Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jason Bourne, bývalý zabiják CIA trpící ztrátou paměti, se domnívá, že se mu podařilo utéct před vlastní minulostí a se svou přítelkyní Marií si užívají klidu v jejich dočasném domově v zapadlé indické vesnici. Ale i tam jsou vystopováni. Jason s Marií místo kvapně opouštějí. Mezitím byli v Berlíně zavražděni dva agenti CIA a vše nasvědčuje tomu, že je zabil právě Bourne. Znovu se tak kolem něj začne stahovat smrtící smyčka a Jason se opět vydává na cestu. Je odhodlán vypátrat strůjce falešného obvinění a přitom postupně objevuje i svou ztracenou minulost. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 006)

H34D 

všechny recenze uživatele

Vyšperkovaná, strhující (a stále realistická) nonstop akce, která nepoleví ani na sekundu. V Bourne Supremacy již nelze rozlišovat na akční scény a "výplň", neboť celý film je jedna dlouhá adrenalinová jízda. Dynamická kamera se ani na sekundu nezastaví a spolu s mistrnou režií maximálně vtáhnou diváka do tísnivé a depresivní atmosféry. Agent Bourne, bezchybně ztvárněn talentovaným Mattem Damonem, jakožto vlk samotář, jenž vyniká nad všemi ostatními vlky svou chytrostí a vynalézavostí, projíždí (a probíhá) filmem doslova jako nůž máslem - tohle je akce, kterou zaručeně oceníte i při opakovaných zhlédnutích. 9/10 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jo tak tohle je daleko lepsi nez prvni dil, zmena rezisera filmu fakt pomohla. Mozna na tom ma taky podil knizni predloha, treba je druha kniha taky lepsi nez prvni. Matt Damon je daleko lepsi nez v prvnim dilu (a navic ma cool oblek), hlavne proto, ze je vetsinu filmu celkem slusne nastvanej a uz tak nejak vi jak Treadstone funguje (ale obcas opet taky nic nechape). Brian Cox je taky lepsi, protoze se z nej vyklube peknej svinak a hlavne tu je zaporak, kterej v prvnim filmu dost chybel. Karl Urban je fakt velkej drsnak, akorat moh s Bournem bitkarit vic. Za zminku jeste stoji Karel Roden, kterej sice nema moc velkej prostor, ale presto potesi. Oproti jednicce mozna trochu ubylo souboju a honicek, ale vubec to nevadi, spis naopak (navic to finale vsechno vynahradi). Film je skutecne jedna velka jizda od zacatku do konec (nastesti Potente chcipne hned ze zacatku a Bourna zbytecne nezdrzuje) a pekne napinava (a je uplne jedno, ze de opet o honeni Bourna jako v prvnim dile). Kamera i hudba je daleko lepsi nez v prvnim dile, perfektne vas vtahne do deje a ty kamerovy filtry sou vyborny. Akorat obcas je to s tou rucni kamerou precejen prehnany (trochu zmateny a misty mi z toho bylo trochu nevolno). Film je jeste realistictejsi nez prvni dil, ale nejakejm tem divnostem se taky nevyhnul (Bourna najednou zacnou prudit po dvou letech, dava umely dejchani pod vodou, nepochopil jsme proc palil fotky, kdyz ho na zacatku zatknou tak je cela stanice prazdna atd.) Dal si taky mohli odpustit ten uplnej konec, kdy mu reknou jeho skutecny jmeno (je fakt hnusny). Tohle je opravdu o moc lepsi nez prvni dil, jen by me zajimalo co bude v tretim, protoze se tu vse vyresilo (snad jedine Bournova pamet, protoze jsem se dozvedel z minulosti jen minimum). ()

Reklama

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Agent Jason Bourne podruhé v akci a podruhé na výtečnou. Tvůrcům se podařilo zachovat stálou akci a napětí. Možná by však filmu neuškodila větší délka, protože u takového filmu je 1:42 poměrně málo, kdyby byl o hodinu delší, jistě by se nic nestalo. Ale i tak perfektní akce a už se těším na třetí díl. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Menej povrchne efektné než The Bourne Identity, no zároveň psychologickejšie a dejovo pútavejšie. Scenár sa vracia do minulosti, odkrýva z nej nové veci a prehlbuje Bournovu postavu. Akcie asi najmenej zo všetkých špionážnych thrillerov za posledné roky, no inteligentne prekombinovaná zápletka, v ktorej je Bourne prďácky vždy o krok pred svojimi lovcami, ju nepotrebuje. A tá jediná - záverečná - nám to navyše plne vynahrádza. Hudba Johna Powella rulez a Karl Urban je cool drsňák. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Paul Greengrass zachoval strhující a intelignetí zápletku, a obohatil ji o neuvěřitelně dravou režii a novátorský, až lehce dokumentární přístup (který se mu tak osvědčil v Letu č. 93). Výsledek je doslova brilanntí. Matt Damon už zdaleka nepůsobí tak joudovitě, je cool a zároveń křehký, zranitelný a vnitřně zlomený. A Extreme Ways od Mobyho už nikdy nebudou znít tak jako dřív! ()

Galerie (86)

Zajímavosti (45)

  • Mistr špionážních románů Robert Ludlum vydal knihu „The Bourne Supremacy“ v roce 1986. Trilogii pak uzavírá „The Bourne Ultimatum“ (1990). (imro)
  • Film původně uzavíralo setkání Jasona Bournea (Matt Damon) s Neskiho dcerou Irenou (Oksana Akinshina). Po několika zkušebních promítáních a nepříliš dobrých ohlasech se byla dotočena scéna mezi Bournem a Pamelou Landy (Joan Allen). Realizace této pasáže proběhla jen několik týdnů před premiérou. (don corleone)
  • Při bitce v mnichovském domě Jason Bourne (Matt Damon) drží jako zbraň stočený časopis. Nejde o žádný výmysl autorů, Bourne používá staré bojové filipínské umění Kali. Jsou při něm užívány především krátké tyče, v moderní verzi pak předměty běžného života určené k jiným účelům. Na rozdíl od původní předlohy tedy agent používá dostupné a reálné "zbraně". (don corleone)

Související novinky

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Greengrassův neuvěřitelný špión

Greengrassův neuvěřitelný špión

30.07.2014

Paul Greengrass je sice známý především díky Bourneově mýtu a Bourneově ultimátu, jeho specialitou jsou ale dramata podle skutečných událostí. Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří… (více)

Další Ludlumovka na obzoru

Další Ludlumovka na obzoru

15.02.2014

Spisovatel Robert Ludlum má na kontě skoro 30 převážně špionážních románů. A jelikož se 3 z nich nedávno proměnily v úspěšné filmy, studio Universal zaměřilo další z jeho výtvorů. Po Agentu bez… (více)

Reklama

Reklama