Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Dokumentární
  • Akční
  • Komedie
  • Krátkometrážní

Zajímavosti k filmům (33)

Indiana Jones a Království křišťálové lebky

Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008)

Jde o první snímek, v jehož hudebním doprovodu byl - rovnocenně ke klasickému orchestru - užit elektronický nástroj Continuum Fingerboard. Konkrétně v motivu Křišťálové lebky ("The Crystal Skull Theme").

Indiana Jones a Království křišťálové lebky

Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008)

Hravé a nespoutané hudební téma pro Rafana Williamse (Shia LaBeouf) svou živelností v jistém směru upomíná na klasické dobrodružné snímky Zlaté éry Hollywoodu s mladými chvástavými hrdiny. Oproti tomu motiv Iriny Spalko (Cate Blanchett) je svým temně smyslným noirovým nádechem (dráždivý saxofon, vábivé smyčce, harmonické posuny) poctou silným záporným ženským charakterům 40. let. John Williams do jeho koncertní úpravy zároveň nenásilně zakomponoval i v nízké tónině položený cimbál, který svým specifickým hlasem evokuje Irinin "východní" původ. A konečně motiv Křišťálové lebky je pro změnu nostalgickou aluzí na vědeckofantastické snímky let. 50.

Nový svět

Nový svět (2005)

Terrence Malick do filmu obsadil také svou nynější ženu Alexandru ("Ecky") Malick - a to do role anglické královny Anny (společně s králem Jakubem se ve scéně Pocahontasiny audience u královského dvora podivuje nad exemplářem severoamerického orla bělohlavého).

Válka světů

Válka světů (2005)

Snímek byl do amerických kin expedován pod krycími názvy "Uncle Sam" a "Party in Fresno".

Nový svět

Nový svět (2005)

Ve zvukové stopě filmu je k zaslechnutí okolo 100 severoamerických ptačích druhů.

Nový svět

Nový svět (2005)

Pomocí speciálních efektů byl pro potřeby filmu znovuoživen papoušek karolínský (Conuropsis carolinensis), dnes již bohužel vyhynulý, ale v době, v níž se film odehrává, hojný zástupce severoamerické avifauny.

Minority Report

Minority Report (2002)

Ve scéně, kdy John (Tom Cruise) unese Agathu (Samantha Morton) se Danny Witwer (Colin Farrell) zeptá: "Kolik času máme?" (Má tím na mysli kolik času zbývá do doby, než John spáchá předpovídanou vraždu). Důstojník PreKrimu mu odpovídá: "51 minut, 28 sekund." To je přesný čas, který v danou chvíli schází do konce filmu (tedy do závěrečných titulků).

Ztraceni ve vesmíru

Ztraceni ve vesmíru (1998)

Všichni hlavní aktéři měli podepsané kontrakty minimálně na dva další sequely. Možná pokračování se však neuskutečnila, protože film měl v Severní Americe katastrofálně nízké tržby, které nepokryly ani celkové náklady.

Ztraceni ve vesmíru

Ztraceni ve vesmíru (1998)

Na hudbě k tomuto filmu nejprve participoval Jerry Goldsmith, toho později vystřídal Mark Isham, až nakonec padla zakázka do klína Bruci Broughtonovi.

Navždy a daleko

Navždy a daleko (1992)

Od Tronu (1982) první americký snímek, který byl natočen na 70mm film.

Purpurová barva

Purpurová barva (1985)

Nářek dítěte v porodní scéně ve skutečnosti patří Spielbergovu synovi, který se narodil právě v průběhu natáčení.

Nebeské dny

Nebeské dny (1978)

Pozorný divák může na krátký okamžik zahlédnout Terrence Malicka v úvodní scéně z chicagské ocelárny. Ač neuveden v titulcích, hraje zde jednoho z dělníků.

Reklama