Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Willard (Martin Sheen) si během služby ve Vietnamu získal pověst vynikajícího vojáka. Je pověřen důležitou misí: musí v džungli najít a zlikvidovat amerického plukovníka Waltera E. Kurtze (Marlon Brando), který dezertoval a vede v čele oddaných domorodců soukromou válku proti Vietnamcům i proti Američanům. Cestou proti proudu Mekongu na hlídkovém člunu Willard se svými muži poznávají nejpodivnější a nejrůznější aspekty válečného pekla. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 182)

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Docela drsný snímeček, který se ani tak nesnaží ukazovat hrůzy války do všech detailů, jako jiné filmy o této válce, ale soustředí se dost na psychologii postav, a to především vynikajícího Martina Sheena. Buřtík Marlon Brando opravdu příliš nezaujal. Sice trochu dlouhé, ale ani jedna z těch dvou set minut nebyla zbytečná. 90% ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly (doplněk). Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Kapitán tajné služby (Martin Sheen) má po dlouhé plavbě šíleným válčícím Vietnamem sejmout odpadlíka - plukovníka Kurtze (Marlon Brando), který se prohlásil domorodým Bohem. Úžasná geniální kamera, skvělá výprava. Neskutečně psychedelický fim - intro s džunglí palem spálovaných napalmem, helikoptérové bombardování Vietnamců za zvuků Wagnerovy Jízdy Valkýr - https://www.youtube.com/watch?v=KlsfM2BmsJU. Robert Duvall v kovbojském klobouku a jeho surfování na vlnách říční zátoky během bitvy, noční show dívek z Playboye pro nadržené vojáky... V závěru těžce filozofující Brando - "Nic nenávidím víc než zápach a lži" - a jeho království nad primitivním kmenem a titulky opět s obrazovými orgiemi napalmu. "Hrůza, hrůza..." Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=IkrhkUeDCdQ (Shlédnuty obě verze.) ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Carmine Coppola: 1. The End - The Doors ,2. Saigon (dialogue) ,3, The End Part 2 ,4. Terminate (dialogue) ,5. The Delta ,6. P. B. R. (dialogue) ,7. Dossier #I ,8. Colonel Kilgore (dialogue) ,9. Orange Light ,10. The Ride Of The Valkyries - Richard Wagner ,11. Napalm In The Morning (dialogue) ,12. Pre-Tiger ,13. Dossier #II ,14. Susie Q ,15. Dossier #III ,16. 75 Klicks (dialogue) ,17. The Nung River , ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) -"Are my methods unsound?" -"I don't see any method at all, sir." Líbila se mi všudypřítomná bílá či barevná mlha a také myšlenka, že jde pouze o všeobjímající chaos. A dokud byli chlapci ve člunu, tak jsem byla vlastně spokojená a říkala si, že předsudky a obavy, s jakými jsem se k Apokalypse odhodlávala, nebyly oprávněné. (#teamfullmetaljacket #teamnelíbísemikmotr) Nicméně příjezd do brandovesnice byl pro mě extrémním zklamáním po tak rozmáchlé přípravě a nedokázal lépe a jinak do slov a obrazů přeložit či transformovat peklo, kterému jsme byli svědky během cesty proti proudu. Například vypravěčův voice-over na řece dával smysl, tam si prohlížel vojenské záznamy o plukovníkovi a dával nám tím najevo, co si o něm myslí a jak se vyvíjí jeho vztah k němu a k úkolu, protože plukovník sám nebyl přítomen a čas konat byl ještě daleko. Po příjezdu do vesnice už není potřeba mluvit, protože vše bylo řečeno a na všechny jeho nejhorší strachy se můžeme podívat očima, on ale v komentáři pokračuje a neříká nic nového, opakuje ty stejné teze a navíc ještě vysvětluje plukovníkovy promluvy, což je v tu chvíli otravné, nadbytečné a antiklimaktické. Také tím, že se ve vesnici střídá den a noc a den a noc a den a noc, film úplně přichází o momentum, které si do té doby budoval nestálým postupem vpřed za tímto jedním cílem... aby byl najednou rozmělněn do mnoha nenavazujících scén odělených stmívačkami?! Intenzita se rozplývá a pointu mám hledat ve zfetované mánii Dennise Hoppera a improvizační manýře Marlona Branda? Plukovník Kurz by měl říkat něco, co ještě nebylo řečeno, a nebo preferovaněji mlčet, ale klidně bych tam i viděla jeho osmnáctiminutový monolog a po něm aby došlo k finálnímu střetu, ale ne tuhletu rozmašírovanou nijakost poskládanou z náhodných "zajímavých" ala rebelský-výkřik hlášek. A nebo aby kamera prostě zůstala ve člunu a dívala se do džungle, zatímco Martin Sheen se vylodí a odejde vykonat své dílo. Celá ta návštěva vesnice je prostě redundantní a nesvědčí o ničem moc jiném než o Brandově neochotě spolupracovat s vypointovaným scénářem. A to mi zkrátka ke katarzi nestačí. We have met the enemy and he is us. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Zajímavosti: Roli kapitána Willarda měl zprvu hrát Steve McQuenn, poté Harvey Keitel, až dva týdny před počátkem natáčení jej vystřídal Martin Sheen. *** Film chtěl nejprve natočit George Lucas a Coppola měl být exekutivním producentem. To bylo ještě v době, kdy se ve Vietnamu válčilo. Warnes Bros však nedalo na film souhlas. Když jej dalo na konci 70. let, Lucas dělal na Hvězdných válkách, a tak film zrežíroval právě Coppola. *** Francis Ford Coppola se zděsil, když Marlon Brando přijel na plac, protože neuměl text a navíc byl dosti vzdálen původní představě, že Kurtz je vysoký, vyhublý člověk, zatímco Brando od natáčení Kmotra ještě ztloustnul. Vždy je točen tak, aby nebylo vidět jeho obrovské břicho. *** Willard říká Kurtzovi, že je z Ohia a Martin Sheen je skutečně z Ohia. *** Ve scéně, kdy je Willard opilý v hotelovém pokoji, byl Sheen skutečně zmožen alkoholem. Všechny jeho akce v této scéně byly prouktem opilosti, takže když Sheen praštil do zrcadla, skutečně si poranil ruku, jak je vidět ve filmu. Všichni chtěli přestat s natáčením, ale Coppola nařídil pokračovat ve scéně. Sheen chvíli vzlykal a pak se pokusil zaútočit na Coppolu. *** Coppola během filmování zhubl 45 kilogramů. *** Film byl natočen v roce 1976. *** Coppola natočil téměř dvě stě hodin materiálu. *** Film měl být natočen za šest týdnů, nakonec to trvalo 16 měsíců. *** Vodní buvol, který je ve filmu zabit, byl skutečný. *** Filmovalo se zejména na Filipínách. *** Marlon Brando dostal zaplecen 1 milion dolarů předem. Když se objevil na place opilý, se 40 kilovou nadváhou, aniž by znal slovo textu chtěl jej Coppola vyměnit za Jacka Nicholsona či Roberta Redforda. *** Coppola dlouho nebyl schopen najít uspokojvý závěr filmu, než byla jeho manželka Eleanor svědkěm, jak místní vykonávají oběť zvířete. *** Film nemá žádné úvodní titulky. *** Zvuk k filmu se dokončoval ještě devět měsícu po jeho natočení. *** Postava Martina Sheena kombinuje jména dvou synů Harrisona Forda. Benjamina a Willarda. *** Coppola během natáčení několikrát vyhrožoval sebevraždou. *** Návštěva Playboy Playmates je založena na skutečnosti, stalo se tak v roce 1965. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (125)

  • Pri oslave Coppolových 37 rokov na Filipínach dostal tortu 1,8 metra širokú a 3 metre vysokú. Poleva na nej znázorňovala hory, rieku, oceán a vlny, dekoračné postavičky vojakov, palmy, lode a helikoptéry dopĺňali dobrodružný obrázok. Pod ním si Coppola našiel odkaz: "Všetko najlepšie, Francis, tvoja Apocalypsa." (Raccoon.city)
  • Aby byl Laurence Fishburne do filmu obsazen, zalhal při castingu o svém věku. Ve svých 14 letech tak byl nejmladším účastníkem natáčení. (oje)

Související novinky

Produkce Coppolova Megalopolis se zmítá v chaosu

Produkce Coppolova Megalopolis se zmítá v chaosu

10.01.2023

Opakuje se snad historie a nadělí nám legendární režisér Francis Ford Coppola (Kmotr) další Apokalypsu? Na takové soudy je asi brzy, pro tuto chvíli to ale vypadá, že produkce na vysněném projektu… (více)

Reklama

Reklama