Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je zmítána občanskou válkou a stařičký křesťanský král Konstantin už není s to udržet věci pod kontrolou. Avšak do konfliktu se nedostali jen lidé, ale i mystické bytosti temných věků. I je ohrožuje křesťanství. Obzvláště ohrožená se cítí královna Mab, a proto se rozhodne bojovat. Osloví svou božskou sestru a navrhne jí, že spolu stvoří napůl smrtelného čaroděje, vůdce, který by měl křesťanství zničit. Když neuspěje, rozhodne se Mab jednat na vlastní pěst... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (200)

Ripley 

všechny recenze uživatele

Sam Neil se mi líbil v Jurském parku,v Úplném bezvětří,ale jako Merlin byl nepřesvědčivý.Absolutně špatný výběr herce.Stejně tak i v případě Artuše.Až na pár vyjímek,herci předvádějí příšerné herectví.Televiznost bije do očí.Dobrý trik se střídá se špatným.A Barronova rozbředlá režie ničí tento film.Pro mě nejzajímavější postava a překvapení ve filmu-Martin Short + hudba Trevora Jonese. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Výborně a klasicky pojatý příběh o Artušovi a Merlinovi. Na televizní poměry opravdu skvělá výprava, HUDBA i herečtí představitelé. Snad jediné, co mi do příběhu nesedělo, bylo vystupování skřetího služebníka královny Mab, který se ovšem ke konci také "uklidní". Stejně tak mi tady ani nevadilo šťastný konec, který k tomu tak nějak patří, řekl bych. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vynikajúci dobrodružný fantasy film. Má celkom dobrý príbeh o čarodejníkovi Merlinovi, ktorého vychovala zlá čarodejnica Mab, aby v budúcnosti poslúžil jej plánom, ale on sa jej vzbúri a odíde. Rozhodne sa konať dobro a tak chce hlavne nájsť dobrého a čestného kráľa pre Anglicko, okrem toho sa aj zamiluje, ale na tejto ceste ho čaká mnoho problémov. Spracovanie je skutočne perfektné, toto obdobie a legendy s ním súvisiace vždy pôsobili dostatočne atraktívne a tentoraz to už od začiatku pôsobí dobrým dojmom. Ale poteší, že úroveň filmu sa neustále zvyšuje, takže keď už Merlin dospeje, film sa celkovo vylepší a potom už pribúdajú mnohé zaujímavé prvky, chválim hlavne perfektne zvládnuté striedanie kráľov z rôznych dôvodov, pričom každý má dostatok priestoru a zaujímavú povahu a všetko to vyvrcholí časťou s kráľom Artušom, ktorá je rozhodne najlepšia. Chválim, že to úplne ideálne funguje v oboch hlavných žánroch, či už v historickom, ktorý ponúkne množstvo zaujímavých udalostí a postáv, ale aj fantasy, kde sú zase výborne podané všetky tie problémy, ktoré spôsobuje čarodejnica Mab, pričom sa navyše oba žánre dobre dopĺňajú. A k tomu poteší aj príjemná romantická línia. Takže tie tri hodiny sú skvelo zvládnuté, nájde sa tu množstvo perfektných scén, k tomu ten vynikajúci záver, toto sa mi skutočne páčilo. Čo sa týka akcie, občas sa nájde nejaká väčšia bojová scéna prípadne fantasy súboj, síce s drahou konkurenciou sa to objektívne moc nemôže rovnať, ale mne je to úplne jedno, v tomto filme je akcia to posledné, čo ma zaujíma. Herecké obsadenie je perfektné, vynikajúci Sam Neill vo svojej životnej úlohe, bavil ma neustále a množstvo skvelých a dobre obsadených vedľajších postáv ako Miranda Richardson v úlohe čarodejnice Mab, jej pomocník Martin Short, sympatická Isabella Rossellini, Helena Bonham Carter, Rutger Hauer, Lena Headey a viacero iných. Réžia a technická stránka sú skvelé, síce rozpočet viditeľne nebol najväčší, preto aj výprava nie je prvotriedna, ale ja som aj tak veľmi spokojný, má ta zaujímavý vizuál, perfektnú atmosféru a dokonca fungujú aj emócie, takže to plne vynahradí. A k tomu ešte tá nádherná hudba, ktorá celý film ešte o triedu povyšuje. Rozhodne sa nepovažujem za fanúšika tohto žánru, fantasy moc nemusím a aj jeho najslávnejší predstavitelia sú pre mňa väčšinou prinajlepšom priemerní, ale dva filmy som si veľmi obľúbil a to Kráľovstvo prsteňa a práve Merlin. Takže pre mňa je to nielen najlepšie spracovanie legendy o Kráľovi Artušovi a podobne, ale aj najlepší fantasy film vôbec. 88% ()

Alqarin 

všechny recenze uživatele

Vysoko nad rámcem televizní produkce - úžasný Sam Neill, charismatická Miranda Richardson a pohádkový kýč, který však nepůsobí lacině. Pár vad na kráse sice najdete, ale v porovnání s jinejma blbostma, který televize před deseti lety vyprodukovaly, září Merlin jak stopadesát tisíc Excaliburů. Navíc pokud ho sledujete jako dvanáctiletej kluk, nesmazatelně se vám vryje do paměti. A ještě díky tomu dodneška skvěle znám postavy a stručný děj artušovských legend. A proto 9 z 10 pedagogů doporučuje - pusťte svým odrostlejším dětem raději Merlina, než nějakou sračku od Trošky. Vrátí se vám to. A doporučuju to i já, student pedagogické fakulty, a to už je co říct! ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Atmosféra, herci - zvlášť v původním znění úžasní - a hudba, s kterou budete chtít jít před oltář. Ke konci se člověku na ksichtu usadí hovězí úsměv, jak to krásně skončilo, ale stejně jste si celou dobu nepřáli, aby to dopadlo jinak. "Trpělivost nepatří mezi mé přednosti."-"Máš jich tak málo, můj pane, že bych se kvůli téhle netrápil." ()

Galerie (13)

Zajímavosti (13)

  • Sam Neil soutěžil o Zlatý glóbus v kategorii nejlepší herecký výkon. (Terva)
  • Martin Short soutěžil o cenu Golden Satellite v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli. (Terva)

Reklama

Reklama