v Království křišťálové lebky nového rádce, dobrého kamaráda ze studií a současného kolegu na Marshallově univerzitě, děkana Charlese Stanfortha (Jim Broadbent).

Indiana Jones a Království křišťálové lebky

Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008)

První klapka padla na ranči Ghost, severně od Santa Fe ve státě Nové Mexiko. Pak se natáčení přesunulo na vylidněnou poušť a do Demingu, kde hangáry letecké základny z druhé světové války sloužily jako lokace pro úvodní scény. Z Nového Mexika se pak produkce přesunula na Marshallovu univerzitu (West Virginia). Nejdůležitější a nejnáročnější scény se odehrávaly v neproniknutelné džungli peruánských deštných pralesů: Indyho (Harrison Ford) dobrodružství začíná v malém městě Iquitos, přezdívaném "brána do Amazonie", což je místo na rozhraní civilizovaného světa a drsné džungle. Natočit staletou nedotknutou džungli se ukázalo jako velký problém - filmaři hledali v Mexiku, Guatemale, Jížní Americe i Portoriku a nakonec ji našli na severojižní Havaji. Většina scén ovšem vznikla v kalifornských filmových studiích.

Až na krev

Až na krev (2007)

Rozpočet filmu byl "pouhých" 25 milionů a celosvětově vydělal 74 milionů dolarů.

Sbohem, baby

Sbohem, baby (2007)

Dennis Lehane, autor knihy podle níž byl stejnojmenný film Gone, Baby, Gone natočen, vycházel z vlastních zkušeností, kdy několik let jako terapeut pracoval se zneužívanými dětmi. Ostatně tyto zážitky se promítly i v jeho románu Tajemná řeka.

Neuvěřitelný život rockera Coxe

Neuvěřitelný život rockera Coxe (2007)

Tvůrci a producenti od filmu čekali hodně velkou pecku a před premiérou filmu uspořádali hlavnímu představiteli John C. Reillymu několik koncertů, kde vystupoval jako Dewey Cox. Bohužel, ty se nijak významně neuchytily a ani návštěvnosti nijak nepřidaly.

Ruiny

Ruiny (2008)

Studio zakoupilo práva ke knize Ruiny ještě předtím, než vyšla. Po jejím úspěchu požádalo jejího autora, aby napsal i scénář k filmu na základě své knižní předlohy. Scott B. Smith vyhověl, ale scénář výrazně pozměnil. Nejen že vypustil celé sekvence knihy, ale více si pohrál i s postavami. Například v knize je vražednou révou posedlá Stacy, ve filmu je to Eric. Ve filmu je rovněž zásadně přepracovaný celý konec knihy.

VALL-I

VALL-I (2008)

Při přípravách na výrobu filmu VALL-I se animační tým Pixaru vypravil na exkurze do linek na zpracování odpadu, aby tam pozoroval obří drtičky a další zařízení.

Dostaňte agenta Smarta

Dostaňte agenta Smarta (2008)

Seriál se pokoušeli restartovat v polovině devadesátých let, ale bez úspěchu. Vzniklo pouze 7 epizod.

Indiana Jones a Království křišťálové lebky

Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008)

Překvapením byl pro americkou produkci přístup anglických herců Johna Hurta (Oxley) a Raye Winstonea (Mac). Zatímco většina amerických herců by přijala jakoukoli roli díky tomu, že film natáčí samotný Spielberg, oba Britové poděkovali za nabídku a nechali si poslat scénář s tím, že se pak rozhodnou. Nakonec kývli, přičemž Winstone se podivoval nad tím, že svůj scénář musel po natáčení odevzdat produkci.

VALL-I

VALL-I (2008)

Ve studiu měli k dispozici skutečné roboty a sledovali také celou škálu filmů (od němých až po sci-fi), aby získali inspiraci.

Nemilosrdný střelec

Nemilosrdný střelec (2007)

Nemilosrdný střelec má na DVD původní stopáž 121 minut. Na náš distribuční trh se dostává verze pro americké půjčovny s anglickým (pochopitelně i českým dabingem) zněním a o půl hodiny kratší stopáží.

Neuvěřitelný Hulk

Neuvěřitelný Hulk (2008)

Hulka přivedli na svět komiksový scenárista Stan Lee a kreslíř Jack Kirby v roce 1962. Inspirací pro ně byly postavy Frankensteina a Dr. Jekylla a pana Hydea.

VALL-I

VALL-I (2008)

Každého z robotů autoři navrhli specificky podle funkce, kterou měl vykonávat a když ho animovali a vytvářeli mu osobnost, snažili se držet těchto funkčních omezení.

Prime

Prime (2005)

Na začátku filmu jdou hlavní představitelé do kina. Na programové tabuli je napsáno Blow-up (Zvětšenina) a Zabriskie Point (oba filmy jsou dílem známého režiséra Michelangela Antonioniho), jenže ve scénách v kině zjistíme, že ve skutečnosti promítají nějaký animovaný film.

Kačer Howard

Kačer Howard (1986)

Kačera Howarda vymyslel Steve Gerber a nakreslil Val Mayerink.

Reklama