Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný hollywoodský režisér Tim Burton (Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward) natočil neotřelý, skutečný příběh o nejhorším režisérovi na světě jménem Ed Wood! Herecká hvězda Johnny Depp ztvárňuje výstředního filmaře, který odmítá dopustit, aby mu zpackané scény a příšerné recenze zavřely dveře do světa šoubyznysu. Společně se svým bizarním hereckým týmem – královnou televizních hororů, obřím švédským zápasníkem a polozapomenutou hollywoodskou legendou Belou Lugosim (Martin Landau ve své oscarové® roli) – Ed posouvá umění pokleslé filmové tvorby na historicky nejnižší úroveň. Fascinující a k popukání vtipný snímek Ed Wood přináší nepřetržitý proud zábavy. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (712)

Falko 

všechny recenze uživatele

Vidiet film o filme, respektive film o tom, ako sa mozu natacat filmy ma vzdy bavilo a ked je to podla skutocnosti, tak o to viac. Tim Burton vzdy dokaze pri kazdom filme nasadit aj stipku humoru, takze bavil som sa cely film a velmi sa mi pacil aj uvodny napad nechat mena hercov, ktori hraju vo filme na nahrobnych kamenoch. Normalne si mam chut zo zvedavosti pozriet aspon tie najznamejsie Woodove filmy GLEN OR GLENDA (1953) alebo PLAN 9 FROM OUTER SPACE (1959). Johnny Depp je ako vzdy skvely, k tomu netreba ziadny komentar, ale dobry bol aj Martin Landau v ulohe Bela Lugosiho. Jednoducho dalsi skvely filmik od Burtona, ktory sa mi dlhe roky vyhybal... 04.02.2010 _______ Johnny Depp - (Ed Wood) +++ Martin Landau - (Bela Lugosi) +++ Sarah Jessica Parker - (Dolores Fuller) +++ Patricia Arquette - (Kathy O´Hara) +++ Jeffrey Jones - (Criswell) +++ Vincent D´Onofrio - (Orson Welles) +++ Bill Murray - (Bunny Breckinridge) +++ Lisa Marie - (Vampira) +++ Produkcia: Tim Burton +++ Hudba: Howard Shore +++ ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepsich Burtonovo filmu je zaroven muj oblibenej film a je to fakt dokonala zalezitost. Uz jenom obsazeni je lahudkovy. Depp je tady naprosto dokonalej a za chvilku vas tim svym nadsenim "nakazi" taky. Landau je fakt genialni a pravem dostal oskara. Potesi Bill Murray, kterej tu jeste hraje, misto aby se jen tvaril smutne, velmi slusne hrajici Jessica Parker a D'Onofrio v roli Orsona Wellese. Film je v podstate takovej zivotopis, kterej hlavne sleduje tvorbu tri asi nejslavnejsich Woodovo filmu. K tomu skvela hudba, misty neskutecne vtipny sceny, misty dojemny a misty skoro az hororovy. Proste naprosto dokonalej snimek, kde si clovek vychutna kazdou minutu, bude nadsene sledovat nejhorsiho rezisera vsech dob, jeho problemy, nadseni pro film a styl nataceni a bude mu fandit. Kdekdo tu tvrdi, ze si film vic uzije clovek, kdo zna Woodovo filmy. Ja nevidel ani jeden, ale po skouknuti Burtonova snimku mam jasnou predstavu a uzil jsem si tenhle film maximalne. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

