Reklama

Reklama

Marie Terezie

(seriál)
  • Rakousko Maria Theresia (více)
Trailer 1
Česko / Rakousko / Maďarsko / Slovensko, (2017–2021), 8 h 35 min (Minutáž: 94–114 min)

Režie:

Robert Dornhelm

Hrají:

Táňa Pauhofová, Kateřina Coufalová, Aaron Friesz, Ursula Strauss, Martin Pechlát, Adam Vojtek, Rosaria Viola Mlčková, Kateřina Winterová, David Švehlík (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(5)

Recenze uživatele Jirkacek k tomuto seriálu (4)

Marie Terezie (2017) 

Celá naše rodina velice ráda cestuje a když tu a tam navštívíme nějaký zámek, často narazíme na jméno Marie Terezie nebo někoho z její rodiny. Není divu, když byla význačnou rakouskou šlechtičnou, reformátorkou, bravurní diplomatkou a nejvýznamnější panovnicí českých zemí. Jenže jsme od průvodců na zámcích zachytili jen útržky z jejího života, které se týkaly toho daného místa, té konkrétní situace. Celý její život jsme však vůbec neznali a upřímně, ani nás to kdovíjak nezajímalo. Vždyť těch šlechticů bývalo tolik....českých, rakouských, uherských, pruských, bavorských, saských, kdo si to měl všechno pamatovat. Vše se změnilo až při naší nedávné návštěvě zámku ve Frýdku - Místku, kde se pan průvodce zmínil o pětidílném seriálu Marie Terezie, natočeném v letech 2017, 2019 a 2021. A k dobru dal historku o pikantním lesbickém vztahu dcery rakouské vládkyně Marie Kristýny s Isabellou Parmskou, švagrové urozené dcerušky. A to byl ten důvod, proč jsme se na pětidílný seriál podívali. Nakonec se ukázalo, jaké moudré rozhodnutí jsme učinili, neboť jsme opravdu podrobně poznali soukromou tvář osvícené panovnice, jež si už za života vysloužila přezdívku „matka Evropy". Seriál nás na krátkou dobu nejprve zavedl do puberty Marie Terezie z rodu Habsburků, která si později vydupala za manžele císaře Františka Štěpána I. Lotrinského. Marie Terezie se narodila 13. května roku 1717 ve Vídni, porodila 16 dětí a na několika evropských trůnech seděla čtyřicet let. Díky seriálu jsme tedy mohli nahlédnout do zákulisí vídeňského dvora a Marii Terezii poznat jako milující ženu a matku. Dozvěděli jsme se o složitém evropském děním v 18. století, o válkách s Pruskem a nahlédli jsme pod pokličku komplikovaných vztahů s Francií. Marie Terezie byla jediná žena své doby, která dokázala zvládnout tři role najednou: úlohu absolutistické panovnice, matky šestnácti dětí a milující manželky. Zemřela opuštěná 29. listopadu roku 1780, tedy ještě před vypuknutím francouzské revoluce. Zůstala tak ušetřena stětí své dcery Marie Antoinetty, manželky francouzského krále Ludvíka XVI., ostřím gilotiny...A za to si získala u nás doma obdiv, ačkoliv jsme se původně na tento seriál dívali z jiného důvodu.....Celkem jsme před obrazovkou strávili 8,5 hodiny a vůbec toho nelitujeme, čas to byl strávený moudře a od nynějška budeme při prohlídkách zámků chytřejší. A když se průvodce zmíní o Marii Terezii nebo její rodině, můžeme jej nevědomky zkontrolovat, zda mluvil pravdu. Ale teď už pojďme na celkové hodnocení seriálu Marie Terezie, který si u mne zprůměrováním všech tří řad vysloužil čtyři tereziánské hvězdy ****. ()

Série 1 (2017) (S01) 

Celá naše rodina velice ráda cestuje a když tu a tam navštívíme nějaký zámek, často narazíme na jméno Marie Terezie nebo někoho z její rodiny. Není divu, když byla význačnou rakouskou šlechtičnou, reformátorkou, bravurní diplomatkou a nejvýznamnější panovnicí českých zemí. Jenže jsme od průvodců na zámcích zachytili jen útržky z jejího života, které se týkaly toho daného místa, té konkrétní situace. Celý její život jsme však vůbec neznali a upřímně, ani nás to kdovíjak nezajímalo. Vždyť těch šlechticů bývalo tolik....českých, rakouských, uherských, pruských, bavorských, saských, kdo si to měl všechno pamatovat. Vše se změnilo až při naší nedávné návštěvě zámku ve Frýdku - Místku, kde se pan průvodce zmínil o pětidílném seriálu Marie Terezie, natočeném v letech 2017, 2019 a 2021. A k dobru dal historku o pikantním lesbickém vztahu dcery rakouské vládkyně Marie Kristýny s Isabellou Parmskou, švagrové urozené dcerušky. A to byl ten důvod, proč jsme se na pětidílný seriál podívali. V první řadě jsme se ocitli v roce 1723, kdy byl v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě Karel VI., císař Svaté říše římské a král španělský a uherský, korunován králem českým. A právě zde začal příběh jeho dcery, pozdější císařovny Marie Terezie (Marie-Luise Stockinger), která si vydupala manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským (Vojtěch Kotek). Sledovali jsme nastoupení vladařské cesty, převzetí maďarské koruny i šok, který konzervativnímu dvoru mladá Marie způsobila svým rozhodnutím provdat se z lásky. Tehdy nejspíše netušila potíže, které nastanou poté, co se Marie bude muset stát následnicí trůnu. Druhý díl filmu začal převzetím trůnu a pokračoval vypuknutím válek o rakouské dědictví, které Marii donutily spojit se s významným uherským rodem Esterházy, kdy pro záchranu říše musela málem obětovat své manželství s milovaným Františkem. Musím se přiznat, že první dva díly se mi líbily nejvíce a také herečka Marie-Luise Stockinger podle mne ztvárnila císařovnu ze všech nejlépe. A ty její očiska, to byla radost pohledět. Nelze se tedy divit tomu, že úvodní dva díly seriálu Marie Terezie ode mne dostaly pět Mariiných hvězdiček *****. ()

A Woman at War (2019) (S02) 

Celá naše rodina velice ráda cestuje a když tu a tam navštívíme nějaký zámek, často narazíme na jméno Marie Terezie nebo někoho z její rodiny. Není divu, když byla význačnou rakouskou šlechtičnou, reformátorkou, bravurní diplomatkou a nejvýznamnější panovnicí českých zemí. Jenže jsme od průvodců na zámcích zachytili jen útržky z jejího života, které se týkaly toho daného místa, té konkrétní situace. Celý její život jsme však vůbec neznali a upřímně, ani nás to kdovíjak nezajímalo. Vždyť těch šlechticů bývalo tolik....českých, rakouských, uherských, pruských, bavorských, saských, kdo si to měl všechno pamatovat. Vše se změnilo až při naší nedávné návštěvě zámku ve Frýdku - Místku, kde se pan průvodce zmínil o pětidílném seriálu Marie Terezie, natočeném v letech 2017, 2019 a 2021. A k dobru dal historku o pikantním lesbickém vztahu dcery rakouské vládkyně Marie Kristýny s Isabellou Parmskou, švagrové urozené dcerušky. A to byl ten důvod, proč jsme se na pětidílný seriál podívali. V druhé řadě panovnice (Steffi Reinsperger) prohrávala válku o habsburské dědictví i bitvu o osud jejího manželství s Františkem Štěpánem (Vojta Kotek). Bavoři mířili na Vídeň, Prusové na Prahu a slíbená uherská pomoc nepřicházela. Nebyly peníze, chyběly zbraně, z velké části vojáků byli invalidé. V zemi vládl hladomor. Všechny dostupné prostředky selhávaly a tak Marie i František sáhli ke krajním řešením. V druhé řadě se Marie Terezie naučila, jak zacházet s nabytou mocí, a zároveň velmi bolestivě pocítila dopady svého postavení na svůj osobní život. Podařilo se jí sice zažehnat katastrofu hrozící od pruského krále Fridricha II., ale vyskytla se nová hrozba v podobě Francouzů a Bavorů, kteří obsadili Linec a dostali se až do Prahy. Do Vídně se vrátila Františkova matka (Zuzana Mauréry), která se k Marii chovala velmi přátelsky a s porozuměním, ale její skutečné úmysly byly úplně jiné. Chtěla Marii ponížit a Františkovi zajistit vůdčí postavení v rodině i v říši, i kdyby to mělo znamenat porážku Habsburků. Slíbená pomoc z Uher nepřicházela, a tak se zoufalá Marie, přes protesty svých nejbližších, spolehla na pomoc barona Trencka (Philipp Hochmair). Úspěšný obchodník František Štěpán nedokázal bezednou habsburskou pokladnu plnit legálními prostředky a bez vědomí své ženy začal obchodovat s jejím úhlavním nepřítelem. Tyto události spustily manželskou krizi provázenou žárlivostí, nevěrami. Bylo zajímavé sledovat, jak najednou víra v boha vzala za své a tváří v tvář životní realitě si musel člověk poradit sám...V druhé řadě nám Marie Terezie značně ztloustla a podle mého názoru herečka Steffi Reinsperger nedosáhla kvalit své předchůdkyně, ale pořád to byl slušný výkon. Druhá řada mne bavila o stupínek méně než první, ale byla to vskutku zajímavá podívaná do rakouského vládnutí. Suma sumárum, druhá řada seriálu Marie Terezie ode mne získala čtyři rakouské hvězdy ****. ()

