Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vincent je jeden z posledních lidí, který se narodil z lásky svých rodičů, a tudíž mimo dohled genetických inženýrů. Nedokonalý Vincent je "odsouzen" k práci uklízeče ve velkém centru pro pěstování dokonalých lidí Gattaca, ačkoliv sám tolik touží stát se kosmickým navigátorem. Nakonec volí cestu podvodu. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (870)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Gattaca se sice tváří na první pohled jako nějaký strašně "chytrý" sci-fi, ale v podstatě je to akorát ohranej příběh o tom, že i ten největší outsider si může nakonec splnit svůj sen, když se bude hodně snažit. Ta myšlenka s geneticky upravenejma lidma je celkem zajímavá, ale jinak na tom filmu nic zvláštního nevidim. Je tam sice pár napínavejch scén, ale většina filmu je prostě nuda. Koukat pořád dokola na to, jak Ethan Hawk chčije do kelímku nebo se nechává píchat do prstu mě fakt moc nebralo. A ten "americkej" konec to dorazil. Jinak mi taky nesedělo, jak je film laděnej jakoby do nějakýho retra. Sice se to má odehrávat někdy v blízký budoucnosti, ale všichni tam jezděj v Citroënech a Roverech ze 60. let a všichni nosej nějaký retro-oblečení. Většina hodnotících se tu nad tim filmem rozplývá, ale pro mě je to hodně slabý sci-fi. 40% ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Jedno z najoriginalnejsich sci-fi, naviac koli komornosti a velmi ludskemu-citlivemu nametu velmi uveritelne. Vizia buducnosti pohlti, pri napinavych okamihoch tuhne krv v zilach, pri citlivych picha pri srdci. Samotny konflikt nedokonalost a sila tuzby vs dokonalost a chladna samozrejmost, ktory vrcholi v onej plaveckej scene je skutocna nadhera a spolu so skvelou ustrednou melodiou u mna vyvolal taky ten zvlastny, hlboky pocit, taky osudovy filmovy okamih, ktory som zazival aj pri Fontane a niektorych dalsich filmoch. Za to obrovske plus. Skvely casting a vykony to len umocnuju. (9/10) ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení. Upřímně jsem měl z filmu strach. Sci-fi film bez akce zní strašlivě, ale ono je to nakonec velmi krásný a produktivní film, který se doslova vzdal efektů a dopadlo to více než skvěle. Perfektní herci, zajímavá a originální myšlenka mě nutila s napětím sledovat až do konce. 75% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtové sofistikované scifi, které doplácí právě na to, jak chce být jiné. Tvůrce Andrew Niccol se vždy jednou za čas objeví ve scifi žánru jako nějaký odštěpek, který nechce mít nic co do činění s bombastickými scifi spektákly a decentně stojí stranou. Není to žádné rebelantství, ale fakt, že Niccol je originální tvůrce, který chce jít svojí cestou, na nikoho se neohlíží a svoje scénáře si zásadně realizuje sám. V tom posledně jmenovaném možná nedělá až tak dobře, ale i když není komerčním tahounem, jeho scifi své fanoušky mají. To je případ filmu s podivným názvem Gattaca, nesázejícího na efekty a efektní podívanou, ale na invenční vyprávění osudu mladíka Vincenta, který je posledním zplozeným člověkem přirozenou cestou, a tedy mimo dosah genetických inženýrů. Podle zřízení je Vincent brán za nedokonalého člověka a uklízí v centru zvaném Gattaca určeném pro pěstování dokonalých lidí. Nebyl by to film, aby se zápletka kolem Vincenta nerozprostřela dramatickým způsobem a on se podvodem nedostal do jiné úrovně, což má za následek, že film se rozběhne. Jenže on se vlastně nerozběhne tak, jak by se dalo čekat. O nějakém dynamickém a akčním spádu nemůže být řeč, efekty jsou opravdu za pusu a Niccol neumí akci. Naopak plusem je talentovaný Ethan Hawke, Niccol, který se s chabým rozpočtem pustil do náročného žánru a poměrně originálně vystavěný scénář, který kdyby dostal k realizaci někdo režijně "výživnější", určitě by vzniklo jedno z nejzajímavějších děl v oblasti sofistikované scifi. Takhle film bojuje s tím, jak ho vůbec dotočit a v příštím záběru, pokud možno, neimprovizovat nad docházejícími finančními prostředky. Nad mírně zabitou invencí nelze také až tolik plesat. 60% ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Genetická výbava nahodilá přírodou a tudíž nevhodná k "vyšším" metám proti té, která je vycizelovaná vědou, má ale něco, s čím se jaksi zapomnělo počítat : sen, touhu a vůli. "Jak to, že já (invalid) doplavu dál, než ty (valid)? Protože nešetřím síly na zpáteční cestu". No, řekněte, není to krásná myšlenka? ()

Galerie (66)

Zajímavosti (24)

  • Schody v Jeromeho (Jude Law) bytě mají podobnou strukturu jako DNA. (Morien)
  • Veřejná oznámení v budově "Gattaca Corporation" jsou v esperantu, umělém mezinárodním jazyce vytvořeném v 19. století. (Morien)
  • Postava Juda Lawa (Jerome/Eugene) chce být nazývána svým prostředním jménem Eugene, což v řečtině znamená "dobře narozený", a přesně to Eugene je. (Morien)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (více)

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Sci-fi detektivek není nikdy dost

Sci-fi detektivek není nikdy dost

21.05.2015

Obzvlášť těch ambiciózních, mezi něž se bude chtít zařadit i Genus. Co si pod tímhle slůvkem máte představit? Hodně depresivní příběh z futuristického Londýna, v němž si můžete předem koupit… (více)

Reklama

Reklama