Reklama

Reklama

Epizody(7)

Doktor z vejminku je cyklus volně řazených komedií, které nemají pevně vázanou dějovou konstrukci, ale spojuje je hlavní postava, postava advokáta v penzi, osoba doktora Kostrhúna. Všechny příběhy jsou natočeny podle skutečných událostí, záznamy o nich jsou uloženy v právnických archivech, odkud také scenárista Jaroslav Dietl čerpal. Režisér Zdeněk Podskalský pozval ke spolupráci řadu známých herců - s Martinem Růžkem jako doktorem Kostrhúnem v čele... Doktor Kostrhún se rozhodl trávit léta odpočinku ve vesničce zvané Malovidy, přesněji ve stavení, ve kterém s rodinou žije Kostrhúnova dcera Anna. Brzy se ukáže, že právnická duše doktora Kostrhúna zůstala i ve věku důchodovém ve střehu, že přes všechna rozhodnutí s povoláním skončit, to dědovi Kostrhúnovi nedá, aby nevstupoval znovu a znovu do osudů svých bližních a nepomáhal jim v potížích... (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (25)

  • JUDr. Kostrhún (Martin Růžek) se na důchod přestěhoval z Prahy do okresu Benešov, přesto má na všech autech (celkem třech) pražskou SPZ. (ladyViolet)
  • Interiéry se natáčeli ve studiu, za okny jsou zřetelně vidět kulisy. (M.B)

Doktor z vejminku - Boty (1982) (epizoda) (E01)

  • Ve 35. minutě je na hodinách 11:57, což vzhledem k tomu, že se Ruda Poupě (Miroslav Středa) s manželkou domlouval, že ji vyzvedne ve dvanáct u obchodního domu, není možné. Kdyby byly hodiny mimo provoz, byly by obě ručičky na 12. (ladyViolet)

Doktor z vejminku - Boty (1982) (epizoda) (E01)

  • JUDr. Kostrhun (Martin Růžek) se v epizodě zmiňuje, že jediné, co si ze své advokátní praxe nechal, je tzv. občan, neboli Občanský zákoník, protože ho věrně provázel od začátku kariéry. Pokud vezmeme v úvahu, že odešel do důchodu v roce 1982, v tehdy běžných 60 letech, nemožnost studia během 2. sv. války a tehdejší standartní dobu studia práv, vychází nám, že dostudoval zhruba v roce 1948. V té době platil v Československu občanský zákoník z roku 1811 (tzv. ABGB, pozůstatek z dob Rakouska-Uherska). Ten však byl vystřídán od roku 1951 Občanským zákoníkem a následně opět vystřídán dalším OZ v roce 1964, který platil až do roku 2014. V době natáčení seriálu by tak byl Kostrhunovi „občan“ ze začátku jeho kariéry na nic, protože byl už dvakrát překonán. (cundak)

Doktor z vejminku - Láska a úklady (1982) (epizoda) (E03)

  • Švejcarovi a Kostrhoun (Martin Růžek) odcházejí od sousedů jako poslední, kde byli přítomni demonstrativní sebevraždy a před jejich domem čeká vesničanka, aby jim oznámila, co je nového s mladými, což je nesmysl, protože oni byli poslední, kdo dům opouštěli a měli aktuální informace. (sator)

Doktor z vejminku - Nemovitost (1983) (epizoda) (E06)

  • V epizodě chce JUDr. Kostrhun (Martin Růžek) vyzvědět od Víťi Paroulka (Gustav Bubník) jak je to s jeho dědictvím, k čemuž volí záminku „seštelování předstihu“ na své Škodě 120, neboť Paroulek je prý skvělý mechanik. Pokud by to byla pravda, věděl by, že k danému úkonu je u tohoto auta potřeba tzv. stroboskopická lampa a bez které by se předstih seřídit nedal a tudíž by tam ani nemělo smysl chodit. (cundak)

Reklama

Reklama