Série 3 (2021) (S03) 

Celá naše rodina velice ráda cestuje a když tu a tam navštívíme nějaký zámek, často narazíme na jméno Marie Terezie nebo někoho z její rodiny. Není divu, když byla význačnou rakouskou šlechtičnou, reformátorkou, bravurní diplomatkou a nejvýznamnější panovnicí českých zemí. Jenže jsme od průvodců na zámcích zachytili jen útržky z jejího života, které se týkaly toho daného místa, té konkrétní situace. Celý její život jsme však vůbec neznali a upřímně, ani nás to kdovíjak nezajímalo. Vždyť těch šlechticů bývalo tolik....českých, rakouských, uherských, pruských, bavorských, saských, kdo si to měl všechno pamatovat. Vše se změnilo až při naší nedávné návštěvě zámku ve Frýdku - Místku, kde se pan průvodce zmínil o pětidílném seriálu Marie Terezie, natočeném v letech 2017, 2019 a 2021. A k dobru dal historku o pikantním lesbickém vztahu dcery rakouské vládkyně Marie Kristýny s Isabellou Parmskou, švagrové urozené dcerušky. A to byl ten důvod, proč jsme se na pětidílný seriál podívali. Ve třetí řadě jsme se ocitli v letech 1760 až 1780. Marie Terezie (Ursula Strauss) nechápala, proč se její manžel, František Štěpán (Vojta Kotek), neustále zabýval finančními problémy monarchie, když její prioritou bylo zajistit trvalý mír a prosperitu monarchie prostřednictvím sňatkové diplomacie. Oběma rodičům přitom dlouho unikalo, jak složitým dospíváním prochází jejich prvorozený syn Josef (Aaron Friesz), který se měl stát následníkem habsburského trůnu. Kromě přiblížení života Marie Terezie a doby jejího panování jsme se hodně dozvěděli o trnité cestě Josefa II. od privilegovaného a zároveň svými rodiči opomíjeného dítěte přes obtížná léta spoluvlády s matkou, až po závěrečné smíření s odkazem otce i matky. Jeho první manželství s půvabnou Isabelou Parmskou (Jana Kvantiková) skončilo tragickým zklamáním. V době epidemie neštovic, při níž zemřeli Josefovi sourozenci, musela císařovna se slzami v očích v sobě potlačit zoufalost matky a dokončit svůj záměr sjednocení evropských zemí. Přinutila Josefa k dalšímu sňatku, tentokrát s Marií Josefou Bavorskou (Tereza Marečková, která se půvabu Isabely nevyrovnala. Ve vyhrocené situaci se Josef se ostře vymezil proti otci, jehož vnímal jako prostopášníka. Teprve po smrti Františka Štěpána a následném konfliktu s matkou si Josef uvědomil, jakou roli jeho otec skutečně v chodu říše hrál, a až po smrti matky pochopil, jak významný je pro budoucnost monarchie odkaz obou rodičů – a co naopak může udělat jenom on. V roli Josefa v tomto dílu exceloval A. Friesz, skvělý byl výkon V. Kotka v roli starého Františka Štěpána a výjimečné bylo ztvárnění role Marie Terezie U. Straussovou. Jen to bylo celé takové smutné, lidé umírali, seriál končil....Navíc mi hlava nebrala, jak to že některé postavy nezestárly, zatímco jiné ano. Divné, ale i když ode mne třetí jednodílná řada získala nejméně cípatých, celkově jsem byl spokojen. Suma sumárum, třetí řada seriálu Marie Terezie ode mne získala tři habsburské hvězdy ***. ()

Reklama

Reklama