Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Obsahy(1)

Sarah Polleyová, Ving Rhames, Jake Weber a Mekhi Phifer hrají v novém zpracování apokalyptické hororové klasiky George Romera od Zacka Snydera. Svět zachvátila nevysvětlitelná epidemie, která likviduje světovou populaci - avšak mrtví neumírají! Stávají se z nich zombie, které se potulují po městě a využívají každou příležitost dostat se k masu a krvi zbylé hrstky živých lidí. Zubožená skupina přeživších v jednom wisconsinském městečku našla úkryt ve velkém obchodním středisku. Zde se tito lidé musejí jednak naučit jak se bránit před stále početnější hordou zombií, ale především musí vyřešit problém vlastního soužití v uzavřeném prostoru. Skupina, odříznutá od zbytku světa, využívá všechny dostupné prostředky (uvnitř i vně) v boji proti všem, aby zůstala naživu a našla cestu z obklíčení. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 006)

Eliott 

všechny recenze uživatele

Téměř dokonalá zombijárna! ,,Teměř", jelikož událo by se posledních 20 minut jinak a lépe, dal bych dozajista 5*. Na konci mě docela dost štvalo jak hloupě a nelogicky se hlavní postavy začaly chovat, jejich náhodná teleportace, násobení davu zombíků a nebo naopak jeho mizení dle potřeby. To vše filmu hodně přitížilo a nepatrně mi otrávilo prožitek z konce téhle pecky. Naopak závěrečné titulkové dodatečné záběry byly vylepšením a tak si je určitě nenechte ujít. Tak jako tak tonhle počin zůstává nadprůměrnou řezničinou. 75% ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Snyderův první zářez ještě předtím, než se definitivně stal mistrem zpomalovaček, efektních bitek a nejvíc cool filmů století, ještě tyto znaky nevykazuje, nebo alespon ne tak moc, jako v dalších filmech, které se tak sice stávaj neskutečnými žranicemi mých smyslů, ale nevyhnou se vzájemnému napodobování a po jistém čase i jisté šedivosti, alespon v některých příliš přehnaných a nesedících hrátkách z časem. Z kamerou při rvačkách, bitkách i bitvách to ale Snyder umí lépe a přehledněji než kdokoliv jiný. Abych se ale vrátil k původnímu prohlášení - to, že tyto znaky nerozvíjí Úsvit mrtvých tak šíleně moc je velmi velké plus, protože jsem si tak mohl užít film víc než jsem čekal, jelikož jsem čekal, to co tam nakonec nebylo. Zato jsem dostal tentokrát naprosto nekompromisní zombie jízdu, kde se nemrtvými hnusáky město jenom hemží, pro krvavé scény nemusíte chodit daleko a sympatičtí hrdinové, v čele s podivně nesedící Sarah Polley, která v kontrastu se svým stydlivým (alespon částečně určitě) vzhledem sype tvrdé hlášky jako nic. Další plus je za skvělý začátek, u něhož jsem měl pocit, že jsem prošvihnul nějakých 15 úvodních minut na záchodě. Snyder nás prostě mrští přímo závratnou rychlostí do apokalypsy a než se nadějeme, svět se zhroutí jako domeček z karet, nebo ten chlápek na cestě.. A udivuje úžasnými průlety nad hroutícím se předměstím, různými efektivními přibližováky, bouračkami, statickým průjezdem auta a dalšími fajn záběry. A když se objeví záběry z talk show se shrnutím a následné úvodní titulky s prostřihy hemžícími se záběry totální paniky, titulky měnící se v krvavé cákance a skvělá retro muzika jako podklad, musím jen uznale pokývat hlavou a znovu potvrdit, že do síně slávy úvodních titulků přibyl další kousek (dokonce sem měl pocit, že mně to bere více než Dylan a Watchmeni, očekávání úvodních minut Sucker Punch se pak zvýšili o dalších sto procent).. Prostě neuvěřitelně skvostných 15 minut, za které bych dal i mnohem víc než pouze 5 hvězd. Ale pak se samozřejmě tempo dost uklidní, rozvíjí se klasické problémy s důvěrou a vztahy a až na morbidní a nechutnou část kolem těhotenství film přestává být až tak dechberoucí.. Ovšem ta hudební část s prostřihy z fajn života v supermarketu tak kontrastující s neveselou přítomností je perfektní, stejně jako ponurý, temný večer u televize, ve které mluví ten pastor (nebo kdo to byl) - to je jedna z nejlepších scén vůbec a docela mně při ní mrazilo. No a konec zase poskytne vražedně dobré scény, ale i tady mi opravdu chyběla nějaká opravdu kulervoucí scéna - když nepočítám ten zářez (doslova) pro nejbrutalnější scénu filmu). Na závěrečných titulcích se ale zase tvůrci vyřádili. Takže celkem mi vyházejí dobré 4 hvězdy, s tím, že nejsem nějaký fanda brutalit a musím proto dát i nějaké mínus. Lepší než 28 týdnů poté, a stejně dobré jako Zombieland.. Jen v úplně jiných parametrech. ()

