Reklama

Reklama

Posel z Liptákova

(divadelní záznam)
TV spot

Ve hře z roku 1977 Posel z Liptákova autorů L. Smoljaka a Z. Svěráka se tradičně uplatňuje osobitý model všech představení Divadla Járy Cimrmana – v první části seminář badatelů, v druhé dvě jednoaktové hry "Posel světla" a "Vizionář"... Dvěma osobními automobily se vydal tým pražských cimrmanologů do Liptákova v Jizerských horách, aby prozkoumal drsný kraj Cimrmanova stáří. Již sama cesta byla dobrodružstvím, ale její výsledek stál za to. V restauraci U Sirotka restaurovali badatelé Cimrmanovy vlastnoruční nástěnné malby, v násadě starého krumpáče objevili jeho protihabsburský pamflet "Svou pravdu nebudeme skrývat". A co hlavně – do Prahy odváželo každé auto po jedné z historických, dosud neznámých her. To pro případ, kdyby jedno z vozidel havarovalo a shořelo, aby se alespoň jeden rukopis zachránil. Zachránily se oba – Posel světla, který prozíravě varuje před rozvojem vědy a techniky, a Vizionář, jenž pak předjímá nejen vznik 1. světové války, ale i proces kolektivizace zemědělství a znárodnění průmyslu... Jedno z nejoblíbenějších představení DJC se proslavilo mnoha úslovími a obohatilo naši kulturu v mnoha oblastech. Slavný je například Cimrmanův Univerzální ptakopysk a jeho užití, nebo jeho šachová hra a první out v dějinách šachu. A zvolání Smrti ve hře "Vizionář": "Přijde novej, ten se nezakecá" nebo uhlobaronova proklamace: "Piš barde, střádej, až budeš mít dvě stě milionů, zúčtujem spolu" patří ke klasice sběratelů "hlášek"... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (170)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá, ale zábavné dílo Divadla Járy Cimrmana (nutno podoknout, že mám nahrávku z roku 1997). Dva semináře, zabívající se pobytem járy Cimrmana v podjizerské obci Liptákov, kam údajně přišel roku 1902 a nechtělo se mu hned jíti pryč a dvě jeho krátké hry, zde nalezené: Posel světla o bezcitném pokroku, který se snaží smést i své nejbližší, a Vizionář, který nejednoznačně varuje před válkou a nástupem komunistů k moci. Čtyři herci vystačí bohatě. Vynikající Miloň Čepelka v roli matky ve hře první a v roli zvídavého uhlobarona Ptáčka ve hře druhé. Neméně výborný Jaroslav Weigel v roli trochu nechápavého otce ve hře první a v roli věštce Hlavsy ve hře druhé. Užívající si Ladislav Smoljak v roli bezcitného Standy ve hře první a v roli smrtky ve hře druhé. A Petr Brukner v roli domácího mluvícího Artura ve hře první a v roli Františka, syna Hlavsy, ve hře druhé. Určité ubíhání do jakéhosi puberťáckého humoru je včas zastaveno a celkově to působí velmi dobře a nesmírně zábavně. Navíc takový univerzální ptakopysk je zvíře velmi užitečné. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších cimrmanovek, seminář a Vizionář naprosto perfektní, Posel světla mě zas až tak úplně nenadchl, neb byl trochu krutý. V semináři zejména září popis cesty do Liptákova, to je čistá esence cimrmanovského humoru. U Vizionáře se mi víc líbí verze se Svěrákem a Vozábem, kterou je možno shlédnout ve filmu "Nejistá sezóna", neb působí mrazivěji. ()

Reklama

mdouglas 

všechny recenze uživatele

- ROZDELILI JSEM SE DO DVOU SKUPIN. PRVNÍ SKUPINU, PRO JEDNODUCHOST JÍ BUDEME NAZÝVAT SKUPINOU A, JSEM VEDL JÁ A JEJÍMI DALŠÍMI ČLENY BYL KOLEGA BRUKNER, DOKTOR PETIŠKA A DOCENT VOZÁB. JELI JSME V MÉN VOZE ŠKODA 100L, SE STANDARDNÍM VYBAVENÍM, S RADIÁLNÍMI PNEUMATIKAMI. PANE KOLEGO, CHCETE NĚCO ŘÍCT? - SVĚRÁK: NE, NE, NE, NEVŠÍMEJTE SI NÁS. - TAK TO ŘEKNĚTE UŽ, VŽDYŤ JSTE SI TAM NĚCO ŘIKALI, NE? - SVĚRÁK: ŘIKÁM, S DĚRAVÝM CHLADIČEM. - NO ANO, JÁ TO TU UVÁDÍM. S MALOU ZÁVADOU NA CHLADICÍM ZAŘÍZENÍ. NO, DRUHÁ SKUPINA POD VEDENÍM DOKTORA SVĚRÁKA. NAZÝVEJME JÍ OPĚT PRO ZJEDNODUŠENÍ SKUPINOU B. TÍM NECHCI ŘÍCI ŽE BY BYLA NĚJAKÁ PODŘADNĚJŠÍ, ŽE. ČISTĚ ROZLIŠOVACÍ OZNAČENÍ. TAK TEDY.... MÁTE ZAS NĚCO? - SVĚRÁK: NE, OPRAVDU NE. - ALE VŽDYŤ JSTE SI TEĎ NĚCO ŠEPTALI. NO TAK TO ŘEKNĚTE. - SVĚRÁK: TAK JÁ TO ŘEKNU. SÁM UVÁDÍTE, ŽE TO JE ČISTĚ ROZLIŠOVACÍ OZNAČENÍ. TAK PROČ ZROVNA MY JSME BÉČKO? - NO TAK JÁ NEVIM, TO JE PŘECE JEDNO. JÁ TO TADY KLIDNĚ OPRAVÍM, JESTLI CHCETE. - SVĚRÁK: OPRAVTE TO! - DOBŘE, TAK MY JSME BÉ A DRUHÁ SKUPINA BÉ VE SLOŽENÍ... :))) Opět výborná hra s ještě lepším seminářem... 90% ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Ó tótó, jak mi tu chybí Svěrák. Přednáška se mě takřka vůbec netýká (od staršího diváka jsem byl upozorněn, že je tam pár vtipů pro znalce starších poměrů). A tak jsem si mohl trochu užít herectví pana Smoljaka a utlačovaného Bruknera s pár šutry. Dvě hry nejsou špatné, ale jde o takové krátké epizodky, které se nemohou rovnat s hrami typu Severní pól nebo Dlouhý, široký. Ve druhé hře opět exceluje Milon Čepelka jako uhlobaron. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No ze zacatku to je slabsi, ale nakonec se to nastesti rozjede. Tentokrat je rozdeleni seminar, hra, seminar, hra, pricemz casove je to tak zhruba nastejno. Prvni seminar spatnej neni, mohlo by bejt vic vtipu, ale zasmat se u toho dalo, nicmene obcas zabihaj zbyecne do detailu. Prvni hra Posel svetla je ale hodne slaba, poradnejch vtipu fakt hodne malo a vetsina v podani Weigela. Pak nastesti chytli tvurci druhej dech, druha prednaska je neskutecnej masakr, kdy sem se snad smal v kuse a druha hra Vizionar je taky perfektni, akorat v roli smrtaka mam radsi Sveraka. Slabsich, ale 5*. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (21)

  • Legrační slovo „štrajchpudlíci“ ve hře „Posel světla“ je skutečné, jednalo se o dětské pomocníky v tiskárně kartounů. Jakub Arbes napsal sociální román „Štrajchpudlíci“. (sator)
  • Hra se měla původně jmenovat „Cimrmanův Liptákov“. (mnaucz)
  • Když přijde k pultu pro řečníky naposledy Petr Brukner, má v pravé ruce nerost, který by rád popisoval a v levé ruce batoh s dalšími nerosty. Je kolegy napomenut, že už se musí jít do šatny chystat na hru. Když si s nerostem popohodí v myšlence, že by ho mohl po někom hodit, drží však předměty obráceně, nerost v levé a batoh v pravé ruce. (Dvojirakri)

Související novinky

Zemřel herec Jaroslav Weigel

Zemřel herec Jaroslav Weigel

05.09.2019

Ve věku 88 let zemřel známý cimmermanovský herec Jaroslav Weigel. Weigel se kromě herectví věnoval také grafice, malířství a scénografii. Byl dlouhodobým členem divadla Járy Cimrmana, kde za více než… (více)

Reklama

Reklama