Reklama

Reklama

Dobrodružný příběh pěti úplně obyčejných kluků, kteří se tak trochu náhodou ocitnou v neobyčejné situaci. Na pražském Výstavišti kluci využijí příležitosti letu vzducholodí zdarma a vyráží vstříc senzační vzduchoplavecké cestě. Majitel vzducholodi ale překroutí celou situaci a vzniká poprask. Novináři se honí za senzací ukradené vzducholodi, vážení pánové se pohoršují nad dětskou zločinností a rodiče dětí je jen těžko brání před přísným soudem. Majitel vzducholodi Findeys chce využít její zmizení k propagaci své firmy a podvodu s falešným nehořlavým plynem. Nicméně nehořlavý plyn není úžasný vynález pouze pro létající steampunkové stroje. O jeho ukořistění se snaží také jedna vojenská mocnost, která vysílá podlého agenta s všemožnými vychytávkami, aby se zmocnil vzorce na nehořlavý plyn. Kluci chtějí obletět celý svět, ale vzducholoď havaruje na vzdáleném ostrově, kde na ně číhá nemalé nebezpečí. Díky pomoci kapitána Nema a odvážného novináře Ardana nakonec kluci všechny nástrahy překonají a vrátí se domů. Odvěký souboj nespoutaného mládí a přísného světa dospělých končí vítězně ve prospěch dětí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Neokoukatelný Karel Zeman. Z první třetiny filmu jsem byl nadšený. Už v úvodu udělují výchovný štulec rodičům i veřejnosti poukázáním na skutečnost, že nejzvídavějším, nejodvážnějším a nejnepochopenějším zástupcům lidské rasy...totiž klukům, je odpíráno vše nové a zajímavé. Jsou odbíjeni tvrzením, že to není pro oči dětí, nebo že na to jsou ještě moc mladí... . Nu a divte se pak, že se někteří postaví na zadní a ukradnou třeba vzducholoď. Stejně tak se mi líbilo porýpávání do bulváru. Chápu, že jde o film na motivy knihy, takže se nešlo vyhnout odbočkám ke špionáži, darebákům na lodi a kapitánu Nemovi, ale bohužel to bylo na úkor kompaktnosti celého příběhu i napětí. Osobně by se mi víc líbilo, kdyby se příběh soustředil jen na kluky, novináře a podvodníka Findejse. Netlouklo by tak do očí, že se všude dorozumíte česky a bylo by víc prostoru pro společenskou satiru. Každopádně i tak...tahle hravost, cit pro výtvarné pojetí, umění obalit i prostý příběh takovou formou, že působí fantasticky...to považuji v rámci kinematografie za mnohem zajímavější cestu, než dnešní trend dělat fantasy fotorealisticky. Karel Zeman byl národní poklad. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ve druhé půli dějově utahané, ale mně to je šumafuk. Já prostě obdivuju Zemanovu invenci, miluju jeho zcela originální triky a hravou poetiku. Karel Zeman je filmový bůh, ve světovém kontextu ojedinělý filmař, na kterého naše země musí být pyšná a který má ve světě spoustu obdivovatelů. Proto všechny jeho filmy jsou za pět a kdo s tím nesouhlasí, ať si trhne :o) ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tohle se Kájovi Zemanovi podařilo. Nesmírně zajímavý příběh protkaný úžasným jemným humorem. Úspěch celého snímku stojí v mých očích v množství úžasných nápadů, které daly dohromady velice chutný celek. Svoji úžasnou atmosférou mě snímek dokonale vtáhl do doby obrovského rozmachu techniky. Sám Karel Zeman byl svým způsobem v rámci filmu šikovným vynálezcem. Líbil se mi Zemanův rukopis, protože je zkrátka jen jeho. Nikoho dalšího jsem doposud neviděl vyrábět snímky podobně. Úplně jsem dostal chuť na návrat do dětských let na nějaká ta dobrodružství. V tomhle je Zeman úžasný. Klíčové postavy jsou skvěle napsané. Výtka z mé strany snad jen k závěru, který přišel jako blesk z čistého nebe. Jako kdyby bylo najednou nezbytně nutné snímek co nejdříve nějak ukončit. A vůbec celkově snímek v posledních 20 minutách lapal po dechu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Možno nie tak ucelené, ako tie úplne najslávnejšie Zemanovky, ale pri jeho filmoch išlo, skôr ako o jeho rozprávačské schopnosti, viac o imagináciu, vyjadrenú výpravou, ktorá pôsobí vďaka šikovnému použitiu trikov ako niečo nadpozemské a oveľa drahšie ako v skutočnosti. Pre detské publikum svojej doby tento film musel byť absolútne adorovaným kúskom a mňa trochu mrzí, že nie je napríklad vianočnou klasikou. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Cesta do pravěku mi vždycky přišla moc didaktická, Baron Prášil (navzdory skvělým momentům a M.Kopeckému) místy trochu pomalý, Zemanovy pozdní animované horory jsou geniální, ale nemohl jsem po nich usnout. Tento film pokaždé naplno podnítil mou klukovskou fantazii (verneovky jsem četl za onoho klasického svitu baterky) a do kina jsem na něj chodil znovu a znovu mimo jiné proto, abych si pořádně zapamatoval hlavní hudební motiv. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (11)

  • Snímek byl natočen na motivy románu „Dva roky prázdnin“ francouzského spisovatele Julese Verna. (Ded@M@tes)
  • Podpis Karla Zemana je šrafovaná, prúžkovaná kresba pripomínajúca ritinové ilustrácie, tak známe z verneoviek. Ďalej je to kombinácia hraných a animovaných sekvencií a viac vrstiev rôznych záberov preložených cez seba. (shuster)
  • Světozor bol skutočný obrázkový časopis, ktorý vychádzal s prestávkami od roku 1834. (Jarek678)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama