Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný hollywoodský režisér Tim Burton (Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward) natočil neotřelý, skutečný příběh o nejhorším režisérovi na světě jménem Ed Wood! Herecká hvězda Johnny Depp ztvárňuje výstředního filmaře, který odmítá dopustit, aby mu zpackané scény a příšerné recenze zavřely dveře do světa šoubyznysu. Společně se svým bizarním hereckým týmem – královnou televizních hororů, obřím švédským zápasníkem a polozapomenutou hollywoodskou legendou Belou Lugosim (Martin Landau ve své oscarové® roli) – Ed posouvá umění pokleslé filmové tvorby na historicky nejnižší úroveň. Fascinující a k popukání vtipný snímek Ed Wood přináší nepřetržitý proud zábavy. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (712)

maxi6 

všechny recenze uživatele

...ED se zařadil po Sleepy Hollow a Big Fish mezi mé tři nejoblíbenější od TB. Velice chutný humor, který mi je mimořádně příjemný, stíhající Johny Deep jako režisér mistrovsky i zde potvrdil, proč byl nasazen do hlavní role. Budu se opakovat, ale tato černá komedie se dá vidět i vícekrát, pokaždé v ní najdete něco nového... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Mnoho lidí se zeptá, kdo je vlastně Ed Wood. Odpověď by pravděpodobně našli v jeho filmech, ale jednodušší bude shlédnutí Burtonova díla s božským Johny Deppem. Trochu nezvyklé téma si Tim Burton vybral pro svůj film, ale využívá ho na maximum. Ed Wood možná byl nejhorší režisér všech dob, ale je nám předveden v rovině, kde nehraje důležitost talent ani kvality. Jde tu hlavně o neutuchající lásku Eda Wooda ke kinematografii, k točení filmů, k psaní a k pojetí filmu jako své výpovědi a svého deníčku, který ale nechce držet pod pokličkou (i když by někdy měl). Vizuálně se dostaneme do Woodových filmů a Burton s vtipným nadhledem ukazuje muže, který byl rozhodně něčím výjimečný. Herecké obsazení je bezchybné a herci své role prožívají přímo úžasně. Mezi všemi pro mě vyniká krom Johnyho Deppa také Jeffrey Jones a Martin Landau. Díky atmosféře a hercům jde o velmi krásný zážitek, který velmi potěší, ale pro mě se nedokáže stát nezapomenutelným a dokonalým. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Asi většina lidí, co se aspoň trochu zajímá o filmy, má určitě nějaký ponětí o tom, jakym způsobem se "proslavil" Ed Wood. V podstatě si můžete přečíst třeba jeho biografii tady na čsfd a dozvíte se to samý, co ve filmu zabere 2 hodiny. Přesto film stojí za vidění, protože Ed Wood asi musel bejt opravdu bizarní postavička. A to ani nepočítám ty lidi, kterejma se obklopoval. Navíc filmu pomáhá celkem zajímavý herecký obsazení. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší film o natáčení filmů, co jsem kdy viděl. Třeba takový Život v oblouznění to překonává hravě a to především tím, že Ed Wood skutečně žil a jeho Plán 9 jsem měl tu čest shlédnout. Když si člověk představí, že tak nějak to skutečně vznikalo (scéna s chobotnicí) !! Film má výborné obsazení, třešničkou na dortu je božský Bill Murray. Tohle je zkrátka naprostá povinnost, ve které se kloubí láska k filmu s dobrou komedií. Už se těším, až se na to někdy zase kouknu. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Snad ta nejlepší pocta člověku z filmové branže, kterou můžete shlédnout. Ed Wood je na filmařském poli skutečnou legendou, i když legendou v negativním slova smyslu. Neměl žádný filmařský talent, žádné peníze, žádnou invenci. Čeho však měl přehršel, to byl zápal k filmařině. Točil svá béčka s absolutní radostí a láskou k filmování. Jeho filmy proto dnes nejsou vesměs označovány jako nejhorší filmy všech dob, ale jako kultovní braky kultovního režisérského neumětela. Jím ale ani vzdáleně není Tim Burton. Člověk se zápalem pro filmování, ovšem s talentem, dokonalým důvtipem a invencí. Když jsem se dozvěděl o tom, že životopisný snímek o Edu Woodovi natočil Tim Burton, tušil jsem, že to nebude úplně normální film. A měl jsem pravdu. Ed Wood je kromě životopisu titulní postavy rovněž černočernou komedií s typickými Burtonovskými prvky a humorem. Johny Depp je zcela zaslouženě jedním z nejlepších herců součastnosti. Ed Wood je v jeho podání dravý a rozdováděný floutek, který ovšem ví co dělá a svým okolím zůstává neuznáván a nepochopen. Martin Landau vlil Bélovi Lugosimu novou krev do žil, podal ho jako velmi svérázného a zajímavého chlapíka a zcela zaslouženě byl odměněn soškou Oscara. Dále mě velmi potěšil Bill Murray, který se líčil jako ženská, mluvil jako ženská a navíc se jí i chtěl stát. A v první chvíli jsem nemohl poznat Vincenta D'Onofria v roli Orsona Wellese. Nádherná, atmosférická, éterická a expresionisticky černobíle půvabná podívaná. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (31)

  • Tim Burton přiznává, že byl vždy fanouškem Eda Wooda, a proto je jeho životopisný film natočen s velkou zaujatostí, která pramení spíše z jeho obdivu k Woodově práci než z posměšného postoje. Vztah mezi Woodem a Belou Lugosim ve filmu navíc odráží Burtonův vztah k jeho vlastnímu idolu Vincentu Priceovi, další známé hororové ikoně. (don corleone)
  • Film měl původně vzniknout pod záštitou společnosti Columbia Pictures. Šéf studia Mark Canton však měl námitky proti černobílému filmu. Tim Burton tak začal obcházet další studia, až se ho ujala společnost Walt Disney pod hlavičkou Touchstone Pictures. Burton zároveň dostal naprostou tvůrčí svobodu. (don corleone)

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)

Reklama

Reklama