Reklama

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Překvapivě životný a chytrý akční snímek, jehož kvality lze objevovat doslova na pokračování: Ani po několika zhlédnutích nenudí. Připočteme-li kvalitní a do celku zapadající bonusy na DVD verzi, s mírným překvapením zjistíme, že jde sice o komerční, ovšem i pro náročného diváka velice zábavnou záležitost. Kdyby se tu navíc podařilo propašovat ještě osudovou strašidelnost originálních snímků George Romera, nebylo by v podstatě nač si stěžovat. Takto zůstává jen mírná pachuť s přílišné svižnosti zombíků a filmu samotného. Každé zpomalení je tu vítáno, avšak nikdy netrvá déle, než aby se nám dostalo trochu času nadechnout se před další zběsilou akcí. Člověku je až líto, že je mu odepřeno ještě větší proniknutí do psychologie postav, z nichž většinu si zamiluje (případně se s nimi ztotožní). Je s podivem, jak hluboko se tvůrcům nakonec přes tak nedostatečný prostor podařilo své postavy, jejich charaktery a motivaci divákům přiblížit. Za zmínku rozhodně stojí i výborně zvládnutý výběr songů, jež ve filmu zazní. Když se při úvodních titulcích prolíná naléhavě osudová píseň countryového kazatele s apokalyptickými „dokumentárními“ záběry, jde o jeden z emocionálně nejpůsobivějších momentů jaké jsem u nějakého filmu v poslední době zažil. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení, kdy neznámý režisér s nevelkým rozpočtem dokázal natočit film, který je zábavný až do konce (včetně titulků!:) Všechny akční scény jsou natočeny svižně (jako od ostříleného profesionála) a dočkáme se i odlehčujícího humoru (ze střechy ostřílené zombie:) Přestože obecně nejsem nakloněn remakům, někdy je třeba učinit výjimku. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Když mrtví začnou kráčet, přestává legrace. Nebo možná naopak nastává. Kdo by to byl řekl, že bude seriózní zombie film nejsilnější v odlehčených a skoro až veselých montážích. Díky nim výrazně vybočuje z žánru a jako svěží vítr může diváka jenom překvapit. Kategorii krvavých nářezů ale nemusím a proto je z mé strany těch 70% pozitivním překvapením. V záplavě krve, střihu a atmosféry se snadněji ztratí do očí bijící nelogičnosti v chování postav a lehká násilnost právě oné nadšené přestřelenosti. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (58)

  • V titulcích na konci filmu je mezi záběry zombies také foto dvou líbajících se žen. (Kevadros)
  • Písnička, která hraje na začátku filmu, je „Have A Nice Day“ od Stereophonics. V 75. minutě hraje „Hangman's Song“ od Tylera Batese. Na konci filmu hraje „People Who Died“ od The Jim Carroll Band. (Duoscop)
  • V čase 01:29:38, poté, co všichni nastoupí do výtahu, hraje hudba a CJ (Michael Kelly) prohlásí: „Ten flák mám rád.“ Jedná se o melodii písně „All Out Of Love“ od Air Supply z roku 1980. (DJMaroko)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

Zack Snyder se vrátí k nemrtvým

30.01.2019

Režisér Zack Snyder (Muž z oceli, Watchmen) se po delší pauze vrací k režii. Natočí heistový zombie thriller Army of the Dead pro Netflix. Scénář napsal Joby Harold (Král Artuš: Legenda o meči) a… (více)

Batman vs. Superman v eRkové verzi

Batman vs. Superman v eRkové verzi

24.02.2016

Deadpool už vydělal skoro půl miliardy dolarů. A to při rozpočtu 58 milionů a eRkovém ratingu (do 17 let lze film vidět pouze se starším doprovodem), takže uspěl i bez pomoci náctileté superhrdinské… (více)

Zack Snyder a... sovy?!

Zack Snyder a... sovy?!

17.04.2008

Někoho by mohlo napadnout, že dnešní titulek je narážkou na Atény a že se tvůrce 300: Bitvy u Thermopyl vydá ze Sparty do druhého největšího starořeckého města v jakémsi podivném pokračování svého… (více)

Reklama

Reklama