V době kdy Tim Burton za něco stál se mohl pustit do jakéhokoliv tématu. Tedy i do zfilmování životopisu o nejhorším režisérovi všech dob. Člověk prská smíchy, když slyší Deppovo "STOP" a následně vidí jeho blažený úsměv i ve chvílích kdy by podobně špatně (zcela tragicky) natočenou scénu nechal pravděpodobně každý režisér nemilosrdně opakovat snad tisíckrát. 80% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Nejhorší film všech dob? Ten příští bude lepší“ Burton udělal pro Wooda přinejmenším tolik, co Wood pro nošení růžových angorových svetrů. Oběma patří má hluboká poklona za nakažlivý entuziasmus. Dostal jsem chuť obvolat příbuzné, vystřihnout z kartonu dekorace, nasprejovat nějaké staré talíře a začít točit. 90% Zajímavé komentáře: POMO, Galadriel, MIMIC, A.Kesher, joker2 ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Proslulý biografický film Tima Burtona o Edwardu D. Woodovi Jr., jenž získal (zcela právem) přídomek ,,nejhorší režisér všech dob", je směsí Burtonovy režijní geniality, kongeniálních hereckých výkonů (zvláště Martin Landau jako Maďar Bela Lugosi či Bill Murray coby transvestit Bunny...) a neuvěřitelné Burtonovy empatie - ta ,,mezi řádky" naznačovaná duševní propojenost mezi Burtonem a Woodem, ta nepokrytá Burtonova posedlost Woodovou režijní posedlostí, doslova obsese jeho naturelem, ty nezměrné sympatie k tomuto pochybnému (a dnes již polozapomenutému) režisérovi, ta celková adorace jeho osoby a osobnosti, to vše jistě vedlo k tomu, že dnes se na filmy, jako je Plan 9 from Outer Space, Bride of the Monster či Glen or Glenda, jejichž geneze je zobrazena i v tomhle biografickém filmu, vůbec někdo dívá a dokonce je bere vážně - přeceňovaný nadšený diletant Edward D. Wood Jr. točil své paskvily, které dnes právě kvůli Burtonově strhujícímu snímku někteří intelektuálové nekriticky adorují a opěvují... Burton v Ed Woodovi použil velmi šťastně stylizaci Ed Woodových pokleslých děl, celý snímek se nese na této vlně (nepřímo tak ukázal, jak by Ed Woodovské filmy vypadaly, kdyby měl tenhle režisér skutečně talent a nadání) a v rámcové kompozici boří hranici mezi oběma světy - postavy z filmů Ed Wooda jsou nejenom postavami filmu Tima Burtona, ale jedna z nich také celý životopisný film uvozuje... Stylizace k béčkovým filmům, sci-fi a hororům je dotažena k dokonalosti (titulky jakoby převzaty z filmu Plan 9 from Outer Space), skvěle funguje i herecká živelnost Johnnyho Deppa, která dobře kontrastuje s expresivními originálními výkony ,,herců" v Ed Woodovských béčkách. Mizanscéna je opět dokonalá, to je ovšem u Tima Burtona jaksi samozřejmé a při pohledu na dokonalost práce Burtonova štábu ještě více vystupují na povrch směšné Ed Woodovské realizační kiksy, na které Burton dokonce ještě zvlášť upozorňuje (baptističtí mecenáši hrozící se praktik samozvaného režiséra ignorujícího zřítivší se náhrobek, Loba uvízlého v kryptě...). Tenhle film je prostě radost sledovat - jde o oslavu fenoménu zvaného film a oslavu kinematografie obecně, paradoxně na symbolickém příkladu filmového diletanta ... Ed Wood je zřejmě nejlepší filmové dílo režijního génia Tima Burtona a jedno z nejlepších děl vůbec... (pokud ovšem přistoupíte na Burtonova pravidla hry...) a stvoření neobvykle silného biografického mýtu... ()

Galerie (68)

Zajímavosti (31)

  • Martin Landau získal za roli Bely Lugosiho Oscara. Šlo o prvního Oscara, který byl udělen herci za roli jiného herce. Lugosiho syn, Bela Lugosi Jr., měl k filmové podobě svého otce výhrady. Podle něj byl jeho otec noblesní muž, který nikdy nepoužíval sprostá slova. To potvrdili i další lidé, kteří ho znali. (don corleone)
  • Raná verze scénáře (tzv. treatment) byla hotová za šest dní. (don corleone)

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)

Reklama

Reklama