Reklama

Reklama

Pošťácká pohádka

(TV film)

Obsahy(1)

O tom, jak pan Kolbaba přece jen doručil psaníčko bez adresy... Nebýt spisovatele Karla Čapka, sotva bychom se dozvěděli, jak tajemné místo je poštovní úřad. V dnešní další Pohádce pro pamětníky bychom nepoznali ani poštovní skřítky, ani pana Kolbabu (J. Dvořák), nejobětavějšího pošťáka, který se kdy narodil. Doručit psaníčko bez adresy, to, uznejte, není žádná maličkost. Pan Kolbaba musel tu naši krásnou zem prochodit křížem krážem, než našel zamilovanou slečnu Mařenku (L. Krbová), která už nedoufala, že se toho důležitého psaníčka dočká. (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

triatlet 

všechny recenze uživatele

I na malém prostoru se dá rozehrát geniální příběh, ve kterém nechybí kouzla, vtip (hlavně ten čapkovsky jazykový), drama, romantika i poučení, že kdo dělá svou práci s nadšení, přináší radost svému okolí. I když byl Frantík v pravopise nevzdělaný a navíc sklerotik, patří k jedinečným pohádkovým hrdinům. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka Karla Čapka o obětavém pošťákovi, který zklamaný svým povoláním v něm přece jen najde určitý smysl i poezii, převedená do podoby studiové pohádky. Líbilo se mi provedení poštovních skřítků i herci, kteří je hráli i Josef Dvořák jako pošťák. Velice pěkně pohádka zachovává "klasifikaci dopisů" na jednotlivé karty. Oproti předloze tu ale chybí závěrečná a dynamická jízda automobilem (chápu, že by se špatně filmovala, a proto se vše odehrává v restauraci nad sklenicí limonády) a taky mi tu nějak nevyniklo, jak je ta naše vlast vlastně krásná... Ale obětavý pošťák a dva šťastní lidé tu vyniknou, jak se patří, a to snad stačí. Myslím, že tato pohádka má co říci i dnes, kdy jsme dopisy ve valné většině nahradili telefonem, e-maily a SMSkami... zajímavé komentáře: triatlet, Karlos80, duklak2, blackrain, otík, Elisebah ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Hezká krátká kulisovka, taková jednohubka mezi pohádkami. Triky jsou samozřejme nic moc, takže poštovní skřítkové jsou spíše směšní než vtipní, ale vše zachraňuje příjemný Josef Dvořák v roli pošťáka, který se vydává do světa, aby doporučil psaníčko zamilovaného mladíka. Jeho milá čeká na psaníčko, ale nic zatím nedostala, protože mladík nenapsal na obálku adresu. Ještě že je tady náš Pepíček Dvořá, aby situaci zachránil. Příjemná a pohodová pohádka. Hudba: Vadim Petrov ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Tě péro, ministerstvo!" Poštár Dvořák Kolbaba sa načuchá lepidla, v tranze sa mu zjavia trpaslíci Lábus, Jirák a Fišer a prezradia listové tajomstvo, následne ho poštmajster Augusta pošle na ročný detox spojený s pešou turistikou, kde v zapadlej putyke u Hrabánka postretne smutných motorkárov Havelku s Nedělom a na záver zachráni depresívnu Krbovú, ktorá už sa načisto opustila. Krátka, vtipná a vynikajúco zahraná rozprávka, ktorá si zaslúži štyri srdcové esá. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem ji neskutečně miloval, ani už vlastně pořádně nevím proč...Co je však podstatné že už jsem ji sice dlouho neviděl ale dodnes si vzpomínám na ty malé poštovní skřítky kteří zde byli opravdu senzační, a vůbec vše bylo tak roztomile malé a velké zároveň. Fišer, Lábus, Augusta je zahráli skutečně více než přesvědčivě a pan Kolbaba (Josef Dvořák) nebyl také vůbec špatný. V pohádce sice nastává složitá cesta hledání adresáta. Ale co je důležité že se líbí, že pobaví a nakonec tak jak to v pohádce i obvykle chodí vše nakonec i dobře skončí. Jedna z nejpůsobivějších Čapkových adaptací přenesená na filmovou obrazovku. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama