Reklama

Reklama

Šíleně smutná princezna

  • angličtina The Incredibly Sad Princess (více)

Obsahy(1)

Šíleně smutná pohádka plná nádherných písniček. Tato hudební pohádka je dalším z klenotů, jež má na svém kontě režisér Bořivoj Zeman. Před jejím vznikem se už proslavil Pyšnou princeznou a snímkem Byl jednou jeden král, ale ani Šíleně smutná princezna, jejímuž obsazení vévodí pěvecké hvězdy Helena Vondráčková a Václav Neckář, dodnes neztratila nic ze svého půvabu. Dva spřátelení panovníci se dohodli, že by bylo dobré, kdyby spolu jejich děti uzavřely sňatek. Ovšem když královské ratolesti něco nechtějí, dokážou si postavit hlavu - a třeba i na špalek. Z věčně rozesmáté princezny je potom najednou strašlivě smutná osůbka, a mladý princ? Ten se dokonce ocitne za mřížemi! Jenomže co by to bylo za pohádku, kdyby špatně dopadla. A tak i zde nakonec zazvoní ten správný zvonec. (TV Prima)

(více)

Recenze (508)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější! Viděl jsem ji za totality jako dítě a naprosto mi učarovala. Jenže jen jednou, na představení pro děti, a od té doby už nikde nebyla. Nejen problematický D.Vostřel, ale ještě více silná politizace způsobily, že pohádka sice neskončila v trezoru, avšak v TV ani kinech nešla - což vyšlo nastejno. Až po roce 1989 se objevila v TV, ovšem ten šok! Zkrácená verze, ze které nejkřiklavější protirežimní legrácky byly vystřiženy, včetně kozáčka D.Vostřela a J.Kemra. Noviny vše pěkně rozmázly a zanedlouho se v TV objevila plnohodnotná nezkrácená verze... Dnešní divák nejspíše ocení hezké písničky Jana Hammera, který pak odešel do USA, kde se proslavil, i humor českých hereckých hvězd, avšak tvrdou politickou satiru bez totalitní zkušenosti nejspíše přehlédne. A ono je to možná dobře... ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála českých pohádek, která není říznutá marxismem-leninismem. A vyjadřuje český monarchistický mýtus - král ze své podstaty nemůže být špatný, jen už má svá léta, to jen ti rádcové pořád chtějí válku, ale co děti dorostou, musí se klidit. Celý film je idylický, konflikt je vlastně mimo záběr, protože na té naší české vesnici (království) se všichni známe a chodíme do stejné hospody. A takzůstává příjemná hravost filmu kořeněná hláškami. ()

Reklama

Brouk 

všechny recenze uživatele

Tak málem bych na tuhle mou oblíbenou pohádku zapomněl, super písničky a naprosto kouzelný Josef Kemr a Darek Vostřel... Čerstvý vítr konce 60.let a jiné pojetí... A navíc! Tuhle pohádku s Mrazíkem, Pyšnou princeznou (a jím podobnými) mám zafixovanou coby klučík, který je přímo hltal (ze začátku černobíle) z obrazovky přes narvaný vánoční stůl laskomin..... A za mámin punčový vánoční dortík přidám ještě hvězdičku... Maximum je 5, ta šestá hvězdička mi tam nejde... :-) ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Pohádka se zpěvem a pohyby, mající připomínat něco jako tanec. O nedorozumění a zmatcích při svatebních námluvách. Vrchovatě se povedl vtip, hravé doplňky, výprava a herecké výkony herců. Osobně mám jistý problém s ústřední dvojicí. Ale rozumím tomu, že z marketingového hlediska šlo o vynikající tah. A tak mladá a půvabná Helena a ušatý prcek Václav zpívají, hopsají a dobírají se navzájem. Vynikající postavou je král Dobromysl (skvělý Bohuš Záhorský), hledající často protichůdná řešení a cesty ze vzniklého problému. A generálové Ypsilon (skvělý Darek Vostřel) a Iks (skvělý Josef Kemr), nalézající způsob svého destruktivního sebevyjádření. Z dalších postav: druhý král Jindřich (Jaroslav Marvan), laskavý a uctivý francouzský kat (František Dibarbora), a vrchní obveselovatel Kokoška z Kokořína (Oldřich Dědek). A tak pro většinu diváků zůstává tento film příjemným odreagováním a nostalgickou vzpomínkou na šťastné dětství. Pro mě hravou a humornou zábavou. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Podľa môjho skromného názoru je "Šialene smutná princezná" šialene preceňovaný snímok. Nie som a ani som nikdy nebol priaznivcom Heleny Vondráčkovej a neľúbi sa mi ani umrnčaný hlas Václava Neckářa. Takže vidieť ich spoločne v hlavných úlohách v starej, hudobnej rozprávke nie je pre mňa žiadným lákadlom. Skôr naopak. To, že sa mi nepáči ich spev je iba môj sujktívny pocit, ale to, že sú ako herci veľmi slabí musí predsa vidieť každý. Preto mi nejde do hlavy tak vysoké hodnotenie u tohoto titulu. ** ()

Galerie (52)

Zajímavosti (37)

  • V rozprávke zostal jeden záber, v ktorej možno Rudolfa Deyla ml., pôvodného kráľa, uvidieť, a to pri zhromaždení nápadníkov pred palácom, kedy je kráľovská rodina zaberaná kamerou z diaľky. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama