Reklama

Reklama

Soud opouští mafián Ricca, který byl uznán nevinným. Cestou Ricca s jeho kumpány odpraví maskovaný policista. Někdo vzal spravedlnost do vlastních rukou. Na případ je nasazen poručík Briggs (Hal Holbrook). K případu se ale zaplete i nevybíravý kriminalista Harry Callahan (Clint Eastwood), který byl před časem suspendován pro nepřiměřené násilí. Harry se zastaví u bývalého kolegy a získá dojem, že Charlie by mohl být oním policejním katem. Brzy dojde k další akci šíleného policisty: postřílí bavící se společnost v sídle jiného gangsterského šéfa. A zanedlouho zastřelí pasáka, který zamordoval prostitutku. Harry je povolán zpět do oddělení vražd. Zločiny však neustávají: kokainový král je zmasakrován a zanedlouho i policista, jenž chtěl do případu proniknout. Briggs je přesvědčen, že za vraždami stojí jeden z šéfů mafie a pošle Harryho, aby ho zatkl. Gang byl ale varován – a mrtvoly se začínají kupit… V pořadí druhé pokračování o drsném detektivovi Harrym Callahanovi natočil zkušený televizní režisér Ted Post (Pověste je výš, Do nitra Planety opic; TV seriál The Twilight Zone), jenž směle navázal na prvotní počin zvaný Drsný Harry. Podobně, jako předchůdce, i tentokrát si styl dobově nebral žádné servítky. Bez nutných příkras, ale zato s westernovým a noirovým zápalem, bezprostředně vykreslil horoucí ulice zločinu San Francisca a nekonečnou policejní rutinu. Na filmu se mimo jiné opět podílel vynalézavý hudební skladatel Lalo Schifrin. A jako spoluscenárista figuroval Michael Cimino, jenž s Eastwoodem o rok později natočil Thunderbolt a Lightfoot, a posléze se proslavil klasikami typu Lovec jelenů či Nebeská brána. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (253)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Kvalita a tón zůstává stejný, řadovýho padoucha a Harryho občasný přetažení pravomocí tu střídá hlubší, "who polices the police?" idea, počet mrtvol a ikonických scén stoupá, můj divácký problém je ale v podstatě ten samý povrchní co s jedničkou - stopáž nesmysl, bodlo by to zkrátit a nakopnout. Klade však podobnou, zajímavou otázku jako tehdy DEATH WISH, vzít či nevzít zákon do svých rukou? Tím končí moje dosavadní znalost série a jsem zvědavý, kam dospěje v dalších dílech. [morální aspekt série] ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $44,680,473Tržby Celosvetovo $44,900,000║ Najlepší film zo série Drsný Harry, kde je dej pekne napínavý a plný zvratov, nechýba slušná dávka akcie, nekompromisný Eastwood ako Harry vo svojej úlohe krásne dominuje a ide po celý čas jasne za svoji cieľom bez zaváhania, proste úloha chladného neúprosného policajta mu náramne padla. /90%/ ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Inspektor Harry Callahan opět v klasické akci a zase mi dělal radost svým prostým, leč účinným přístupem k asociálním ksindlům: "Loupíš? Bum! Nažer se olova, hajzle!" Jak by tahle přímočarost prospěla současným evropským policejním složkám, jak by byla přínosná pro státní rozpočty, ale to ne, radši se budeme sebemrskačsky rochnit ve stigmatu zlého bílého člověka, který je odpovědný za všechno zlo světa, a skočíme ochotně s rozběhem přímo do pseudohumánně sebedestrukční prdele! Hlavně chudáčkům zlodějským, násilnickým neublížit, ať nemají trauma, nasrat na oběti kriminality... Já chci do policejních sborů Drsné Harry a do ulic občany ve stylu Paula Kerseyho, sakra, nechci nastavovat druhou tvář a házet po grázlech pečivo! Film oznámkuju na 68%, protože vlastně ničím nepřekvapil - snad jen tím, že Callahanovi hlavní oponenti si tentokrát nezasloužili zastavit - a ještě mě sraly zdlouhavé silniční honičky. Koho ještě baví poslouchat kvílení gum a vrčení motorů + záběry na hranaté plechovky, zamračené pohledy řidičů a zběsilé točení volantem? ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Clint trousí suché hlášky jako oslík bobky a tváří se drsně, spousty mrtvých a automobilová honička v ulicích San Francisca (hop, bum, hop, bum..). Co chtít víc? No snad jen větší prostor pro záporáky, kteří jsou prostě redukováni na "ty špatné" a jejich úchylné motivace nejsou moc do podrobností rozebrány. Spíš jen natolik, aby je mohl Clint umlátit nebo ustřílet k smrti. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Sedmdesátý léta se v Americe nesly ve znamení svobody, takže si každej dopřává hojně sexu a drog. Stejně tak gaunerů přibylo, snad aby se Harry ani napodruhé nenudil. Jenže tentokrát mu někdo fušuje do řemesla a všechny ty šmejdy, kterejm se nechce za katr, posílá rovnou pod kytičky. Nechat vychladnout svoji čtyřiačtyřicítku, to fakt dokáže naštvat, takže je potřeba, aby tomu drsňák Callahan učinil ráznej konec. A je mu jedno, na jaký straně zákona tihle spásní andělé stojí .. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (23)

  • Motocykle, ktoré policajti používajú počas väčšiny filmu, sú motocykle Moto Guzzi Eldorado Police. Pri scénach na lietadlovej lodi v závere však boli použité motocykle Triumph 500cc T100 Tiger. Tie boli favorizované kaskadérskymi jazdcami, pretože boli ľahšie, aj ľahšie ovládateľné ako spomínané Moto Guzzis. (westerns)
  • V súťažnej sekvencii bojového dosahu Harry (Clint Eastwood) vysvetľuje jednému z policajtov, že na to, aby bol jeho toľko vychvaľovaný revolver .44 Magnum, a tým pádom aj lepšie ovládateľný, používa „ľahký“ náboj .44 Special, ktorý je oveľa menej výkonný ako Smith & Wesson .44. Magnum. (westerns)
  • Zbrane používané policajtami na motorkách sú .357 Colt Python so štvorpalcovými hlavňami. Tento model sa vyrábal v rokoch 1955 až 2004 a v súčasnosti je veľmi vyhľadávaným zberateľským kúskom. (westerns)

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama